Nyheter

Smart løsning skal hindre flom

Stavanger kommune håper på støtte til et pilotprosjekt som skal hjelpe mot flom og overvannsproblematikk i framtiden.

Stavanger kommune har søkt om støtte fra Rogaland fylkeskommune til å utvikle en vannivå-sensor, som skal kunne redusere klimakonsekvenser knyttet til flom og overvann. Søknaden om fylkestilskudd til klimaomstilling skal behandles torsdag 25. mars.

Prosjektet er en pilot hvor Smartbyen sammen med Beredskap-, Park og vei- og Vann og avløpsavdelingen i Stavanger kommune vil se om fuktighetssensorer sammen med vannivå-sensorer i Vannassen, kan gi de den lærdom og viten som trengs for å overvåke dammer for å hindre skade på liv, helse og verdier.

– Vi kan forhåpentligvis få lærdom om bruken av denne type jordfuktighetssensorer som kan bidra sammen med andre målinger og data til en bedre overvåking av dammer, forklarer Terje Rygh, rådgiver i smartbyavdelingen, i Stavanger kommune, til RA.

– Hvordan kan dette være et verktøy i klimatilpassing?

– Dette kan sikre at vi kan overvåke dammer på en måte som gir oss tidlig varsel hvis noe uønsket skjer, slik at man kan ta tak i dette så tidlig som mulig og gjøre tiltak. En slik type dam-overvåking, hvor man sammenstiller nye sensordata og andre data, kan forhåpentligvis sikre liv, helse og verdier i og rundt disse dammene, nå og i framtiden, sier Rygh.

Han påpeker at i framtiden forventer man mer ekstremvær hvor det vil være større fare for erosjonsskader. I ekstreme tilfeller, som for eksempel styrtregn og flom, kan dette kunne skape store erosjonsskader eller strukturelle skader på dammer rundt omkring i Norge.

Håper andre kommuner kan ta lærdom

Prosjektet skal utplassere sensorer som måler fuktighet i jord og grunn i terrenget rundt Vannassen. I tillegg er det tenkt å bruke data fra vannivå i Vannassen som kommer fra en sensor som Park og vei- sammen med Vann og avløpsavdelingen etablerer i selve dammen, ifølge Rygh.

– I dette tilfellet er det Vannassen som er først ute, men man tenker også på å overvåke andre steder hvor man har tilsvarende dam-utfordringer, som for eksempel på Austbø-stemmen på Rennesøy, hvis dette gir oss en god måte å overvåke dammer på, påpeker han.

Vannassen.

Han håper prosjektet skal kunne bidra til læring og sikring av dammer for andre kommuner i Rogaland og Norge.

– Hva betyr den eventuelle økonomiske støtten fra fylkeskommune for prosjektet?

– Det vil bety at en slik dam-overvåking raskt kan etableres og gi oss ny lærdom og innsikt om bruk av ulike sensordata og andre data for å overvåke dammer slik at man forhåpentligvis enklere, billigere og bedre kan sikre dammer i framtiden mot klima utfordringer og ekstremvær, sier Rygh.

Stavanger kommune planlegger raskt oppstart hvis de får støtte fra fylkeskommunen.

Stavanger kommune har søkt om støtte til prosjektet gjennom fylkeskommunens tilskudd til klimaomstilling. Det er en nyopprettet ordning fra i år som skal bidra til å oppfylle målene i regionalplan for klimatilpassing og regionalplan for energi og klima. Det er disponibelt 500.000 kroner i ordningen for eksterne enkeltsøknader i 2021.



Mer fra Dagsavisen