Nyheter

Vil ha flere togavganger på Jærbanen

Høyre, KrF og Venstre vil styrke Jærbanen med 500 millioner kroner i Nasjonal transportplan.

Stortingsrepresentant Aleksander Stokkebø (H), statsråd Iselin Nybø (V) og statsråd Olaug V. Bollestad (KrF) sier de vil prioritere flere togavganger på Jærbanen, i en pressemelding.

Partiene melder om tiltak som skal sikre flere avganger mellom Stavanger – Ganddal og Stavanger – Skeiane i Nasjonal transportplan (NTP) for 2022–2033.

I 2019 var det fem millioner passasjerer som tok Jærbanen, det er nesten to millioner flere passasjerer enn i 2012, ifølge pressemeldingen.

– Jærbanen har fått et løft med dagens regjering. Utbedring av togstasjoner, fornyelse av kjøreledning, doble togsett i rushtiden, et togtilbud med 15 minutters frekvens mellom Stavanger og Sandnes er noen eksempler. I ny Nasjonal transportplan styrker regjeringen satsingen ytterligere med i overkant av 500 millioner kroner, skriver Stokkebø, Nybø og Bollestad i pressemeldingen.

– Samferdselssatsingen under denne regjeringen er historisk. Infrastruktur bygges ut i et tempo som aldri før, bevilgningene doblet og hele sektoren er fornyet og forbedret, sier statsråd Olaug V. Bollestad (KrF)

To trinn

Tilbudsutviklingen på Jærbanen vil skje i to trinn.

I første trinn blir det fire tog i timen mellom Stavanger og Ganddal.

– Det blir vendespor ved Ganddal, som vil si spor hvor toget venter mens lokføreren endrer kjøreretningen på toget og togparkering, forklares det i pressemeldingen.

Det er satt av om lag 300 millioner kroner til dette i første planperiode. Prosjektet skal startes opp i første seksårsperiode, og partiene har en ambisjon om at det står ferdig i 2025.

– Vi setter nå av penger til oppgraderinger som gjør at i 2025 kan det gå fire tog i timen mellom Stavanger og Ganddal. Jeg er glad regjeringen prioriterer grønn og klimavennlig transport i fylket vårt, sier statsråd Iselin Nybø (V), i pressemeldingen.

Utviklingen av Jærbanen de senere årene har vært en jernbanesuksess.

—  Aleksander Stokkebø (H)

Ifølge pressemeldingen følger nå regjeringen opp den videre utviklingen på Jærbanen, og sørger for andre trinn. Det gir seks tog i timen mellom Stavanger og Skeiane.

Det er satt av i overkant av 200 millioner kroner til dette i neste Nasjonale transportplan. Størstedelen av dette er fordelt til første planperiode. Partiene håper dette vil realiseres innen 2028.

– Utviklingen av Jærbanen de senere årene har vært en jernbanesuksess. Vi setter av penger nå som øker frekvensen med tog mellom Stavanger og Skeiane som betyr seks tog i timen. Det vil gjøre det enklere for pendlere på Nord-Jæren å benytte seg av kollektivtilbudet, sier stortingsrepresentant Aleksander Stokkebø (H), i pressemeldingen.




Mer fra Dagsavisen