Nyheter

– Et uforglemmelig år

For ett år siden besluttet regjeringen å innføre de sterkeste og mest inngripende tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid. Ordførerne på Nord-Jæren er enige om at det siste året har vært krevende og annerledes.

– Det har vært et utfordrende og uforglemmelig år, sier ordfører i Stavanger, Kari Nessa Nordtun (Ap), til RA.

– De ansatte i kommunen har vært flinke til å snu seg raskt rundt og møte arbeidsdagen på en annen måte enn tidligere. De har hatt evnen til å se løsninger og løse utfordringene som har kommet, slik at kommunens beredskapshåndtering har gått veldig bra, legger hun til.

Hun er sikker på at noe kunne gjort annerledes – men ingen store ting.

– Jeg husker jeg tenkte at regjeringen kom veldig sent på banen, men de kom til slutt, sier Nessa Nordtun.

Vi har også lært hvor skjørt livet er.

—  Kari Nessa Nordtun

Heller ikke ordfører i Sandnes, Stanley Wirak (Ap), mener mye skulle vært gjort annerledes lokalt.

– Jeg synes ting har gått utrolig bra. Man kan alltids diskutere om det var nødvendig å åpne samfunnet igjen i julen, men det er viktig å tenke balanse, sier Wirak til RA.

– Vi skal trå på bremsene når det trengs, og åpne opp igjen når vi kan.

Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap).

Et godt samarbeid

I dag er det ett år siden Norge stengte ned, og de strengeste og mest inngripende tiltakene vi har hatt i fredstid ble et faktum. Sola-ordføreren synes det har vært krevende og annerledes å være ordfører det siste året.

– Vi har hatt og tatt et stort ansvar, og vi har prøvd å bli enige lokalt, sier Tom Henning Slethei (Frp) før han fortsetter:

– Jeg vil berømme mine naboordførere og medpolitikere. En krevende jobb har blitt litt mindre krevende med dem i ryggen, men først og fremst vil jeg berømme innbyggere og våre ansatte som har stått i dette og håndtert det på en god måte.

De fire ordførerne på Nord-Jæren er enige om at samarbeidet mellom dem og deres respektive kommuner, har gått veldig bra.

– Uenighetene vi har hatt er på grunn av ulike synspunkt og problemstillinger. Det er forskjell på Stavanger og nabokommunene, og vi har alle ulike utfordringer, sier Jarle Bø (Sp), ordfører i Randaberg.

– Det som er helt sikkert er at samholdet mellom oss fire ordførerne på Nord-Jæren har blitt større. Vi har blitt bedre kjent, respekterer hverandre, og samarbeider veldig godt sammen, legger han til.

Kari Nessa Nordtun legger til at det har vært langt flere tilfeller hvor ordførerne har vært enige enn uenige.

– Dersom veiene har skilt lag, har det vært kortvarig. Vi skulle gjerne vært foruten det, men det har etter forholdene gått greit, sier hun.

Sola-ordfører Tom Henning Slethei (Frp).

Befolkningen viser tillit

Kari Nessa Nordtun husker veldig godt tilbake til dagene før 12. mars i fjor, da diskusjonene med kommunedirektøren og direktørene for beredskapsledelsen handlet om kommunen skulle stenge skoler og barnehager – før resten av landet.

– Vi så et sterkt behov for å få kontroll, sier hun.

– Vår første reaksjon var hvordan vi kunne stille opp for de mest sårbare barna i samfunnet. Det har vært viktig for oss å ha god kontakt med blant annet skolene og barnevernstjenesten, og jeg håper det har gått mye bedre enn hva det kunne gjort for noen, legger ordføreren til.

Hun tror vi har lært mye de siste året – blant annet at vi evner å snu oss rakt om, hvor viktig det er med god kommunikasjon, og hvor lojal befolkningen er.

– Vi har også lært hvor skjørt livet er, sier Nessa Nordtun.

Randaberg-ordfører Jarle Bø (Sp).

Nettopp denne lojaliteten som Stavanger-ordføreren snakker om, tror Jarle Bø har hjulpet oss gjennom pandemien.

– Befolkningen har vist at de har tillit til myndighetene. Vi er ett av de landene som har håndtert koronasmitten best, og det tror jeg er fordi vi har en sterk dugnadsånd og ståpåvilje, sier Bø.

De fire ordførerne på Nord-Jæren er enige om at vi må orke å stå løpet ut og fortsette å følge alle retningslinjer – lokale og nasjonale.

– Senker vi guarden for tidlig blir det nye nedstengelser og flere krevende runder. Det er dumt på oppløpssiden, sier Slethei.

– Dette er ikke over. Pandemien har gått hardere utover noen enn andre, og innbyggere har mistet livet. Tankene går til dem som har mistet noen, legger Kari Nessa Nordtun til.

Mer fra Dagsavisen