Nyheter

SV vil gi 20 milliarder ekstra til Nysnø

SVs Eirik Faret Sakariassen mener koronakrisen gir en unik mulighet til å investere tungt i framtiden.

SV har laget en plan for hvordan Norge skal kutte klimautslipp med 60 prosent innen 2030. Planen kaller de «Grønn Ny Deal.»

Et sentralt tiltak i SVs grønne plan er å oppkapitalisere investeringsfondet Nysnø med 20 milliarder kroner.

– Nysnø kan gjennom oppkapitalisering gjøre viktige investeringer i grønne selskaper som kan utvikle gode arbeidsplasser for et grønnere Norge, sier Eirik Faret Sakariassen, som for tiden møter som vararepresentant for SV på Stortinget.

Nysnø investerer i selskaper som løser klimautfordringer på en smart og lønnsom måte. Nysnø sine investeringer skal gi grobunn for ny, klimavennlig virksomhet og teknologiutvikling.

– En mulighet til å investere

Faret Sakariassen mener å gi Nysnø disse ekstra 20 milliarder kronene er en unik mulighet.

– Krisen en unik mulighet til å sko Norge for framtiden. Makroøkonomiske forhold gir en mulighet til å investere tungt mens det er realnedgang i økonomien. Denne muligheten må gripes før hverdagen innhenter oss. sier Faret Sakariassen.

– Tror dere det er realistisk å få flertall for dette forslaget?

– Vi har sett vilje fra Frp i mange saker til å samarbeide med SV og de rødgrønne for å gi gode forslag flertall. Vi håper selvsagt det skal være mulig, men foreløpig er det for tidlig å si, sier Eirik Faret Sakariassen.

Krisen er en unik mulighet til å sko Norge for framtiden.

—  Eirik Faret Sakariassen

Han forteller at Grønn Ny Deal er SVs plan for et rettferdig grønt skifte.

– Det er en omfattende plan som viser hvordan Norge kan nå klimamålene og samtidig ha solide arbeidsplasser. Noe av det vi peker på er karbonfangst og lagring, hydrogen, grønn skipsfart og en rekke andre næringer og hvordan staten skal bruke alle sine muskler på å sikre et rettferdig grønt skifte, sier SVs Faret Sakariassen til RA.

Partiet vil finansiere sine grønne planer gjennom høyere skatter, statlige låneopptak og penger fra Oljefondet, ifølge E24.

Mer fra Dagsavisen