Nyheter

Åpnet for under et år siden – nå utvider de: – Jeg er så nervøs!

Kafékonseptet Bak til livet utvider og åpner ny filial i Østervåg.

På hjørnet mellom Østervåg og Nedre Holmegate er arbeidet med å pusse opp de nye lokalene til Bak til livet i full gang. Vegger er revet, fliser er lagt og disken er på plass. Forhåpentligvis kan de åpne sin nye filial i starten av mai.

– Andre legger ned, mens vi øker og utvider. Det er mange som spør hvordan det går med oss, men vi kjenner jo ikke til noe annet. Vi startet midt i korona, gikk over til en dårlig fellesferie og så tilbake til korona igjen. Alt kan bare gå oppover, sier Monica Skuterud og ler.

Utvider: Monica Skuterud, daglig leder hos Bak til livet.

Hun er daglig leder for Bak til livet, et litt annerledes kafékonsept som åpnet på Nytorget i juni i fjor. Her selger de ferske bakervarer, dagens middag, smørbrød og salater. De som jobber i kafeen er mennesker som har falt litt utenfor systemet og det ordinære arbeidslivet.

Døren lukkes aldri

Ideen til Bak til livet kom mens Skuterud drev en annen kafé med et lignende konsept, og i hennes kafé vil hun gi dem som har falt utenfor en ny sjanse til å komme inn igjen.

– Ettervern og arbeidstrening på kryss av rus og psykiatri er nøkkelordene. Disse menneskene stiller nederst på alle stigene og har ofte så store hull i CV-ene sine at de ikke får en sjans til å komme på intervju. En ting er å ha et sted å gå til og noe å gjøre, men en annen ting er å få vist hva de kan og vil, og det får de her, sier Skuterud til RA.

Hun har selv jobbet med rusomsorg i mange år. Hun har sett hvor stor skuffelsen kan være når arbeidstreningsplassen glipper fordi noe plutselig skjer.

– Her skal de vite at døren aldri lukkes helt, og jeg håper det kan være en motivasjon. Hvis de fungerer godt, men går på en smell, så lukkes ikke døren av den grunn, sier Skuterud.

Kunne ikke si nei

Det er under et år siden Monica Skuterud startet Bak til livet på Nytorget, og hun melder om en fantastisk mottakelse på Storhaug. Kafeen har fått mange stamkunder, og flere har uttrykt at de har savnet et bakeri i bydelen. Selv om de nå utvider til nye lokaler i Østervåg skal de fortsatt drive det «gamle» utsalget på Nytorget.

– Dere åpnet i juni fjor. Det er jo litt tidlig å utvide, er det ikke?

– Det er fryktelig tidlig, og jeg er så nervøs, sier Skuterud og ler.

– Men vi kom plutselig over disse lokalene, og da kunne vi ikke si nei. Det har en så unik plassering at vi ikke kunne la det gå fra oss, legger hun til.

Utvider: Monica Skuterud, daglig leder hos Bak til livet.

De nye lokalene er litt større enn de gamle, og har plass til flere innendørs sittegrupper. Konseptet vil være det samme begge steder, med friske salater, ferske bakervarer og god, gammeldags husmannskost. Kafeen holder åpent hele dagen, og ønsker å være et sted hvor man kan ta både frokosten, lunsjen og middagen.

– Det kommer til å bli så kjekt, men gud bedre, jeg er livredd! Vi fikk jo en litt treg start på Nytorget, for det er kanskje ikke så mange som vet om oss enda. Men vi har blitt tatt veldig godt imot i Østervåg og nå trenger vi alle kundene vi kan få, sier Monica Skuterud til RA.

Mer fra Dagsavisen