Nyheter

Lærer sykepleiestudenter å sette koronavaksine

UiS skal hjelpe Sandnes, Time og Klepp med å sette vaksiner.

85 sykepleierstudenter fra Universitet i Stavanger (UiS) har meldt seg på et kurs for å lære å sette koronavaksine.

Kurset ble tilbudt til tredjeårsstudentene etter en forespørsel fra Sandnes, Time og Klepp kommune, som trenger flere til å hjelpe å sette vaksiner.

Malin Sæther (22) er en av sykepleierstudentene som vil hjelpe å vaksinere innbyggerne i kommunene.

– Jeg synes det er spennende og givende å være en del av pandemiarbeidet og vaksinere, sier Sæther til RA.

Kurset tar utgangspunkt i Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI) sitt opplæringsopplegg, i tillegg til praktisk øving på å sette injeksjon i overarmen.

– Det er noe nytt å lære. Det var mye forberedelser som var kjempegreit, og vi fikk en del undervisning i forelesning i kurset, også fikk vi øve på å sette vaksine i labben, sier Sæther.

– Hvordan tror du det blir å være med å sette koronavaksinen?

– Det blir givende. Det blir sikkert gøy å kunne fortelle barnebarna mine i framtiden at jeg sto i frontlinjen mot korona, sier Sæther.

Malin Sæther

– Stolt av studentene

På UiS blir det arrangert fire kurs med rundt 20 studenter per kurs. Kurset varer i to timer.

Bodil Bø er studieprogramleder for bachelor i sykepleie ved UiS, og synes det er veldig kjekt at så mange studenter har vist interesse for å være med å vaksinere befolkningen.

– Det var bare tredjeklassingene våre som fikk tilbudet, fordi de snart er ferdig utdannet. De har kun en kort praksisperiode igjen, og de er godt skolert i praksis, forklarer Bø.

– Studentene har det veldig travelt. De skriver bacheloroppgave, og de er akkurat ferdige med sin siste lange praksis, samtidig er det mange som er i arbeid i deltidsstillinger. Vi var veldig spente på hvor mange som var interessert og hvor mange som hadde muligheten for å være med. At 85 studenter, av et kull på 250, ville være med, synes vi er bra, sier Bø.

Hun synes studentene er veldig positive, og hun er stolt av å se de som snart er ferdig utdannet.

– Vi ser at de har kommet langt siden sist de hadde injeksjonstrening for 1,5 år siden. De har hatt en enorm utvikling, påpeker Bø.

Etter studentene er ferdig kurset vil Sandnes, Time og Klepp få en liste med alle studentene som har gjennomført kurset. Deretter er det kommunen som ansetter studentene.

Bø understreker også at hun synes det er veldig kjekt å kunne samarbeide med praksisfeltet til UiS og kommunene.

– Praksisfeltet vårt har stilt enormt opp det siste året, og gjort det mulig for studentene våre å kunne gjennomføre praksis på en vanlig måte. Det er det få utdanninger i Norge som har klart. Derfor er det ekstra kjekt å kunne få til dette sammen, sier Bø.

UiS-studenter lærer å sette koronavaksine

– God hjelp

Helsestasjonssjef i Sandnes kommune, Irene Asheim Ivesdal, har ansvaret for massevaksineringen i Sandnes som skjer i vaksinehallen, og forteller at de har henvendt seg til UiS fordi de trenger flere kvalifiserte personer til å sette vaksiner.

– Per i dag har vi 12 vaksinatører. Det er noen helsesykepleiere, og flere pensjonerte helsesykepleiere og sykepleiere. Når vi forhåpentligvis får tildelt flere vaksiner, må vi kunne øke kapasiteten, sier Asheim Ivesdal til RA.

Hun mener å få tilgang på sykepleiestudenter fra tredje klassen ved utdanningen vil være til god hjelp, men påpeker at det er avhengig av at de får flere vaksinedoser til kommunen.

I dag vaksinerer Sandnes kommune 1300 personer i løpet av to dager i uken. Dersom det kommer flere vaksinedoser vil helsestasjonssjefen være forberedt på å trappe opp vaksineringen til flere dager i uken.

– I Sandnes kommune har vi allerede vaksinert alle over 84 år og oppover, og vi jobber nå med å vaksinere de som er mellom 75 til 84 år, sier Asheim Ivesdal.

Hun håper å få fullvaksinert folk så fort som mulig.

– Det skal ikke stå på kapasiteten av vaksinatører, derfor trenger vi sykepleiestudentene, understreker helstasjonssjefen.

Da Sandnes kommune begynte vaksineringen regnet de med at 20 prosent blant de eldste ville velge å ikke ta vaksinen, men det viser seg å være rundt 10–12 prosent som ikke tar vaksinen, ifølge Asheim Ivesdal.

– De fleste som får tilbudet velger å ta vaksinen, påpeker Irene Asheim Ivesdal.

Mer fra Dagsavisen