Nyheter

Ordfører og smittevernoverlege advarer: – Vi er på bristepunktet

Ordfører Kari Nessa Nordtun og smittevernoverlege Runar Johannessen oppfordrer alle til å la den stille uka være ekstra stille i år. Smitten øker og rundt neste sving venter enda strengere tiltak.

Det skriver Stavanger kommune på sine nettsider onsdag.

Både ordfører og smittevernoverlege minner om at det kun er lov til å ha to på besøk om gangen, og at antall kontakter må begrenses gjennom uken.

Oppfordringen til Stavanger kommune er: La den stille uka være ekstra stille i år. Smittesporingen har avdekket at folk er særdeles aktive, selv med strenge nasjonale tiltak. Flere har mange besøk i uken, barn og unge har mange fritidsaktiviteter i tillegg til skole, voksne går på treningssenter, på jobb, reiser innenlands og drar på besøk til hverandre.

– Smitten øker i alle aldersgrupper og andelen ukjente øker. Akkurat nå har vi en større utfordring i Stavanger kommune enn kommunene rundt oss, men det vil ikke ta lang tid før hele regionen rammes, sier smittevernoverlege Runar Johannessen, i pressemeldingen.

Tirsdag 30. mars ble det påvist 27 nye smittede i Stavanger, hvorav fem der smittekilden var ukjent.

På bristepunktet

Ordfører Kari Nessa Nordtun maner innbyggerne til å holde ut og overholde smittevernreglene, skriver Stavanger kommune.

– Vi har vært gjennom flere slike perioder med mye smitte og vi har klart det før. Nå må klare det igjen, forhåpentligvis for siste gang. Dette gjør vi ikke bare for oss selv og våre nærmeste, men også for at kapasiteten på sykehuset ikke skal knele, minner hun om.

Selv skal ordføreren feire en stille påske sammen med nærmeste familie.

– Vi er på bristepunktet nå. Hvis ikke smitten går ned de nærmeste dagene må vi iverksette ytterlige tiltak, sier Kari Nessa Nordtun.

Nedstenging neste steg

Stavanger kommune understreker at hvis de nasjonale tiltakene ikke har effekt og smittetallene ikke går ned de nærmeste dagene, kan kjøpesentre og treningssentre bli stengt. Det kan bli forbud mot arrangementer. Forbud mot idrett og fritidsaktiviteter innendørs for barn og unge kan også bli aktuelt.

– Mesteparten av smitten skjer fortsatt i hjemmene og andre steder innendørs der folk er ganske tett på hverandre. Hvis smitten ikke går ned må vi regulere alle kontaktpunkter, advarer Runar Johannessen.

Disse anbefalingene gjelder nå:

Alle arrangementer bør avlyses

Maks 2 personer på besøk

Unngå unødvendige reiser

Begrens antall nærkontakter i løpet av en uke.

Hold 2 meter avstand til andre utenfor egen husstand

Ha lav terskel for å teste deg, også ved lette symptomer

Teststasjoner åpent hele påsken

Smittevernoverlegen minner om at folk må holde seg hjemme hvis de har symptomer, også milde. Folk må ha lav terskel for å teste seg. Stavanger kommune har god kapasitet på teststasjonene, og det er mulig å teste seg hver dag i hele påsken i vanlig åpningstid 08.30-22.00.

Mer fra Dagsavisen