Nyheter

Glede over at storstreik ble unngått

Rundt 14 timer på overtid i meklingen ble LO, YS og NHO enige om tariffoppgjøret for 2021. Storstreiken ble avverget, og det er lokale aktører fornøyd med.

– Det er alltid veldig godt å få landet et lønnsoppgjør. LO har gått med på avtalen, men jeg har forstått det slik at det var tøffe forhandlinger og en reell streikefare. Jeg synes det er godt at det ikke ble en storstreik oppå alt annet som skjer i samfunnet nå, sier regiondirektør for NHO Rogaland, Tone Grindland, til RA.

NHO var i utgangspunktet villige til å gi 2,2 prosent, men til slutt havnet oppgjøret under ultimatumet til LO og YS om et oppgjør som sikret lønnsøkning lik den anslåtte prisveksten på 2,8 prosent. Rammen er på 2,7 prosent, 0,1 prosentpoeng under LOs krav.

– Når forhandlingene er så krevende som de har vært er det ingen som får det som de vil. Det er alltid bra å unngå streik, og det var denne enigheten vi kunne komme fram til med en tredjepart – riksmegleren, sier Grindland.

– I og med at det er såpass krevende for reiselivsbransjen fra før, tror jeg det er den bransjen som er mest bekymret for resultatet av dette lønnsoppgjøret. Resultatet gjør det dyrere for den delen av næringslivet som har det tøffest nå, legger hun til.

– Vil komme kvinner til gode

Regionleder i LO Rogaland, Eirin K. Sund, er også veldig fornøyd med lønnsoppgjøret, og mener at blant annet LO-leder Peggy Hessen Følsvik har gjort en god jobb.

– De har landet det som er det beste for våre medlemmer og samfunnet nå som vi er i den situasjonen vi er i, sier hun til RA.

– At resultatet var 30 øre fra det vi i utgangspunktet krevde, mener jeg er akseptabelt gitt dagens situasjon. Man får det ikke alltid som man vil, men vi fikk forhandlet fram en god avtale, legger Sund til.

I LO tar vi ansvar, og selv om vi ikke fikk det helt som vi ville, avverget vi streiken.

—  Eirin K. Sund

Hun forklarer at LO selvfølgelig skulle sett at lavlønnstillegget var høyere, men påpeker at det viktigste er at de fikk det på plass.

– Det vil komme særlig kvinner til gode. Nærmere halvparten av dem som får lavlønn i Norge er kvinner, og kun i overkant av 20 prosent av dem som får et lønnstillegg i dette oppgjøret i frontfagene er kvinner, sier hun.

Mener alle er tjent med resultatet

Sund tror hele samfunnet er tjent med at partene kom til enighet og avverget streiken.

– I første omgang ville 30.000 arbeidstakere blitt tatt ut – det hadde rammet mange i industrinæringen og bussene hadde blitt stående. Deler av næringslivet kunne klart en streik, men andre har det allerede vanskelig, sier hun før hun fortsetter:

– Allerede i uttaket valgte vi oss ut de næringene som hadde hatt rygg til å klare en eventuell storstreik. I LO tar vi ansvar, og selv om vi ikke fikk det helt som vi ville, avverget vi streiken.

---

Fakta om lønnsoppgjøret for 2021

  • LO, YS og NHO ble søndag 11. april enige om årets lønnsoppgjør, rundt 14 timer på overtid i meglingen. Dermed ble det ikke storstreik.
  • Rammen for oppgjøret er på 2,7 prosent. Resultatet innebærer et generelt tillegg på 2,25 kroner i timen (4.387 kroner i året) og et lavlønnstillegg på 1 krone i timen (1.950 kroner i året).
  • I forkant hadde NHO innstilt seg på 2,2 prosent, mens LO/YS krevde 2,8 prosent.
  • Anslått prisvekst er på 2,8 prosent. Dermed blir det en marginal nedgang i kjøpekraften for arbeidere.
  • Virkningsdatoen for tilleggene er fra 1. april. Dermed vil lønnsutgiftene til en gjennomsnittlig industriarbeider øke med 10.500 kroner i 2021.
  • Årets oppgjør var et mellomoppgjør, som vil si at det kun ble forhandlet om lønn. Oppgjøret omfatter rundt 180.000 LO-medlemmer i NHO-bedrifter, samt 15.000 medlemmer i YS-forbund.

Kilder: NHO, LO, Riksmekleren, YS, FriFagbevegelse, NTB


---





Mer fra Dagsavisen