Nyheter

Alternativ påske i kirken: – Folk har satt pris på dette

I det påsken nærmer seg slutten, kan sogneprest Øivind Holtedahl si seg godt fornøyd med tilbudet kirken har hatt denne påsken.

På grunn av koronarestriksjoner måtte alle gudstjenester avlyses rett før påsken. I Stavanger ble det derfor arrangert digitale gudstjenester og åpen kirke.

Øivind Holtedahl er sogneprest i Domkirken og St. Petri menighet, og forteller at de ønsket at kirken skulle være åpen og tilgjengelig, samtidig som retningslinjene for smittevern ble fulgt.

– Vi har hatt åpen kirke i påsken, hvor vi har tatt imot noen få mennesker om gangen i det store kirkerommet. Det har vært en liten strøm av mennesker som har kommet innom disse dagene. Det har vært orgelmusikk og ansatte i kirken til stede som har tatt imot folk. De som kommer innom er veldig glade og takknemlige for denne muligheten til å komme i kirken, sier Holtedahl til RA.

Han forklarer at det betyr utrolig mye for mange mennesker å kunne få komme inn i kirken.

– Kirken er et spesielt rom. Det gjør noe med mennesker. Det gir en ro, og en opplevelse av å være en del av noe større enn seg selv. Man kan høre musikk, tenne lys og snakke med noen av dem som jobber der om man har behov for det, forklarer sognepresten.

Samarbeid med NRK

NRK har spilt inn tre gudstjenester i St. Petri Kirke, som sendes på NRK radio og TV palmesøndag, langfredag og 1. påskedag.

Dette var planlagt allerede i januar.

– Vi visste ikke betydningen av dette da. Vi visste ikke at alle de fysiske gudstjenestene ikke kunne gjennomføres. Derfor ble disse gudstjenestene i samarbeid med NRK enda viktigere for oss enn vi hadde sett for oss i utgangspunktet, sier sogneprest Holtedahl.

Han synes det har vært veldig kjekt å lage gudstjeneste i samarbeid med NRK.

– Det har vært en veldig positiv opplevelse. Det har vært fint å lære hva de trenger for å gjøre en god jobb. Vi er vant til å ha gudstjenester, men vi er ikke vant til å ha det på TV, sier Holtedahl.

De har fått mange fine tilbakemeldinger.

– Vi har hørt fra folk som har vært kjempebegistrert, og fra folk som har vært rørt til tårer av ord og toner i gudstjenestene som har bevegd de.

Vanligvis er det et par hundre mennesker de når ut til med gudstjenestene deres.

– Men nå har vi plutselig nådd ut til mange hundre tusener av mennesker. Jeg føler meg ydmyk, samtidig er det utrolig fint å kunne dele gudstjeneste-glede. Vi har kunnet dele sang, tekster og musikk med så mange mennesker. Det er veldig fint å kunne høre at andre gleder seg over gudstjenestene vi synes er fine selv, sier Holtedahl.

Han forteller om en tilbakemelding de fikk, fra en som hadde kjørt fra Kirkenes til Tromsø, og hørt på gudstjenesten underveis.

– Da hadde de opplevd at bilen ble til et lite kapell på veien. Det er en utrolig fin tilbakemelding, at vi gjennom TV og radio har klart å gi mennesker nettopp den opplevelsen av kirken, sier Holtedahl.

Mer fra Dagsavisen