Nyheter

Ustabil korona-situasjon i Stavanger

Med økt koronasmitte i hele landet, og få doser vaksiner mener smittevernoverlegen og beredsksapssjefen i Stavanger at vi står overfor en ustabil og sårbar situasjon.

– Fra uke åtte og fram til nå er leveringen av vaksiner stabil, men det er ikke mange doser vi får. Det er varslet at det vil komme en økning fra april og i mai, men det er blitt varslet tidligere for så å bli trukket tilbake, sa smittevernoverlege i Stavanger kommune, Runar Johannessen under en orientering om smittesituasjonen og -utviklingen i Stavanger.

Sammen med beredskapssjef Torstein Nielsen i Stavanger kommune orienterte smittevernoverlegen kommunalutvalget tirsdag.

– AstraZeneca-vaksinen, som er blitt stoppet, skulle kommet i store mengder. Allerede før stansen ble det varslet at de ikke klarte å levere på langt nær det som var planlagt. Vi vet ikke mer enn fra uke til uke når det gjelder dette, sier Johannessen.

– Det varierer mellom kommunene hvor langt man har kommet med vaksineringen, men det er et godt stykke igjen.

Smittevernoverlegen sier at de gjør risikovurderinger hver uke, og at selv om de i utgangspunktet er på nivå to, helt åpenbart kan si at de er på grensen til nivå tre av fem mulige.

– Vi må hele tiden vurdere. Er det den minste ytterlige utvikling vil vi gå inn i nivå tre, og da må vi begynne å snakke om å innføre nye tiltak. Det er en ustabil framtid slik det ser ut nå, sier Johannessen.

– Vi skulle vaksinere og ta innspurten nå, men vaksineringen tar tid og smitten er blitt alvorlig igjen.

Beredskapssjef i Stavanger kommune, Torstein Nielsen.

Sårbar situasjon

Beredskapssjef i Stavanger kommune, Torstein Nielsen, påpekte under orienteringen at situasjonen i kommunen fortsatt er ustabil og sårbar.

– Vi må vente flere utbrudd med muterte virusvarianter som krever tiltak i tiden som kommer, sier Nielsen og fortsetter:

– Vi må være klar over at de neste månedene kan bli svært krevende.

Det er høye smittetall på landsbasis hvert døgn, og beredskapssjefen mener den britiske varianten av mutert virus trolig vil dominere store deler av landet innen kort tid. Man ser høyest økning i de yngre aldersgruppene 10–19 og 20–29 år, og det kan ventes mer smitte i skoler og barnehager på grunn av generell økt smittsomhet i alle aldersgrupper.

– Når det gjelder Rogaland er det en økning i antall kommuner med mer enn 20 tilfeller per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene. Elleve av 23 kommuner er i den kategorien. Det er registrert 382 nye tilfeller de siste 14 dagene, og det gir et smittetrykk på om lag 80 smittede per 100.000 innbyggere, sier beredskapssjefen.

– Det er registrert flere tilfeller av britisk variant, og enkelte tilfeller av den sørafrikanske varianten.

Per nå er to pasienter innlagt på Stavanger universitetssjukehus med påvist koronasmitte.

– Før helgen rapporterte mikrobiologen på sykehuset at de finner muterte virusvarianter i rundt 60 prosent av analysene, sier Nielsen.

– Stavanger kommune har hatt 57 nye smittetilfeller de siste sju dagene. Flertallet av disse er knyttet til utbruddet av den britiske virusvarianten i Bekketunet barnehage. Det er etter hvert blitt flere skoler og barnehager som er berørt av dette, og smittetrykket i Stavanger er nå på 58,6, legger han til.

Stort utbrudd i barnehage

Selv om det har vært andre smittesituasjoner den siste uken i Stavanger, er det en stor mengde tilfeller som kommer fra utbruddet i Bekketunet barnehage.

– Smitten har gått fra ett område med kohorter til andre kohorter som ikke var direkte linket, men i samme bygning. Med én gang første smittetilfelle i den andre avdelingen ble kjent, valgte vi å teste hele bygningen, sier smittevernoverlege Johannessen.

Vi må være klar over at de neste månedene kan bli svært krevende.

—  Torstein Nielsen

På møtet i kommunalutvalget ønsket gruppeleder i Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB), Frode Myrhol, å få vite hvor lang tid det vil kunne ta før utbruddet dør ut.

– Et utbrudd varer veldig fort i to uker, men i denne situasjonen dukker det plutselig opp smittede i andre avdelinger og da begynner man litt på nytt igjen. Da er det en ny del av utbruddet, og man må regne med to uker til, sier Johannessen.

Det følges nøye med på aldersfordelingen og smitteutviklingen i kommunen, og barn og unge er særlig representert.

– I uke ti var over halvparten av de nye registrerte smittetilfellene under 20 år, sier beredskapssjef Nielsen.

En utfordring med ferie

Påskeferien er like rundt hjørnet, og gruppeleder i Høyre, Sissel Knutsen Hegdal, uttrykte bekymring for økt smittetrykk etter ferien under orienteringen.

– Når det gjelder reiser i Norge var det i hvert fall et tydelig skriftlig råd om at alle skulle unngå unødvendige reiser, også innenlands. Samtidig står det at man kan reise på hytta, sier Johannessen.

– Det har vært sånn at de som reiser fra kommuner med mer smitte til kommuner med mindre smitte, bør forholde seg til rådene i den kommunen man kommer fra, legger han til.

Smittevernoverlegen mener påskeferien er en utfordring. Han tror at hvis folk klarer å begrense hvem de er med og kun er med familie, så vil det fungere.

– Som byrådslederen i Oslo sa, så ser vi en oppsving i smitte etter hver ferie, sier smittevernoverlege Runar Johannessen.


Mer fra Dagsavisen