Nyheter

Dette er klimautfordringene i Rogaland

En ny rapport fra Rogaland fylkeskommune gir innblikk i lokale klimautfordringer.

Tirsdag ga Rogaland fylkeskommune ut den årlige rapporten «Regionale utviklingstrekk.» Rapporten ser på flere ulike temaer, som helse, næringsliv, demografi og klimaomstilling.

– Var det noen funn i rapporten som skaper bekymring med tanke på klimakonsekvenser i Rogaland?

– Rapporten gjengir resultater fra Naturindeks 2020, som for vår region viser en negativ utvikling for flere av økosystemene, sier Christine Haver, regionalplansjef i Rogaland fylkeskommune, til RA.

Hun forklarer at det særlig for våtmark er registrert en tydelig forverring år for år.

– Ivaretakelse av eksisterende våtmark og myrområder bidrar til både flomdemping, karbonbinding og biologisk mangfold. Sikring av slike arealer bør derfor oppfattes å være viktige for lokal tilpasning til klimaendringer, sier Haver.

– Verdiene som ligger i våtmark som økosystem gir derfor et godt eksempel på viktigheten av å ivareta disse arealene og legge til rette for at de er robuste overfor klimaendringene. Ivaretakelse og sikring av økosystemer og naturverdier bør altså være en viktig i arbeidet med klimaomstilling framover, understreker hun.

Christine Haver, regionalplansjef i Rogaland fylkeskommune.

– Var det noen positive funn i rapporten i forhold til klimaomstilling i Rogaland?

– Et positivt funn er overgangen fra naturgass til biogass i fjernvarmen, som er med på å redusere klimagassutslippene i denne sektoren, sier Haver.

– Ingen tegn til nedgang i utslipp

Rapporten viser i praksis ingen tegn til nedgang i utslippene av klimagasser i Rogaland. På grunn av to års forsinkelse på tallene, er det seneste tilgjengelige tallmateriale fra 2018. Det er derfor ennå ikke mulig å si noe om hvordan klimagassutslippene i Rogaland er blitt påvirket av koronaviruset og endrede vaner på grunn av nedstengninger.

Selv om det er vanskelig å si noe konkret om hvordan klimagassutslippene har endret seg under koronapandemien, tror regionalplansjefen at det er endring i reisevaner som eventuelt kan påvirke utslippene.

– Rapporten viser utvikling i antall bilpasseringer på utvalgte tellepunkt Nord-Jæren, og her ses en markant nedgang fra 2019–2020 som kan ha delvis sammenheng med koronapandemien, sier Haver.

Hun understreker at det imidlertid vanskelig å si noe sikkert om dette, men at redusert biltrafikk høyst sannsynlig vil gjenspeiles i reduserte utslipp fra transportsektoren.

– I tillegg er flytrafikken sterkt påvirket av koronapandemien. Statistikken fra miljødirektoratet beregner utslipp fra flytrafikken basert på antall avganger og landinger. Hvis vi ser på Avinors flytrafikkstatistikk, rapporteres det for Stavanger lufthavn, Sola en 44,9 prosent nedgang i antall flybevegelser fra 2019–2020. Vi kan nok anta at dette vil kunne ses i utslippsstatistikken for 2020 når den blir tilgjengelig, sier regionalplansjefen.

Flere kommuner gjennomfører analyser

Selv om man ikke ser tegn til nedgang i utslippene av klimagasser i Rogaland, er det er en stadig større andel av kommunene i fylket som gjennomfører grundige risiko- og sårbarhetsanalyser (ROS), ifølge rapporten. Disse analysene blir gjennomført for at kommunene blant annet skal kunne forberede seg på en situasjon med et mer ekstremt klima.

– En helhetlig ROS-analyse som er oppdatert og inneholder en grundig analyse av endrede konsekvenser av klimaendringer, vil være et godt styringsdokument for kommunens helhetlige klimatilpasningsarbeid, sier Haver.

Hun forklarer at ROS-analysen nyttes som kunnskapsgrunnlag inn i revisjon av kommuneplan, og at kommunen gjennom kommuneplanen kan gjennomføre de nødvendige forebyggende grep som trengs for å bidra til å redusere lokal sårbarhet for klimaendringene.

Ifølge rapporten er den største utslippssektoren i Rogaland industri, olje og gass. Dette dekker ikke utslipp på sokkelen, kun utslipp fra landbasert industri og prosessanlegg. Tre store aktører står for 92 prosent av utslippene i denne sektoren, og en stor del av utslippene skyldes bruken av fossil gass og kull. Sjøfart, jordbruk og veitrafikk står for hoveddelen av de øvrige utslippene. I rapporten påpekes det at utslipp av klimagasser falt vesentlig i Rogaland etter at gasskraftverket på Kårstø stengte, men i årene etter det har utslippene steget svakt.



Mer fra Dagsavisen