Nyheter

– Strøm er vår største og mest uforutsigbare utgift

Norsk Agurk på Sola fikk nettopp en strømregning som var dobbelt så stor som de budsjetterte med. Privatpersoner reagerer på «urimelige» strømpriser som kan ta knekken på folk.

Mange har fått en ekstra høy strømregning for den siste, kalde måneden. Det har også en av Norges største agurkprodusenter, Norsk Agurk, som holder til i Sentrumsvegen på Sola.

Å dyrke fram agurker krever lys og strøm. Masse strøm. Akkurat hvor mye vil ikke daglig leder Aslaug Joa fortelle.

– Det er snakk om noen hundre tusen kroner. Folk ville blitt overrasket over hvor mye det er. Den siste regningen var stor, ja. Det dobbelte av det vi budsjetterte med. Men det går greit. Vi klarer oss, sier Joa.

LES OGSÅ: Tananger-mann skulle kjøpe røyk - ble millionær

Fem millioner agurker

Det var faren, Arne Joa, som startet agurkeriet i 1978. Datteren, Aslaug, tok over i 2017. I dag produserer det 16 mål store agurkeriet like ved flyplassen fem millioner agurker i året. Agurkene vokser hele året, vinter eller sommer. Fra såing til butikklar agurk, tar det fem uker.

I 2019 omsatte Norsk Agurk for 34,5 millioner kroner. Årsresultatet var på like over én million kroner, ifølge Proff.no.
Strømprisen er noe som opptar Joa i det daglige.

– Vi vurderer strømprisene kontinuerlig, spesielt i år. Vi prissikrer ved å forhåndskjøpe en del strøm. Dermed sikrer vi forbruket. Prisskringen gjør også at vi klarer oss.

Største utgift

Varierende strømpriser er også frustrerende for bedriften.

– Vi er vant med at strømprisene varierer, og vi vet når det er dyrest på året. Likevel er det vanskelig når det er så store svingninger. Det kan være frustrerende. Nettleien er også formidabel, sier Joa og fortsetter:

– Strøm er den største utgiftsposten – og den mest usikre. Vi følger med time for time og dag for dag for å se når strømmen er billigst. I tillegg bruker vi gardiner i drivhuset for å isolere best mulig.

Joa mener en mer forutsigbar strømpris kunne fått flere til å satse på drivhusproduksjon i Norge.

– Flere aktører kunne produsert masse bra grønnsaker, hele året. Jeg tror flere ville ha satset. Det ville også vært en fordel for landet. Norge hadde blitt mer selvforsynt. I dag importeres det mye fra land i sørligere strøk, sier Joa.

###

Norsk Agurk på Sola produserer fem millioner agurker i året. Foto: Arne Birkemo

LES OGSÅ: Solgt før visning: 900.000 kroner over prisantydning

Derfor er det dyrere nå

Lyse og andre har tidligere i år gått ut og advart forbrukerne mot dyrere strøm. Det kalde været og lite nedbør er årsaken til de høye strømprisene. På sine nettsider opplyser Lyse også om tre andre grunner:

Ekstrem kulde i hele Nord-Europa. Det er ekstremt stille i Nord-Europa slik at det produseres veldig lite vindkraft. Mange generatorer i det norske systemet er midlertidig ute av drift på grunn av vedlikehold eller problemer.

Strømkunder reagerer: – To-tre ganger dyrere enn vanlig

Flere strømkunder hos Lyse reagerer på den høye regningen de fikk denne uken. En av dem er Liv Ragnhild Lassen.

– Urimelig høyt. Vår regning var på rundt 5000 kroner. Vanligvis ligger den på 1200–1500 kroner. Jeg reagerer også på den korte betalingsfristen, som i mitt tilfelle er åtte dager. Det er ingen fare for at jeg ikke klarer å betale, men jeg kjenner mange minstepensjonister og folk som bor alene. De har ikke sjans til å betale hele beløpet. Regningen er jo halvparten av det de får utbetalt i måneden.

Madla-kvinnen, som bor på Bryne, har hjemmekontor og bruker derfor en del strøm.

– Men ikke mye. Jeg er veldig bevisst. Jeg fyrer med ved og har få ovner på. Men jeg må jo lage mat og vaske klær, sier Lassen, som mener myndighetene burde ha subsidiert deler av januarregningen.

– Dette får nok store konsekvenser for mange, alle som er permittert og som sliter om dagen, sier hun.

LES OGSÅ: Færre pasienter fornøyd med sykehjem i Stavanger

Støtter helle ved-bonde enn Lyse

Monica Hugsted fra Sandnes har begynt å fyre med ved.

– Fra jeg står opp til jeg legger meg. Jeg vil heller støtte bonden som leverer ved med 1500 kroner for en favn enn Lyse. Jeg er i full jobb, så det går fint med meg. Mest tenker jeg på minstepensjonister som fryser og barnefamilier som vasker klær på nettene, sier Hugsted.

– Det er jo spesielt at strømmen er så dyr når folk trenger den mest. Da tenker jeg på tiden på døgnet – morgen og ettermiddag – samt når det er kaldest, legger hun til.

Silje Flatebø påpeker at strøm er noe alle må ha.

– Lyse, som går med overskudd, velger å øke prisene på noe vi alle trenger, nemlig strøm. De tar ikke hensyn til at noen husstander ikke har to inntekter og en stor buffer. En ting er å øke priser på varer man ønsker, men ikke trenger. Det er noe helt annet når de øker priser på noe vi alle er helt avhengige av, sier Sandnes-kvinnen.

Slik sparer du strøm:

  • Unngå dyre perioder: Strøm er dyrere på morgenen og ettermiddagen. Lad elbilen om natten og drøy klesvasken til kvelden.
  • Del huset inn i soner: Lukk døren til soverommet og andre rom som ikke trenger komfortvarme.
  • Varmepumpe: De er ikke fine, men kan redusere strømbruken mellom 3000 og 7000 kroner i året.
  • Dropp papirfaktura: Så sparer du 588 kroner i papirfaktura-gebyr i året.

Kilde: Lyse.no

LES OGSÅ: Busspassasjerer slo alarm da bussjåføren var full - arbeidsiver har ikke stikkprøver for sjåførene i Stavanger

Lyse: – Fullt mulig å dele opp regningen

RA har snakket med kommunikasjonsansvarlig for energi i Lyse, Kristin Støle Kalgraff. Svarene hennes gjelder privatkunder, ikke bedrifter.

– Fakturering startet sist fredag og siden da har vi hatt relativt normal pågang. Flere som tar kontakt uttrykker imidlertid at de er overrasket over at regningen er såpass mye høyere enn normalt – til tross for kommunikasjon på nettsider, i sosiale medier og mye omtale i mediene, sier Støle Kalgraff.

Det er mulig å dele opp regningen.

– Etter avtale med kundesenteret kan man dele opp faktura i maks ti avdrag med minimum 1000 kroner per avdrag. Forsinkelsesrenter påløper i henhold til gjeldende rentesats fastsatt av Finansdepartementet, sier Støle Kalgraff til RA.

Hvor mange som har bedt om å dele opp regningen eller betalingsutsettelse, har hun ikke tall på. Men det er flere enn normalt.

###

Kristin Støle Kalgraff, kommunikasjonsansvarlig for energi i Lyse. Foto: Lyse

I 2020 var det rekordlave strømpriser. For eksempel kostet det cirka fire kroner for en dusj i juli 2020, men nesten tre ganger så mye 8. januar 2021.

– Derfor ønsket vi å gjøre kundene oppmerksomme på at det nå var viktig å følge med på forbruket for å unngå en smell, sier Støle Kalgraff.

Prisen påvirkes av tilbud og etterspørsel. Nå har vi hatt mye kaldt vær, høyt forbruk og samtidig har det ikke vært nok produksjon.

– Da stiger prisene – ikke bare for Lyse sine kunder – men for alle norske forbrukere, forklarer Støle Kalgraff.

– Allerede billigere

– Blir februar like dyr, eller dyrere?

– Våre prognoser viser at været blir mildere og det betyr lavere strømpris. Forrige uke lå prisen i snitt på rett over 60 øre per kilowattime. Denne uken er den i snitt cirka 47 øre.

– Slik det ser ut nå er vi allerede nede på nokså normal pris for denne tiden av året, legger hun til.

Flere av strømkundene RA har vært i kontakt med reagerer på varierende nettleie. Ifølge Støle Kalgraff kan kunder velge mellom fast eller flytende avtale.

– De fleste velger flytende ettersom det svarer seg når strømpris er på et normalt nivå, sier hun.

Ekspert: Dyrt fram til påske

– Så klart det er ganske dyrt i år, men det er ikke så mye forskjellig fra første kvartal 2019 for eksempel, sier kraftanalytiker Ole Tom Djupskås i Refinitiv til NTB.

Det var fjoråret som var uvanlig. Dette er neppe en trøst i disse dager, men i 2020 var det den laveste strømprisen på 18 år, ifølge Statistisk sentralbyrå. Da var gjennomsnittlig strømpris for husholdningene, utenom avgifter og nettleie, på 20,7 øre per kilowattime.

LES OGSÅ: Mímir vil krympe Oslo og flytte børsen til Bergen

12. februar var rekord

12. februar ble det satt rekord for bruk av strøm i Norge. Vi har aldri brukt så mye strøm som vi gjorde mellom klokken 9 og 10, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat. Djupskås har anslått hvordan prisene vil utvikle seg i ukene framover til 1. april og påsken (første kvartal). Den viser at prisen i år vil ligge litt over det som er forrige normalåret, som var i 2019. 

En gjennomsnittshusholdning som bruker 20.000 per kilowattime i året, må være forberedt på å betale 4432 kroner for strømmen for første kvartal i 2021. På toppen av dette må alle forbrukerne betale nettleie fra det lokale nettselskapet. I 2020 var den tilsvarende strømregningen for første kvartal på 1717 kroner og i 2019 var den på 4316 kroner.

LES OGSÅ: Lønnsgapet er redusert med fire kroner på 20 år, med dette tempoet må vi minst 50 år fram i tid før vi har full likelønn i Norge

Mer fra Dagsavisen