Nyheter

MDG-uenighet

Store deler av Miljøpartiet De Grønne Rogaland ønsker å ha en minst mulig oljeavhengig sluttdato for oljå innen 2035. Ulrikke Torgersen vil gi forutsigbarhet til bransjen og sette en tydelig sluttdato.

– Jeg mener at det viktigste vi kan gjøre er å være tydelige på når vi skal slutte med oljeproduksjon. En sluttdato vil gi forutsigbarhet og trygghet. Som ett av de meste radikale klimapartiene må MDG tørre å si at oljealderen er forbi, sier førstekandidat til Stortinget for Miljøpartiet De Grønne Rogaland, Ulrikke Torgersen til RA.

I torsdagens avis skrev RA at gruppelederen for Stavanger MDG, Daria Maria Szymaniuk, ønsker en mer realistisk avslutning for oljå. Torgersen mener heller at Norge bør gå foran som et godt eksempel i det grønne skiftet.

Som et av de meste radikale klimapartiene må MDG tørre å si at oljealderen er forbi.

—  Ulrikke Torgersen

– Det er helt naturlig å sette en tidsfrist. De fleste mål vi vil nå, har en tidsfrist, sier hun.

– Dessuten har Norge vært gjennom to økonomiske fall i oljen, og jeg synes det er uansvarlig å ikke ta stilling til at næringen ikke vil fortsette å være lønnsom. Vi kan ikke lenger late som at oljealderen skal vare. Det er risikabelt å investere i noe verden omstiller seg fra, og vi kan risikere å stå som siste selger på torget i 2050 i en verden der ingen lenger vil ha oljen vår, legger MDG-politikeren til.

I løpet av helgens landsmøte skal MDG vedta radikal og offensive klimapolitikk, og Torgersen mener det er viktig at de har gode diskusjoner internt og eksternt for å få bukt med klimakrisen.

– Vi er alle enige om målet, men uenige om virkemidlene, sier hun.

Ikke alene

Tredjekandidat til Stortinget for MDG Rogaland, Vårin Sinnes, mener også at en tydelig dato for oljeslutt vil gi forutsigbarhet.

– Det gjør det lettere for næringen og politikere å planlegge, og det er viktig for å få til en god omstilling, sier hun til RA.

– En sluttdato setter tydelige krav til hvordan vi skal forholde oss til realitetene i klimaendringene, legger hun til.

Sinnes mener at det beste man kan gjøre for å forhindre store klimaendringer er å fase ut oljeproduksjonen.

– Det haster å få stoppet klimakrisen, og det kan føre til store konsekvenser for min generasjon og de som kommer etter, hvis vi ikke gjør noe. MDG må være modig og si tydelig ifra om hvor fort en slik omstilling må skje, sier hun.

Mener sluttdatoen er en avsporing

Rune Askeland (MDG) mener diskusjonen om en oljesluttdato er en avsporing i forhold til hva som virkelig betyr noe, og mer er en symbolsak.

– Sluttdatoen har fått for stor plass. Vi må heller bruke tiden vår på å diskutere hvordan vi skal få flere arbeidsplasser over i den grønne omstillingen, sier han.

– Vi vet allerede hva som kommer til å skje – vi blir mer uavhengige av oljå. Det kommer stadig nye grønne arbeidsplasser, men vi har fortsatt en lang vei å gå, legger Askeland til.

Han legger til at han ønsker minst mulig oljeutslipp innen 2035.

– En sluttdato er derimot ikke viktig. Det er viktigere å finne ut hvordan vi skal klare det, enn når det skal skje.

Gruppeleder for MDG Rogaland i fylkestinget, Alexander Rügert-Raustein, mener at å sette en konkret sluttdato er kontraproduktivt.

– Jeg tror ikke det er rent juridisk gjennomførbart, og jeg er opptatt av at vi skal drive med politikk og kommunisere politikk som er gjennomførbar, sier han til RA.

– Partiet er enig i at oljeproduksjonen må ta slutt, men å sette en dato for det er meningsløst. Dersom vi tar noen helt tydelige og klare grep vil utviklingen på norsk sokkel gå den veien vi ønsker – og den går den riktige veien, legger han til.

Rügert-Raustein mener en slik samfunnsendring vil være kontroversiell, og at en sterk debatt kan få fram gode ideer om hvordan man skal løse den.

– Når vi jobber for en slik storstilt samfunnsendring er ikke verktøyene åpenbare. Det er en usikkerhet samfunnet må leve med, og en utfordring for oss politikerne, sier han.



Mer fra Dagsavisen