Nyheter

Vil gi 70 millioner til lokalt næringsliv

Stavanger Høyre, Krf og Frp vil spe på med kommunale midler for å berge lokale arbeidsplasser.

– I dagens ekstraordinære møte i kommunalutvalget vedtas fordelingen av midlene i den nylige krisepakken fra regjeringen på 35 millioner kroner. Høyre, Krf og Frp vil spe på med kommunale midler og doble dette beløpet for å berge lokale arbeidsplasser. Nå gjelder det å få med alle over den siste bakketoppen, sier gruppelederne Sissel Knutsen Hegdal (H), Leif Arne Moi Nilsen (Frp) og Henrik Halleland (Krf) i en pressemelding tirsdag.

I pressemeldingen vises det til at Høyre tidlig i epidemien tok initiativ til en lokal krisepakke med skreddersydde tiltak for bedrifter i kommunen.

– Dette arbeidet fulgte ordfører opp og det kulminerte i en enstemmig og omforent politisk hjelpepakke i slutten av mars 2020. Siden har opposisjonen på ulike måter vært en pådriver for ytterligere tiltak og mer bruk av lokalt handlingsrom. Samarbeidspartenes linje har vært å holde kommunekassen stengt, og heller etterlyse mer penger fra staten. Både Oslo og Bergen vedtok lokale krisepakker i hundremillionersklassen. Det fikk vi dessverre aldri til lokalt, påpeker gruppelederne.

Det foreløpige regnskapet for Stavanger kommune viser et netto driftsresultat på 482 millioner kroner, tilsvarende 4,1 % av samlede driftsinntekter.

Av dette er 252 millioner kroner avsatt til planlagt finansiering av kommunens investeringer, og de overskytende 230 millioner kroner overføres til fond, ifølge pressemeldingen.

– Regjeringen har kompensert uforutsette og dokumenterte koronautgifter ned til siste krone og fortsatt med gode rammetilskudd til kommunene. Det gir rekordoverskudd i kommune etter kommune. Det skulle bare mangle at vi brukte dette til å berge lokale arbeidsplasser, mener Høyre, Frp og Krf.

Gruppelederne ber samtidig om snarlig behandling da det er hast i saken, og mener dette må ut i god tid før påske. Partiene foreslår også å øke rammen per virksomhet fra 200.000 kroner til 400.000 kroner.

Alternativt forslag til vedtak:

  • Stavanger kommune har mottatt 35 millioner i tilskudd fra staten for å kompensere virksomheter som er rammet av lokale eller nasjonale smitteverntiltak. I tillegg til de nasjonale midlene overføres et tilsvarende beløp, kr. 35 millioner, fra midler avsatt på fond i Stavanger kommune, slik at det totale beløp til å kompensere kriserammede virksomheter utgjør kr 70 millioner.
  • Kommunedirektøren får fullmakt til å lyse ut kroner 65.3 millioner iht foreslåtte kriterier. Rammen pr virksomhet økes fra kr 200.000 til kr. 400.000.
  • Kommunedirektøren legger fram alle søknader for formannskapet som vedtar tildeling. Støtte gis i samsvar med statsstøtteregelverket, bagatellmessig støtte. Saken behandles snarest og senest på et ekstraordinært formannskapsmøte i uke 12.
  • Stavanger kommune avsetter kroner 5 millioner til fellestiltak i regi av destinasjonsselskap og sentrumsforeningen. Støtte gis i samsvar med statsstøtteregelverket, offentlig støtte etter gruppeunntaksforordningen.

Mer fra Dagsavisen