Nyheter

Seks av ti bedrifter sliter med å få tak i kompetanse

Easee, som startet i 2018, skal gå fra 100 til 200 ansatte i 2021. - På IT må vi ofte gå en ekstra mil for å finne de vi trenger.

Arbeidsledigheten i Rogaland er 3,5 prosent, viser Nav-tall fra forrige uke. Ledigheten i Stavanger er 4,1 prosent, Sandnes 3,9 og Sola 3,8 prosent. Likevel opplever seks av ti bedrifter i Rogaland at de har et udekket kompetansebehov. Én av tre bedrifter har forsøkt å rekruttere uten hell det siste året. Det viser tall fra Kompetansebarometeret 2020.

På Forus, i Grenseveien 19, flyttet selskapet Easee inn i januar. Selskapet, som hovedsakelig utvikler og selger laderoboter for elbiler har hatt en enormt vekst fra da de tre gründerne – Kjetil Næsje, Jonas Helmikstøl og Steffen Mølgaard – startet selskapet i 2018.

Vil fylle en hel bygning på Forus

Vi ønsker å fylle hele bygningen. Før het det Hydro-bygget, nå heter det Easee-bygget.

—  Kenneth Bjerga, kommunikasjonsansvarlig i Easee

I dag teller Easee rundt 100 ansatte, på Forus, Storbritannia, Tyskland og Nederland. I løpet av 2021 skal de etter planen bli 200 ansatte i det nyrenoverte 5450 kvadratmeter store og fem etasjer høye bygningen.

– Vi ønsker å fylle hele bygningen. Før het det «Hydro-bygget», nå heter det «Easee-bygget», sier kommunikasjonsansvarlig Kenneth Bjerga.

Veksten og behovet for flere flinke hoder er så stort at Easee har ansatt tre rekrutterer. Den fjerde er på vei. Å finne riktig person med rett kompetanse er ikke alltid lett.

Kenneth Bjerga og Maruan Tammaoui

– Noe av utdanningen er udatert

– Noen stillinger er lettere å fylle, økonomi, marked, kommunikasjon. Innen IT, og spesielt systemutviklere, må vi ofte gå en ekstra mil for å finne det vi trenger. Akkurat nå leter vi etter 20 utviklere. Om kort tid trenger vi nok 20 til, sier rekrutterer Mauran Tammaoui.

Når studentene er ferdigutdannet er det et gap mellom det de har lært og hva bedriftene faktisk etterspør.

—  Maruan Tammaoui, rekrutterer Easee

– På dette fagområdet oppdateres fagkompetansen veldig fort. Utdanningsinstitusjonene kan på enkelte fagfelt innen teknologi ligge bakpå. Når studentene er ferdigutdannet og skal ut i arbeidslivet, kan det noen ganger være et gap mellom det de har lært og hva bedriftene faktisk etterspør, ettersom utviklingen innen visse fagfelt skjer så utrolig fort, fortsetter Tammaoui.

– Det er mangel på folk i enkelte fagfelt. Det lønner seg å smøre seg med tålmodighet. Ansettelsesprosesser kan ta tid, men så er det også viktig å velge riktig person. Vi satser alltid på mennesker basert på hva de kan bli, og ikke nødvendigvis kun hva de er eller kan, skyter Bjerga inn.

– Jeg har aldri jobbet i et selskap som besitter så mye unik kompetanse. Folkene vi har i Easee er utrolig kompetente, og kulturen dette er bygget på er noe helt for seg selv. Vi mangler folk i enkelte fagfelt, men har tross alt bygget en enormt sterk organisasjon. Det er grunnet disse menneskene vi er i denne privilegerte posisjonen. Det er også viktig å tenke på i videre vekst, legger han til.

– Sliter dere med å finne folk fordi det dere etterspør er en utdanningsnisje?

– Nei, det vil jeg ikke si. Easee, med vår visjon er uvanlig, men kompetansen – elektronikk, software, utvikling, design – er ikke uvanlig. Det er bare ikke mange som har den kompetansen, svarer Tammaoui.

Easee ønsker å rekruttere lokalt, men de må ofte rundt i landet og hente folk.

– Oslo, Trondheim og andre byer. Det er jo kjekt at folk flytter familier hit til Stavanger, sier Bjerga.

Uvirkelig vekst

Easee har hatt en uvanlig stor vekst siden starten for tre år siden. Ambisjonene for 2021 er å produsere 500.000 laderoboter og omsette for to milliarder kroner.

– Vi selger allerede til 16–17 ulike land, og skal inn i flere. Vi har store planer om å ta markedsandeler ute i verden, sier Bjerga.

Laderoboten er en smart elbillader som blant annet kan lade på en viss strømpris, tid på døgnet og når strømprisen er lavest.

– Den er også 69 prosent mindre og lettere enn tilsvarende ladere, har lastbalansering av opptil tre ladere per kurs uten behov for ekstra infrastruktur, er universell og tilpasser seg alle typer elbiler og strømnett, forklarer Bjerga.

Norge ligger foran de fleste andre land når det kommer til bruk av elbil og utbygget infrastruktur.

– Når verden er moden for den store elektrifiseringen, er vi i god posisjon til å levere til markedet. Vi er ikke bare et ladeselskap. Laderoboten er et utgangspunkt for utviklingen av andre produkter. Visjonen til Easee er å forme framtidens strømnett. Vi skal være med og påvirke utviklingen i samfunnet, sier Bjerga.

Vil ha fabrikk i Rogaland

I dag produseres laderobotene i Horten hos Norautron og hos Hapro på Jaren. I tillegg ønsker de en hovedfabrikk i Rogaland, helst i Stavanger eller Sandnes. En slik fabrikk trenger mye plass.

– Vi har vært i dialog med ordførere og folk som har eiendom som kan passe. En slik fabrikk vil også bidra til flere nye arbeidsplasser, sier Bjerga.

Robotladeren til Easee på Forus

NHO Rogaland: – Fortsatt mismatch

– Samspillet mellom utdanningsinstitusjonene og bedriftene må bli bedre, sier regiondirektør i NHO Rogaland, Tone Grindland.

Samspillet mellom utdanningsinstitusjonene og bedriftene våre må bli bedre.

—  Tone Grindland, regiondirektør NHO Rogaland

– Aldri før har Norge utdannet flere mennesker enn de siste ti årene. Likevel er kompetansegapet stabilt og stort. Seks av ti bedrifter har ikke nok folk med rett kompetanse, legger hun til.

Grindland mener det kan tyde på at man har et utdanningssystem som ikke leverer godt nok den kompetansen arbeidslivet trenger. NHO forventer at utdanningssystemet leverer etterspurt kompetanse, sier hun.

– Samspillet mellom utdanningsinstitusjonene og bedriftene våre må bli bedre, utdanningene må bli mer praksisnære og arbeidslivsrelevante, sier Grindland.

Hun mener det er avgjørende for framtidens verdiskaping og velferd at kompetansegapet halveres innen 2030.

---

Kompetansebarometeret 2020:

  • Årlig kartlegging av kompetansebehov i NHOs medlemsbedrifter. Gjennomført av NIFU oktober og november 2020. 432 fra Rogaland har svart.
  • 6 av 10 bedrifter oppgir at de har et udekket kompetansebehov. 1 av 3 har forsøkt å rekruttere uten hell det siste året.
  • Når det kommer til hva slags kompetanse bedriftene har behov for, er fagområdene mest etterspurt: Håndverksfag (48 prosent), ingeniør og tekniske fag (40 prosent), samfunnsfag, juridiske fag og administrative fag (30 prosent).
  • 1 av 4 bedrifter oppgir at de i liten grad/ikke i det hele tatt har tilstrekkelig IKT-kompetanse. Halvparten av oppgir at de i noen grad har tilstrekkelig IKT-kompetanse.

---





Mer fra Dagsavisen