Nyheter

SV ser til Stavanger – ønsker gratis SFO for alle førsteklassinger

SV nasjonalt ønsker å gjøre som Stavanger og tilby gratis SFO for alle førsteklassinger i landet. Det mener Eirik Faret Sakariassen er ett av de store velferdsløftene man kan gjøre.

Fra og med august 2020 har alle førsteklassinger i Stavanger hatt muligheten til å gå på SFO helt gratis. Allerede nå ser politikerne en merkbar oppgang i deltakelse, og nå ønsker SV nasjonalt å gjøre som Stavanger.

– Vi har greid å utvide SFO-tilbudet slik at alle førsteklassingene kan være med, sier stortingsrepresentant Eirik Faret Sakariassen (SV) til RA.

– Dersom barna ikke er påmeldt SFO og kan betale for det, må de gå hjem, mens de andre klassekameratene er igjen og leker. Da blir de stående på utsiden, og man skaper et skille mellom de som har råd og de som ikke har råd, legger han til.

Gratis SFO dømmer ingen og glemmer ingen.

—  Eirik Faret Sakariassen

– Hva tenker du om at Stavanger kan gå foran som foregangsby?

– Jeg blir veldig stolt av det SV og resten av flertallet i Stavanger har fått til. Vi er den første kommunen i landet som tilbyr full dekning av SFO for førsteklassinger gratis, og det er jeg veldig fornøyd med. Det tror jeg at mange foreldre i Stavanger også er, sier Faret Sakariassen.

Gruppeleder i Stavanger SV, Paal Kloster, synes det er kjempeflott at flertallet har gjort denne typen ordning mulig.

– Vi ser bare positive virkninger med dette. Ordningen er med på å lette livssituasjonen til mange barnefamilier i og med at det koster rundt 3100 kroner månedlig, sier han til RA.

Vil øke skatten

Å få på plass ordningen nasjonalt er fortsatt langt unna. Faret Sakariassen forteller at grunnen til det er at tilbudet ikke har vært prioritert. Nå håper han at flere partier kan se til Stavanger.

– Dette er en av de store velferdsløftene vi kan gjøre i Norge, sier han.

– Hvordan skal dette eventuelt finansieres?

Nasjonalt har vi sagt at vi vil øke skatten til de som har aller mest. De med høyest inntekt og formue må betale mer i skatt, og de med normale og lave inntekter vil få skattelette, sier Faret Sakariassen før han fortsetter:

– Hvis man gjør vridninger på skattesystemet, er det rom for å finansiere denne typen ordning.

– Skal bli gode mennesker

SV mener at gratis SFO er viktig av flere grunner. Ikke bare gir det sosiale og økonomiske fordeler, men det er også et viktig tiltak i integreringsarbeidet.

– Barnehagene i Stavanger har i mange år hatt suksess med at alle unger skal være innom barnehagen minst ett år før de begynner på skolen. Nå får man en tilsvarende effekt dersom alle velger å gå ett år på SFO. Det gir en positiv effekt på språk og resten av integreringen i samfunnet, sier Kloster.

– Gratis SFO dømmer ingen og glemmer ingen, legger Faret Sakariassen.

Vi ser bare positive virkninger med dette.

—  Paal Kloster

Han mener at det er viktig for barna at de har gode arenaer for lek og sosialisering.

– Det blir mindre og mindre rom for lek og moro i skolen, sier stortingsrepresentanten før han fortsetter:

– Folk skal ikke bare lære å regne og skrive, de skal også bli gode mennesker og lære å være sammen med andre.







Mer fra Dagsavisen