Nyheter

Vil ha realistiske mål for oljesluttdato

Miljøpartiet De Grønne Rogaland ønsker en mer realistisk avslutning for oljå.

MDG Rogaland foreslår å ha en minst mulig oljeavhengig sluttdato for oljå innen 2035.

– Våre delegater i Rogaland er godt kjent med oljevirksomheten, og vi vet godt at vi har avtaler som løper videre og som man må forholde seg til. Vi ønsker mer realisme i forslaget, sier Daria Maria Szymaniuk til RA.

– Vi ønsker ikke å fjerne sluttdatoen – det målet må være der, men vi må jobbe med de gode løsningene som MDG har vedtatt for å komme dit.

Szymaniuk mener at en oljesluttdato fører til to store konsekvenser.

– Man sender ut et klarsignal om at det skal settes i gang med en planlagt omstilling. Vi er nødt til å bruke kompetansen vi har innen petroleumsbransjen til å utvikle og styrke fornybare næringer. I tillegg vil en sluttdato føre til at investeringene går ned, og da må man ha en plan for veien videre, sier Szymaniuk.

MDG har vedtatt å sette en oljekommisjon som skal samle fagorganisasjoner, næringslivet, forskningsinstitutter og politikere, for å lage en konkret omstillingsplan som er faglig basert for å få gjennomført omstillingen og ivareta arbeidsplasser innen 2035.

– Vi må ta utgangspunkt i datoen, og så må det være mulig å gjennomføre det. Hvis ikke blir det kun tomme ord. Med oljekommisjonen mener vi det er mulig å gjennomføre dette, med forbehold om løpende kontrakter, sier Szymaniuk.

Arbeidsplassene i oljenæringen er ikke trygge, men vi har muligheter til å omstille oss.

—  Daria Maria Szymaniuk

Hun mener det er et problem at regionen er såpass avhengig av oljå. Omtrent 20 prosent av innbyggerne i Stavanger og Sandnes alene er knyttet til bransjen, noe som gjør regionen økonomisk sårbar for oljekriser, fall i oljeprisen og nå pandemi.

– Arbeidsplassene i oljenæringen er ikke trygge, men vi har muligheter til å omstille oss. Med kompetanse, vilje og støtte fra politikerne, og et bredt samarbeid kan vi få det til, sier Szymaniuk før hun fortsetter:

– Rogalands håp vil uansett være at vi snakker mer om løsninger og hvordan vi skal få det til, framfor kun en oljesluttdato.

Lederen av MDGs kommunestyregruppe i Stavanger har sendt inn to saker på vegne av gruppen.

Det ene Szymaniuk foreslår er å utvide retten til selvbestemt abort til uke 18 ved å erstatte dagens abortnemnd med et rådgivende og støttende organ. Det andre er innføre en prøveordning med sekstimers arbeidsdag innenfor offentlige virksomheter hvor arbeidsbelastningen er særlig stor.


Mer fra Dagsavisen