Nyheter

Hundrevis av elever i karantene i Stavanger

De siste dagene er det meldt om smitte på en rekke barne- og ungdomsskoler.

– Vi vet at elever ikke har blitt smittet på skolen, men at det er fra nære relasjoner utenfor skolen. Smittekildene er kjente, og vi har god kontroll sammen med smittevernavdelingen på hvem som er smittet og hvordan de har blitt smittet. Det som er viktig nå er å ønske de som er smittet god bedring og lykke til, sier Gosen-rektor Anne-Marthe Nygård Basso til RA.

I helgen ble det meldt om smitte ved en rekke skoler i Stavanger. Ifølge kommunen er det smitte på Kannik, Tjensvoll, Johannes læringssenter, Gosen, Madlavoll, Nylund, Kvernevik og Smiodden. Ut ifra kommunens pressemeldinger og tall kommer det fram at det er flere hundre elever i karantene. Ifølge Stavanger Aftenblad skal minst 785elever og lærere ved skoler og barnehager i Stavanger være i karantene.

Ved Gosen skole testet fem elever positivt på covid-19 i løpet av helgen, og totalt er nå 188 av 380 elever er i karantene. I tillegg er 22 ansatte i karantene, og en ansatt og en elev i ventekarantene.

Ifølge rektor Basso er de aller fleste elevene på 8. og 10. trinn i karantene. På 9. trinn får noen få elever i ventekarantene hjemmeundervisning, men de fleste er på plass i klasserommene.

– Den informasjonen vi har er at det er et mutert virus, og derfor tar vi heller ut for mange i karantene – for å være på den sikre siden. Elevene får digital undervisning hjemmefra, alle er på og så langt går det kjempefint, sier rektoren.

Mørkegult nivå

Tidligere har Gosen hatt to smittede elever og to smittede lærere. Fordi skolen har mange sårbare elever som har behov for særskilt tilrettelagt opplæring har de lenge hatt strengere tiltak enn det som er nødvendig.

– Det har gjort at ingen har blitt smittet skolen. Smitten er tilført utenfra og har ikke spredd seg videre i skolesammenheng. Skolene er nå på gult nivå, men vi har nok lagt oss mer på mørkegult. Vi har hatt det strengt lenge, men vi har god erfaring med de strenge tiltakene, sier Basso til RA.

Blant tiltakene ved skolen er at ansatte som jobber med særskilt tilrettelagt opplæring må bruke munnbind. Skolen passer også på at kohorter ikke blandes, og at elevene sitter med god avstand under fellesundervisning.

Basso sier Gosen står klare til å skifte til rødt nivå dersom de får beskjed om det.

– Det har nok vært litt aktivitet i påsken, og det er nok det vi ser konsekvensene av nå. Men vi snakker mye med elevene, og jeg opplever at de føler seg trygge og at de synes de får god informasjon, sier rektoren.

I tillegg til å snakke med elevene har også skolen god dialog med foreldre og foresatte, ifølge Basso.

– Kort fortalt går det greit, situasjonen tatt i betraktning. Vi får gode tilbakemeldinger fra ansatte, elever og foresatte om at de er godt informert og godt ivaretatt, legger hun til.

Beredskapsledelsen i Stavanger kommune hadde møte mandag formiddag, hvor de uttrykker at de er bekymret for smittesituasjonen. Ordførerne på Nord-Jæren skal diskutere smittesituasjonen og vurdere behovet for eventuelle nye tiltak tirsdag klokken 15.30.

Ikke nok bemanning

Ved Madlavoll skole har totalt tre elever testet positivt på covid-19. Den siste eleven testet positivt på søndag. Totalt er nå fire hele klasser og to halve i karantene. Blant de ansatte er 28 av 110 i karantene.

– Det er utfordrende. Noen elever må ha hjemmeundervisning selv om de ikke er i karantene fordi det ikke er nok bemanning, sier Madlavoll-rektor Camilla Gramstad Hagevold.

Skolen fikk det første smittetilfellet torsdag 8. april. For å få oversikt over situasjonen så skolen seg nødt til å holde stengt fredag 9. april. For å begrense ytterligere smitte har skolen organisert seg slik at de voksne kun skal forholde seg til én kohort.

– Vi måtte stenge fordi vi ikke hadde oversikt, men nå har vi det. Vi har vært heldige tidligere, da dette er første gang vi har smitte hos oss. Det var en bratt læringskurve, men vi har klart å informere godt og ha god kontroll selv om det har fått store ringvirkninger, sier Hagevold til RA.

Et hektisk døgn

På Kvernevik skole testet tre elever positivt i helgen. Dette har ført til at tre klasser, 72 elever, er i karantene. I tillegg har ytterligere tre klasser, totalt 77 elever, hjemmeundervisning fordi mange av de ansatte er i karantene og det derfor er vanskelig å opprettholde normal undervisning. Totalt 13 ansatte er i karantene, og det inkluderer både lærere, assistenter og miljøterapeuter.

– Det har vært et hektisk døgn. Dette er første gang vi sender elevene i karantene. Det har vært travelt, men vi var godt forberedt og har gode rutiner, så det har gått veldig fint, sier Kvernevik-rektor Lene Bredesen.

Også Kvernevik skole har gjort noen ekstra grep for å hindre smitte. Blant annet har lærerne tatt de gjenværende elevene med ut for utendørsundervisning denne uken. I tillegg prøver de å holde de voksne i faste grupper slik at de ikke veksler mellom kohorter.

– Vi er på gult nivå, men legger oss så tett opp mot rødt som mulig, sier Bredesen til RA.

Mer fra Dagsavisen