Nyheter

Dette mener de om gjenåpningsplanen: – Et skritt i riktig retning

Onsdag la statsminister Erna Solberg (H) fram regjeringens gjenåpningsplan, og det legges opp til en kontrollert gjenåpning av Norge i fire trinn. Det lokale næringslivet har ulike meninger om planen.

– Det er befriende å snakke om en gjenåpningsplan, men vi i NHO er fortsatt håpefulle når det gjelder framdriften, sier regiondirektør i NHO Rogaland, Tone Grindland, til RA.

– En slik gjenåpningsplan gir økt forutsigbarhet for næringslivet, og selv om regjeringen ikke nevner datoer i planen, gis det rammer for hva som er de tenkte skrittene. Uansett må vi jobbe for å få hele Norge tilbake i arbeid så fort som mulig, og dette er et skritt i riktig retning, legger hun til.

NHO Rogaland mener det er enormt viktig å få på plass en plan – å få folk tilbake i arbeid vil bety mye for den enkelte, for bedriftene, og for inntekten til staten.

– Vi mener at gjenåpningen må ta hensyn til smittesituasjonen, men skje så raskt som mulig. I tillegg mener vi at regjeringen prioriterer godt når de prioriterer barn og unge. Det er viktig at de får tatt igjen det tapte fra pandemien, sier Grindland.

Alle må tilbake i arbeid

Regionleder i LO Rogaland, Eirin Kristin Sund, etterlyser en reell plan for gjenåpningen.

– Vi blander oss ikke inn i de helsefaglige rådene som vi oppfatter at gjenåpningsplanen er basert på, men hva trengs av ressurser for å klare en gjenåpning? Vi ønsker flere konkrete tiltak for hvordan vi skal klare å bevare folks arbeidsplasser, sier hun før hun fortsetter:

– Norge er ikke friskmeldt før alle er tilbake i arbeid, og én av de tingene LO er opptatt av er å gi lønnsstøtte for aktivitet i stedet for dagens støtte til passivitet.

Sund forklarer at det er viktig at vi gjør det som må til med tanke på smittevern og vaksiner, for at vi skal kunne åpne opp landet igjen. Samtidig mener hun at vi ikke kan fortsette å støtte nedstengingen.

– Vi må ha en plan og forankring på hvordan gjenåpningen skal skje. Kultur- og utelivsbransjen står i knestående, og teller dager før det kan være kroken på døren for dem. Det kan få store konsekvenser for senere. Derfor mener jeg det er viktigere enn noen gang at regjeringen har forankring blant partene i arbeidslivet og de politiske partiene, sier regionlederen.

Lei av at bransjen piskes

Som Sund sier har serveringsbransjen det tøft under pandemien. Daglig leder på Bøker & Børst i Fargegaten, Tom H. Brekke, er lei av at bransjen piskes ekstra hardt for problemer de ikke har laget.

– Jeg synes det er unødvendig at regjeringen ønsker å tviholde på spiseplikten i trinn én. Da blir det nok ikke aktuelt for oss å åpne opp før vi er i fase to, som regjeringen håper er i slutten av mai, sier han til RA og legger til at Bøker & Børst har holdt dørene stengt siden før påske.

– Vi har klart å holde åpent gjennom mange av de forskjellige tiltakene, men nå legges det kraftige begrensninger på alkoholserveringen, og da taper vi mindre på å fortsette å holde stengt fremfor å åpne opp igjen.

Vi vil være forsiktige med åpningen, for det er dyrt å eventuelt måtte stenge igjen.

—  Tom H. Brekke

Brekke mener ingenting med gjenåpningsplanen virker positivt for serveringsbransjen, og nå krysser han fingre for at alt går bra for dem og resten av Fargegata.

– Vi vil være forsiktige med åpningen, for det er dyrt å eventuelt måtte stenge igjen. Nå tar vi ingen sjanser, sier han.

Bjørn Erik Sandvaag, daglig leder på Kaffel og Karaffel og styremedlem i NHO Reiseliv regionstyret Vest-Norge

Bjørn Erik Sandvaag, daglig leder ved Gaffel og Karaffel og styremedlem i NHO Reiseliv region Vest-Norge, skulle ønske gjenåpningsplanen var mer konkret med datoer.

– Det eneste positive med planen er at regjeringen har lagt til treukersfrister – det gir oss forutsigbarhet. Jeg skulle også ønske at den var mest mulig regionalt tilpasset. Det gir ingen mening at vi må holde stengt dersom det oppstår smitte i andre byer, sier han til RA.

– Jeg tror planen er realistisk, men vi må være flinkere der det er smitteutbrudd. Det må være større regionale forskjeller – det er det viktigste av alt. Hele landet skal ikke lide under ett, legger Sandvaag til.

Gaffel og Karaffel har holdt stengt siden det ble innført nasjonal skjenkestopp.

– Nå går det kun på vilje og tålmodighet. Det er ikke lønnsomt, men vi taper mindre penger på å holde stengt enn åpent, sier daglig leder.

---

Fakta om gjenåpningsplanen

Barnehager, skoler og SFO:

  • Trinn 1, 2 og 3: Følge trafikklysmodellen og lokale vurderinger.

Universiteter, høyskoler og fagskoler:

  • Trinn 1: Som i dag.
  • Trinn 2: Økt fysisk undervisning, registrering av alle som er til stede med seteplassering.
  • Trinn 3: Generelle smitteverntiltak.

Handelsnæringen:

  • Trinn 1 og 2: Åpent med smitteverntiltak i henhold til bransjestandarden.
  • Trinn 3: Generelle smitteverntiltak

Serveringssteder:

  • Trinn 1: Stenge innslipp og alkoholservering kl. 22. Krav om matservering, samt redusert antall gjester og registrering både innendørs og utendørs.
  • Trinn 2: Skjenketiden utvides til kl. 24.00 og kravet om matservering fjernes. Registrering, redusert antall gjester og krav til avstand, særlig innendørs.
  • Trinn 3: Normale skjenketider, men fortsatt krav om registrering og god avstand mellom gjester.

Kilde: NTB

---

Mer fra Dagsavisen