Nyheter

UiS får juss-master: - Skal være på elitenivå

- Betyr at vi kan ta master og kanskje bo videre i Stavanger, sier førsteårsstudentene Amalie Berg og Nora Olsen.

Fram til forrige uke var det kun mulig å ta mastergrad i rettsvitenskap i Bergen, Oslo eller Tromsø. Monopolforskriften er på vei bort. Siden 2011 har Universitetet i Stavanger (UiS) tilbudt bachelorgrad i rettsvitenskap. Fra høsten 2022 kan UiS tidligst tilby en fullverdig mastergrad. Det avhenger av at studieprogrammet blir godkjent hos NOKUT.

Det gleder studentene Amalie Berg fra Kristiansand og Nora Olsen fra Stavanger.

– Jeg har flyttet fra Kristiansand til Stavanger for å gå på UiS. Det betyr mye at jeg i tillegg til bachelor også kan ta masteren her på UiS. Det gjør at jeg slipper å flytte til en ny by igjen. Jeg trives godt i Stavanger, og kunne gjerne tenkt meg å bli boende her, sier Berg til RA.

70 jusstudenter startet på førsteåret i nåværende studieår.

– At vi kan fullføre master i Stavanger er en kjempegod nyhet. Alle kjenner alle på jussen. Vi har et lite og inkluderende miljø. Jeg er fra Stavanger selv, og vet at mange ikke tør å søke på bachelor i Stavanger fordi de er redde for å ikke komme inn andre steder når de må videre, sier Olsen.

Jusstudent og politiker Aleksander Stokkebø (H), avdelingsleder Lana Bubalo, dekan Ola Kvaløy, professor Benn Folkvord og Jan Erik Søndeland (V) feiret med kake etter at UiS snart kan tilby master i rettsvitenskap.

Derfor skal UiS på elitenivå

Professor Benn Folkvord har vært professor ved UiS siden 2013. Sammen med flere har han jobbet lenge med å få master i rettsvitenskap til UiS. Han påpeker at de mest brukte fagfeltene innen juss er strafferett, arbeidsrett, skatterett og selskapsrett, men det har vært kun tre universiteter som underviser i dette.

Dermed blir studiet i Stavanger ganske eksklusivt. Det er en kjempefordel.

—  Benn Folkvord, professor

– Behovet er stort, og har vært der hele tiden. Jeg jobber også i Skatteklagenemnda, og det er problemer med å finne nok kvalifiserte folk. Det er vanskelig å finne spesialister, forklarer Folkvord.

– At vi nå kan utdanne advokater i Stavanger er helt fantastisk. Det betyr at vi har muligheten til konkurrere om de beste studentene, og tiltrekke oss de beste fagfolkene. Det er bra for Stavanger og regionen. Ambisjonen til UiS er å være helt på elitenivå. Målet er å være best, understreker Folkvord.

Det vil være 58 plasser totalt. 30 på masternivå.

– I Bergen er det over 400. Dermed blir studiet i Stavanger ganske eksklusivt. Det er en kjempefordel. Når man er så få, kan man følge opp studentene på en annen måte. Få en toveiskommunikasjon. Det kan man ikke når man skal undervise 400 studenter, sier Folkvord.

– Blir det oppbemanning på avdelingen?

– Vi har allerede et kjempebra og stort fagmiljø, men vi jobber hele tiden med å rekruttere flere, svarer Benn Folkvord.

Høsten 2022

UiS starter opp med de første masterstudentene allerede til høsten, men den første fullverdige masterutdanningen skjer ikke før høsten 2022. De som tar master fra høsten i år, må trolig fylle på med enkelte fag, sier dekan ved Handelshøyskolen på UiS, Ola Kvaløy.

Kvaløy er glad for at monopolforskriften fjernes.

– Vi har bygget opp et sterkt juridisk miljø, spesielt innenfor forretningsjuss. Endelig har vi muligheten til å få en fullverdig master. Jeg vil takke alle som har stått på for å få dette mulig, sier Kvaløy.

Avdelingsleder for rettsvitenskap og regnskap, Lana Bubalo, gleder seg også over ny master på UiS.

– Vi har jobbet mye med å bygge opp fagmiljøet, spesielt innen skatterett og selskapsrett, sier hun.

– Betyr mye for energihovedstaden

En av dem er stortingsrepresentant Aleksander Stokkebø (H), som selv studerer juss ved UiS.

– Mange har jobbet i mange år for å få til dette. Endelig slår vi gjennom betongtaket. Dette er første skritt på veien for at det er kvalitet og behov og ikke monopol som skal styre hvem som får utdanne jurister i Norge, sier Stokkebø.

– Dette betyr også mye for energihovedstaden Stavanger. Flere flinke unge vil flytte til byen. Regionen trenger enda flere flinke hoder. Behovet er stort innenfor næringslivsjuss. Nå har vi muligheten til å utdanne dem her, sier Stokkebø.

I 2017 flyttet regjeringen Skatteklagenemnda til Stavanger.

Jan Erik Søndeland (V) og KrFs Henrik Halleland var også til stede for å kaste glans over den gode nyheten.

– De fleste partier synes nok at monopolforskriften var udatert. Vi har en enorm kompetansepool på UiS som vi bare må løfte videre, sier Søndeland.

---

Dette er saken:

  • I styringsmeldingen, som blir lagt fram for Stortinget i dag, foreslår regjeringen at monopolbestemmelsene for rettsvitenskap, psykologi og teologi tas bort. Samtidig varsler de en nasjonal prosess om dimensjonering av medisinutdanningen.
  • UiS har siden 2011 hatt et bachelorstudium i rettsvitenskap og starter til høsten et masterstudium i forretningsjuss.
  • Senere kan også master i psykologi og medisinstudiet komme til UiS.

---





Mer fra Dagsavisen