Nyheter

Kilder til VG: – Ingen storstreik

Etter mange timer på overtid i meklingen har LO, YS og NHO kommet frem til en enighet i lønnsoppgjøret, sier kilder til VG. Det betyr ingen storstreik.

Av Snorre Schjønberg og Even Lübeck

Meklingen kom i havn over 13 timer på overtid.

Etter hva VG erfarer er rammen på 2,7 prosent, altså 0,1 prosentpoeng unna LOs krav.

NHO var i utgangspunktet villige til å gi 2,2 prosent, men til slutt havnet oppgjøret under ultimatumet til LO og YS på 2,8 prosent.

Det var fare for at over 30.000 ble tatt ut i streik dersom partene ikke blir enige i meglingen. LO, YS og NHO har siden søndag klokken 10 sittet i megling hos Riksmekleren, og den opprinnelige fristen for å bli enige var ved midnatt.

Betydelig avstand

Partene ble imidlertid enige om å fortsette forhandlingene på overtid.

Riksmegler Mats Wilhelm Ruland informerte i 23-tiden om at det da var betydelig avstand mellom partene.

– Ingenting er avklart per nå. Det er fortsatt tøffe forhandlinger og betydelig avstand. Vi er i gang med møter med alle partene, og det fortsetter, sa Ruland en time før fristen gikk ut.

Etter å ha informert pressen om at det fortsatt ikke var noen utvikling å melde om i meglingen, gikk Ruland tilbake til partene for å avklare ferden videre.

Sperret inne av koronaregler

Det kan bli forhandlinger langt ut i morgentimene, har NTB fått opplyst av kilder tett på forhandlingene.

På grunn av koronarestriksjonene sitter partene hver for seg på Hotel Opera i Oslo sentrum. De får ikke forlate sine soner, eller gå fritt rundt på hotellet.

Partene får heller ikke forlate hotellområdet for å gå i butikken, for eksempel.

De mange tiltakene gjør forhandlingene mer komplisert enn vanlig, innrømmer riksmegler Ruland.

Uenige om lønn og løft for lavtlønte

Koronapandemien gjør forhandlingene ekstra utfordrende i år. Partene sitter ikke fysisk samlet på grunn av smittevernhensyn, noe som gjør meglingen ekstra krevende, har Ruland uttalt.

Årets oppgjør er et såkalt mellomoppgjør, der det kun forhandles om lønn. NHO foreslår en lønnsøkning på 2,2 prosent for å sikre konkurransedyktighet.

Det vil reelt sett være en nedgang i kjøpekraften for norske arbeidere ettersom prisveksten er anslått til 2,8 prosent i år. Derfor krever LO en lønnsøkning på minst 2,8 prosent.

I tillegg krever LO et løft for lavtlønte. Dette blir trolig meglingens avgjørende punkt, ifølge FriFagbevegelse. NHO er imot at det skal gis i det hele tatt og krever at det skal omfatte færre enn tidligere år hvis det skal gis.

Saken oppdateres.

(©NTB)

Mer fra Dagsavisen