Nyheter

Bekymret for matbyen Stavanger

Bjørn Erik Sandvaag frykter restaurantbransjen mister for mange flinke folk.

Igjen stenger regjeringen alkoholserveringen på restaurantene. Alle i bransjen er lei. Noen er sinte. Bjørn Erik Sandvaag, daglig leder ved Gaffel og Karaffel og styremedlem i NHO Reiseliv region Vest-Norge, er et sted midt imellom. Han forstår at regjeringen må innføre tiltak. Samtidig føler han at myndighetene ikke tar bransjen hans seriøst nok.

– Vi er med på dugnaden, men det er reiselivsbransjen som må betale kostnaden. Skjenkestopp er vanskelig. 50 prosent av omsetningen er mat, 40 prosent er alkohol. I tillegg må restauranter halvere antall bord. Til slutt sitter man igjen med 25 prosent av inntektene. Det er ikke nok, sier Sandvaag.

Restaurantene tappes for kvalitet og flinke folk

—  Bjørn Erik Sandvaag, Gaffel og Karaffel

Rømmer fra bransjen

Ifølge Sandvaag risikerer 60 prosent av bedriftene i reiselivsbransjen konkurs. Det viser NHO-undersøkelser. De små barene og restaurantene forsvinner først, mener Sandvaag.

I tillegg rømmer flinke folk fra bransjen. Sandvaag har selv mistet en kjøkkensjef til Nordsjøen, en vinkelner til Vinmonopolet og andre ansatte til butikker og andre bransjer. Dette gjelder ikke bare Gaffel og Karaffel, sier han.

– Folk søker tryggere jobber. Restaurantene tappes for kvalitet og flinke folk. På sikt vil det svekke matbyen Stavanger og matfylket Rogaland. Vi står i fare for å få et svekket og fattigere uteliv etter pandemien, sier han.

Han får støtte fra Tone Grindland, regiondirektør i NHO Rogaland.

– Lekkasje av kompetanse er en utfordring i serveringsbransjen når permitteringene blir så omfattende. Jeg er bekymret for framtiden til bransjen og leverandører – og dermed også arbeidsplasser og kompetansen. Dette må vi ta innover oss før det er for sent, sier Grindland.

– Gladmat-sjef: – Tærer voldsomt

Gladmat-festivalsjef Maren Skjelde sier pandemien tærer på flinke folk og ildsjeler.

– Noen gir også opp. Samtidig er det inspirerende at mange finner nye måter å jobbe på, med hjemlevering og andre løsninger – men det vil ikke erstatte det vi hadde, sier hun.

Skjelde sier kriser alltid vil gi utslag i visse bransjer. Hun mener alle må være flinke til å snakke opp matfaget.

– Det er en stor og bred bransje, og omfatter mye mer enn restaurantene som nå sliter. I en periode vil kanskje noen velge litt tryggere jobber, men flinke folk er det alltid behov for i restaurantbransjen, sier Skjelde, som ikke bort ifra at utelivstilbudet vil se annerledes ut etter pandemien.

– Vi har alle et ansvar om å støtte opp om mangfoldet og restaurantene vi ønsker skal klare seg, sier hun.

– Må ha tiltak som treffer

Regionleder i LO Rogaland, Eirin Sund, deler bekymringen til bransjen.

– Det er ekstremt viktig at regjeringen setter inn økonomiske tiltak som gjør at bransjen overlever. De må også inntektssikre permitterte slik at de kommer seg gjennom dette uten å miste hus og hjem. Ordningene må være treffsikre nok, store nok og må vare lenge nok, sier Sund.

Hun vil også ha flere tiltak som gir ledige mulighet til å øke kompetansen sin.

– Kompetansen må være på plass når vi åpner igjen. Klarer vi dette, vil matfylket Rogaland og restaurantene overleve, sier Sund.

NHO-Grindland mener lønnsplikten, at bedriftene må betale ti dager lønn til ansatte som må permitteres, er urimelig. Dette gjør at bedriftene ikke tør å hente tilbake permitterte, eller at de må ta et økonomisk sjansespill de ikke har råd til å tape.

– Ti dagers lønnsplikt er uakseptabelt både for bedriftene og ansatte. NHOs viktigste ønske til regjeringen og Stortinget nå, er at bedriftene slipper å ta kostnadene knyttet til permitteringer. Ikke for en lang periode, eller når ting blir normalt. Det skal nemlig sitte langt inne å permittere ansatte. Men i denne akutte situasjonen, er dette det eneste fornuftige. Og fram til det skjer, må permitteringskostnadene inn i kompensasjonsordningen umiddelbart, sier hun.

Krever datoer fra regjeringen

Tilbake på Gaffel og Karaffel savner Sandvaag mer forutsigbarhet fra regjeringen. Han ønsker datoer fram i tid som bransjen kan planlegge rundt.

– At det ble skjenkestopp visste trolig regjeringen lenge før de stengte kranene. Bransjen planlegger fram i tid. Innkjøp og ansatte-kabal. Gi beskjed i forkant slik at det er mer forutsigbart for oss og gjester som planlegger konfirmasjoner og bursdager. Kan vi ikke stenge ned alt som ikke var livsviktig i to uker? Så kan regjeringen si at man åpner litt og litt på enkelte datoer fram i tid – såframt smittetallene tillater det, sier Bjørn Erik Sandvaag.

Mer fra Dagsavisen