Nyheter

Populært å låne turutstyr: Fra 2019 til 2020 har antall brukere økt med 117 prosent

Det har vært stor pågang hos Frilager det siste året.

– Vinteren så langt, med den lange perioden med snø og kulde, har vært både fin og hektisk. Det har vært helt tomt for skøyter, ski og andre vinterartikler, og vi har levert ut alt vi har hatt på lager, sier Kine Vassbø.

Hun er daglig leder for Frilager, en tjeneste hvor det er mulig å leie brukt tur- fritidsutstyr for en billig penge. Vassbø forteller at Frilager har stor pågang for tiden, og at utlånet har gått over all forventning.

– Alt var utleid til vinterferien, men så kom det noen avbestillinger da det begynte å regne. Det er bare sånn det er. Men det aller meste er utlånt nå. Vi har prøvd å skaffe mer ski, sko og vinterutstyr, men det er litt vanskelig å få tak i. Basert på pågangen kunne vi nesten hatt dobbelt så mye ski som vi har i dag, sier Vassbø til RA.

LES OGSÅ: De fleste på denne musikklinjen er sangere. Hva påvirker elevenes valg av instrument?

Har vært kaotisk

Totalt har Frilager cirka 6000 produkter til utleie. De vil gjerne ha mer, men med mer produkter kommer også mer lagerplass og flere ansatte. Per i dag er det ikke økonomi til det, men de jobber med å utvide på lang sikt.

– Hvordan har egentlig det siste året vært for dere? 

– Det har vært veldig kaotisk. Folk har jo plutselig oppdaget nærområdene, så Frilager har hatt en vanvittig «boost». Fra 2019 til 2020 har antall brukere økt med 117 prosent. Vi har lånt ut alt vi har, og det er også der det har stoppet i perioder; at vi rett og slett ikke har hatt mer vi kan låne ut, sier Vassbø.

Det var da koronaen kom at Frilagers utstyrslager virkelig fikk bein å gå på. Under fjorårets påske var alt de hadde av turutstyr utleid. Kort tid etter startet kanosesongen, og i fjor sommer skulle alle på norgesferie. Da skolene startet opp igjen på høsten var det stor etterspørsel etter lavvoer og stormkjøkken, og bortsett fra perioder med dårlig vær, har interessen for å leie utstyr holdt seg oppe.

– Det økte og økte, og så har det bare aldri gått ned igjen. Det er jo litt sesongbasert, og november var for eksempel en rolig måned. Men så kom vinteren og snøen, og da ble det travelt. Nå er det snart påskeferie og etter det begynner kanosesongen og da er det på’an igjen. Men det er veldig kjekt. Det er jo bedre at det er travelt enn stille, sier Vassbø.

LES OGSÅ: – FNB er ferdig. Myrhol bør finne seg et nytt parti

Travle sommermåneder

I januar 2021 lånte Frilager ut 2130 produkter, mot 649 i januar 2020. Under oppstarten i 2017 lånte de ut et par produkter i uken, mens forrige uke alene lånte de ut 199 produkter.

– Selv om tallene viser store forskjeller er det litt vanskelig å sammenligne. Det er fordi utleien ofte er veldig væravhengig. Er det fint vær leier folk mer enn når det er dårlig vær. Hvis det bare blir regn i januar 2022, kan det godt hende vi er nede på 2020-nivå igjen. Men vi har likevel vokst, uavhengig av været, sier Vassbø.

Sommertallene til Frilager er kanskje mer sammenlignbare, mener Vassbø. I juni, juli og august 2019 lånte de ut henholdsvis 800, 400 og 900 produkter til privatpersoner. Samme måneder 2020 var tallene 1700, 1100 og 1400. I tillegg leverer Frilager også utstyr til skoleklasser og alle de videregående skolene, men de er ikke med i disse tallene, opplyser Vassbø.

– Disse tallene gjelder jo sommermånedene når det er fri fra skolen. Hadde utlån til skoleklasser og privatpersoner vært på topp samtidig hadde vi ikke klart å levere, sier Vassbø.

LES OGSÅ: Susanne og Nils utfordrer tradisjoner

En endring i holdninger

Frilager samarbeider med Rogaland fylkeskommune, i tillegg til kommunene Stavanger, Sandnes, Time, Klepp, Ranadaberg og Gjesdal. De har elleve ulike hentesteder innenfor disse kommunene, og for tiden jobber de også med å få til et samarbeid med Sola og Hå kommune.

For å få tak i utstyr samarbeider de med andre organisasjoner. Ofte får de låne og leie ut mot at Frilager tar seg av lagring og vedlikehold av utstyret. Når det de har blir slitt, søker de ofte stiftelser om penger til å kjøpe inn nytt.

– Det går jo bare én vei, og det er opp. Vi håper og forventer at vi kommer til å vokse enda mer. Noe av grunnen til at dette har gått så bra er nok at det har skjedd en endring i holdninger. Det er mer akseptert med gjenbruk, og det er ikke lenger sånn at alle må eie alt. Det er veldig positivt for Frilager, men også veldig positivt for miljøet, legger Vassbø til.

Mer fra Dagsavisen