Nyheter

Vil styrke lærerne

Stavanger Høyre vil heller bruke midler på å styrke lærerne i skolen enn å tilby gratis SFO for alle førsteklassingene i kommunen.

– Det handler ikke om at SFO er et dårlig tilbud eller at de som jobber der gjør en dårlig jobb, men om hvordan kommunen skal prioritere å bruke 30 millioner kroner årlig. Høyre synes SFO er et viktig tilbud, men har alltid ment at de familiene med vanlige inntekter kan være med å betale de årene elevene går der. De som ikke har hatt økonomi til å la barna sine gå på SFO, har kommunen hatt muligheten til å hjelpe gjennom gratisordninger, sier politiker Erlend Jordal.

Forrige uke skrev RA at SV nasjonalt ønsker å gjøre som Stavanger og tilby gratis SFO for alle førsteklassinger i landet. I Stavanger kommunes handlings- og økonomiplan er det satt av 30 millioner kroner årlig til dette tilbudet. Nå ønsker Stavanger Høyre at disse midlene heller skal brukes på lærerne og skoletiden for alle elevene.

– Jeg mener det neste store velferdsløftet er lærerne. Den viktigste faktoren for at elevene trives i skolen er at de har motiverte og engasjerte lærere. Vår ambisjon er at vi bruker mer midler på skoletid i stedet for skolefritid, sier Jordal.

Vil satse på flertallet

Stavanger Høyre ønsker høyere trivsel og resultater, og lavere mobbefrekvens og antall dropouts i skolen. Jordal mener at dersom man skal oppnå dette, må det satses der man treffer flest elever.

Jeg mener det neste store velferdsløftet er lærerne.

—  Erlend Jordal

– Tall viser at antall førsteklassinger på SFO har økt med rundt 100 elever. I Stavangerskolen er det til sammen 15.000 elever, og jeg mener vi heller burde brukt millionene på alle, sier han før han fortsetter:

– Midlene som er satt av til SFO brukes ikke på innholdet i skolefritidsordningen eller på videreutdanning av de ansatte. Man betaler for at folk skal kunne bruke SFO, og jeg mener man kommer lenger ved å satse på flertallet av elevene og lærerne i Stavangerskolen.

– Viktig på mange plan

Hadde det vært opp til SFO-leder ved Storhaug skole, Sølvi Thomassen, hadde alle grunnskoleelever blitt tilbudt gratis SFO.

– SFO er viktig på så mange plan. For det første trenger foreldrene å ha et sted der barna kan være mens de fortsatt er på jobb. For det andre får barna trent på sosiale ferdigheter, samhandling og samarbeid. De får i tillegg muligheten til å føle på en tilhørighet og får en innføring i forskjellige aktiviteter, sier hun.

Thomassen forteller at ved Storhaug skole har de alltid hatt noen få elever, som av forskjellige grunner, ikke har vært på SFO. Nå, etter at gratisordningen for førsteklassinger trådte i kraft i august, opplever de at alle elevene ved første trinn deltar i skolefritidsordningen, og det for første gang.

– Vi synes dette er helt fantastisk, og det er kjempekjekt at alle førsteklassingene er med, sier hun.

– Totalt sett utgjør dette en del i Stavanger, legger Thomassen til.

Hun forteller at det var en viss skepsis hos noen i forkant av ordningen.

– Vi var redd for at ordningen skulle forringe ressurstilførselen. Dette er ikke gratis for kommunen, men for vår del har ikke ressurstilførselen blitt redusert. For oss har det derfor ikke utgjort så stor forskjell, annet enn at vi ser at vi får med oss alle, og det er kjekt, sier Thomassen.

– Dette er kun en gladsak, og jeg kan ikke se noe negativt ved tilbudet, legger hun til og forteller at de er spent på hvor mange som fortsetter på SFO i andre trinn.

– De fleste velger å fortsette på SFO, og noen reduserer plasstørrelsen til 60 prosent. Det blir spennende å se til høsten, sier hun.

SFO-lederen håper uansett at gratistilbudet vil fortsette.

– Det kan utgjøre en stor forskjell for dem som nå velger å delta, sier Thomassen.





Mer fra Dagsavisen