Nyheter

Satser på festivalsommer

Det planlegges for en festivalsommer i Stavanger, men verken daglig leder i Utopia eller Mablis vet helt sikkert om det vil la seg gjennomføre.

– Vi i Utopia er positive til at det blir festival i sommer, sier daglig leder Espen Knoph til RA.

– Det kan hende at det dukker opp uforventede ting, og vi kan ikke med sikkerhet si at det ene eller andre vil skje. Likevel planlegger vi for fullt og for alle typer scenarioer.

Dersom det blir kavete å arrangere festival i august, kan det bli aktuelt å flytte den til senere på året.

—  Espen Knoph

Utopia er en stor musikkfestival som avholdes ved Stavanger konserthus. De har vanligvis en kapasitet på 14.000 gjester per dag, og festivalen skal etter planen arrangeres 27.–28. august i år. Per nå tilsier nasjonale tiltak at det er tillatt med maks 200 personer på arrangementer utendørs.

– Dersom det blir kavete å arrangere festival i august, kan det bli aktuelt å flytte den til senere på året, sier Knoph.

– Vi ønsker å lage festival for flest mulige folk, og hvis vi må begynne å dele opp området og unngå nærkontakt, vet jeg ikke om vi vil arrangere. Da faller litt av poenget med festival bort – hele formålet er at folk skal klemme og stå tett, fortsetter han.

Daglig leder i Utopia, Espen Knoph, er positiv til at det blir festival i sommer.

Venter på mer informasjon

Knoph forteller at festivalnæringen har blitt lovet informasjon fra norske myndigheter om hvilke restriksjoner Folkehelseinstituttet og regjeringen ser for seg at vil gjelde i sommer.

– Vi ønsker tilbakemelding på dette så raskt som mulig, og så må vi følge de rådene og reglene som kommer. Målet må uansett være at festivalene overlever enda ett år, sier daglig leder.

– Er det slik at man kommer til å måtte vise vaksinepass for adgang, eller dele inn publikum i kohorter på forskjellige platå? Det er vanskelig å planlegge når man ikke vet hvilke smittevernhensyn som vil gjelde, men det bør ikke være et problem hvis folk må bruke munnbind og Antibac, legger han til.

Daglig leder i Mablis, Eirin Sandstad.

Mablis: – Vi er realister

Daglig leder i Mablis, Eirin H. Sandstad, ber innbyggerne i Stavanger om å holde av 18. og 19. juni.

– Vi har jobbet mye i kulissene om ulike planer og scenarioer siden høsten, og vi er i kontakt med flere artister, sier hun til RA.

– Vi har ikke lyst til å offentliggjøre noe vi ikke kan love, men vi vet at vi uansett skal få til et arrangement den helgen. Hvor mange det blir for er fortsatt usikkert, legger Sandstad til.

Mablis, som er en musikkfestival i Vålandsskogen med fri aldersgrense, er i en posisjon som tillater dem å nedskalere – hvis det blir aktuelt. Eirin H. Sandstad er klar på at de må følge de restriksjonene som gjelder, og at intensjonen og motivasjonen med planleggingen er at de ønsker å markere sommeren.

2021 blir mest sannsynlig også et annerledes-år.

—  Eirin H. Sandstad

– Vi må vise at vi fortsatt er her. Vi tenker at 2022 er året hvor vi er tilbake i en ny normal, for 2021 blir mest sannsynlig også et annerledes-år. Vi er realister, og ikke naive, så jeg har ikke troen på at det blir aktuelt å lage en fullskalafestival i år, sier hun.

– Vi må være tilpasningsdyktige, noe vi er vant med, så vi har allerede laget plan a, b og c. Vi jobber både ut fra et verst og best tenkelige scenario. Det er ikke lett, men det er viktig at vi er forberedt, legger hun til.

Sandstad forteller at Mablis jobber med smittevernplaner og oppdaterer dem samtidig som restriksjonene endrer seg nasjonalt og lokalt. Hun ønsker ikke å røpe for mye av festivalplanene, men forteller at hun håper de kan komme med mer informasjon snart.

– Folk kan uansett glede seg. Jeg tror alle er sultne på å samles og være sosiale nå, sier hun.

Knoph er enig i at folk må glede seg, og mener det er det eneste håpet vi har.

– Det må folk tillate seg. Blir det ingen festival i år, kommer det garantert en ny festivalsommer senere, sier han.

Mer fra Dagsavisen