Nyheter

Kaniner i det fri er utsatt for sykdom, rovdyr og helseplager

I Sørmarka kan man se mange kaniner som løper fritt, noe mange tror er det beste for dem. Det er Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Jæren uenig i.

Torsdag skrev Rogalands Avis om dumping av kjæledyr, og problemene det medfører for spesielt katter. Men det er ikke bare de som sliter, Dyrebeskyttelsen Norge får flere meldinger om kaniner som trenger hjelp.

Sørmarka er ett av stedene det i dag er en stor kaninkoloni. Ifølge Randi Lind fra Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Jæren er det estimert å være flere hundre kaniner i området.

– Siden lokalavdelingens oppstart i 2013 har vi på jevnlig basis fått innmeldte kaninsaker i Sørmarka. Kolonien har eksistert i flere tiår, og stammer fra at privatpersoner dumper sine kaniner der.

Lind mener at kaninkolonien i Sørmarka viser et holdningsproblem i det norske samfunnet.

– Mange tror at kaniner har det bedre når de får være ute i naturen enn i et hjem, men det er vi veldig uenige i.

Randi Lind fra Dyrebeskyttelsen Norge Nord Rogaland

Sykdom, byttedyr og dårlig helse

Hun trekker fram flere ting som gjør det problematisk for kaniner å leve fritt i naturen i Norge.

– Kaniner er ikke naturlig hjemmehørende i norsk fauna, og er veldig utsatt for sykdommer og ledd-, skjelett- og muskellidelser som følge av skiftende temperaturer. Dette finner de ikke tilstrekkelig beskyttelse fra i det fri i Norge. Kolonier av ukastrerte kaniner vil ha mye slåssing og paring, og dermed påfører de hverandre skader og sykdommer som de ikke får behandling for. Det er avlet på kaniner siden 1500-tallet, og dermed er deres naturlige instinkter i stor grad ødelagt. Lite næring i gress om vinteren gjør også at mange sulter på vinterhalvåret.

Kaniner er også byttedyr for flere rovdyr og fugler. Det fikk kaninungen Ållebålle kjenne på.

– I fjor fikk inn en kaninunge på fem uker fra Sørmarka-kolonien etter melding om at den ble plaget av en kråke som hakket den i øyet. Den ble tatt inn i fosterhjem og fikk god oppfølging og er i dag frisk, selv om den mangler et øye, sier Lind.

For et par år siden fanget de også inn to andre kaniner som ble plaget av kråkene, noen måneder senere ble det oppdaget at de hadde syfilis.

– Kaninene hadde ikke vært sammen med noen andre kaniner siden inntak, så dette er de enten født med eller pådratt seg i kolonien. Syfilis er svært smittsomt mellom kaniner, så det kan trygt antas at store deler av kaninene i kolonien også har syfilis.

De siste tre årene har de reddet totalt 87 hjemløse kaniner i Nord Jæren.

5 uker gamle Ållebålle ble angrepet av en kråke og måtte operere ut øye sitt.

Ulovlig

Ann Therese Kommedal er veterinær og førsteinspektør i Mattilsynet. Hun påpeker at det er ulovlig å sette ut tamkaniner i Norge.

– Tamkaniner er ikke skikket til å bo i norsk natur, så det å sette dem ut er å hensette dem i en hjelpeløs tilstand, noe som er ulovlig ifølge Dyrevelferdsloven.

Det skal sies at flere av kaninene i for eksempel Sørmarka er forvillede kaniner som har vokst opp ute, men det er fortsatt problematisk.

– En del av disse er forvillede tamkaniner, så på et tidspunkt har noen sluppet dem ut. De kaninene som er født ute og overlever har noe bedre forutsetninger for å klare seg enn de som har blitt satt ut av eier, men de er likevel utsatt for farer.

Hun viser også til syfilisutbruddet for noen år siden hvor flere kaniner måtte avlives.

– Siden kaniner ikke er en naturlig del av norsk fauna vi det også påvirke det biologiske mangfoldet, legger Kommedal til.

Å sette ut kaniner er også noe Naturmangfoldloven forbyr på grunn av nettopp det.

Det er forbudt å sette kaniner ut i naturen

—  Ann Therese Kommedal


Ann Therese Kommedal fra Mattilsynet påpeker at det er ulovlig å sette ut kaniner i Norge.

Økende problem

Ifølge Lind er kaninkolonier et økende problem i Rogaland.

– Det er etablerte kolonier også på Mosterøy og på Rennesøy. Derfor er det særlig viktig å ha fokus på dumping av kaniner, for å forebygge etablering av ytterlige kolonier.

Det at koloniene vokser gjør det vanskeligere å hjelpe dem. Ifølge Lind er de blitt så store at de ikke har midlene til å få tatt alle individene.

– Det er viktig at dette blir synliggjort slik at det vil bli bevilget flere midler til å ta seg av problemet.

Hun oppfordrer også privatpersoner til å hjelpe der de kan.

– Det aller viktigste er å melde fra om det. I tillegg kan de som har mulighet prøve å fange kaniner og melde det inn til oss for eksempel.





Mer fra Dagsavisen