Nyheter

Nytt, unikt studium på UiS

Universitetet i Stavanger har opprettet et nytt og unikt studium som kombinerer byplanlegging og samfunnssikkerhet.


– Vi ser et utstrakt behov for å se byplanlegging og samfunnssikkerhet i sammenheng. Bedre tverrfaglighet gir bedre totalresultat, og både kommuner, fylkeskommuner og stat etterspør denne kompetansen, sier professor Harald N. Røstvik ved Institutt for Sikkerhet, Økonomi og Planlegging (ISØP) på UiS.

Han opplyser at studiet er det første av sitt slag i Norge, kanskje i hele verden. UiS har etablert et nytt 3-årig bachelorstudium kalt BYSAM fra i høst.

Unikt

– Vi har ikke funnet et lignende studium internasjonalt i våre søk. Det finnes i kombinasjon som valgfag, men vi har ikke funnet noe helintegrert studium av denne typen, sier Røstvik.

Vi har ikke funnet et lignende studium internasjonalt i våre søk.

—  Harald N. Røstvik

Han peker på raskatastrofen i Gjerdrum og terrorbombingen mot Regjeringskvartalet som eksempler på behovet for å se sammenhengene mellom fagfeltene, og viser til at planlegging og utvikling av byområder kan skape nye risikoer eller redusere risikoer for ulykker og kriminalitet, samtidig som kunnskaper om samfunnssikkerhet kan skape en mindre risikofylt byutvikling.

Byutvikling påvirker sikkerheten

Odd Einar Falnes Olsen, som er professor i samfunnssikkerhet ved ISØP, peker på at byer er kompliserte, og i stadig i utvikling, og viser eksempelvis at når mange mennesker med fattigdom og sosiale problemer samles i ett område, så er det noe som også kan påvirke kriminalitet og dermed samfunnssikkerhet.

– Det er viktighet av å planlegge for at ikke bare én gruppe mennesker, for eksempel enslige, skal bo i ett område, sier Olsen.

Boligutbygging på feil sted kan få fatale konsekvenser.

– Gjerdrum-raset er et eksempel. Man har kjent til at det var kvikkleire i området, men den har ligget stabilt over tid, og man har tatt sjansen på at folk skal bli boende der, sier Olsen.

Han peker på at Gjerdrum-katastrofen ikke er unik; i 2016 døde fire mennesker i et kvikkleireskred i Sørum. Det har også vært skred i Lyngen i Troms i 2010 og i Kattmarka i Nord-Trøndelag i 2009. Det store Rissa-raset i 1978 var også et kvikkleireskred.






Mer fra Dagsavisen