Nyheter

Somaliere følte seg stigmatisert av koronauttalelser: – Det var mangel på kommunikasjon og samarbeid

Somaliere følte seg stigmatisert og reagerte kraftig på koronauttalelser fra kommunen i desember. Nå har partene møttes for å snakke ut.

– Vi sendte en klage til kommunen på bakgrunn av det som skjedde og avgjørelsene som ble tatt. Det var mangel på kommunikasjon og samarbeid. Vi uttrykte vår misnøye gjennom mediene med tanke på hvordan situasjonen ble håndtert i desember. Men måten formannskapet håndterte det på etterpå, ved at de reverserte kravet som ble iverksatt av administrasjonen om at alle måtte teste seg, var eksemplarisk. Etter møtet med ordføreren føler jeg at vi har kommet til en felles enighet, sier Abdirahman Omar Moallim, leder i organisasjonen Unge Minoriteter, til RA.

I desember skrev flere medier om at somaliske helsefagansatte ble bedt av kommunen om å avlegge negativ covid-test før de fikk komme på jobb. Dette fikk det somaliske miljøet til å reagere, og Moallim uttalte til NRK at testkravet fra kommunen bidrar til fordommer og stigmatisering.

LES OGSÅ: Stavanger kommune reduserer ikke koronakapasiteten

Ble behandlet feil

Moallim fortalte også at somaliske helseansatte fikk SMS-er fra sjefer og ledere om at de enten måtte holde seg hjemme, eller teste seg.

Direktør for helse og velferd i Stavanger kommune, Eli Karin Fosse, bekreftet overfor NRK at det Moallim fortalte var riktig. Hun sa videre at kommunen hadde bedt virksomhetslederne sørge for at ansatte som har tilknytning til eller bakgrunn i det somaliske miljøet testet seg og avla en negativ prøve. Hun sa også at dersom noen nekter å teste seg, kan det få konsekvenser.

– Det somaliske miljøet ble behandlet på feil måte. Bakgrunnen for at vi klaget var måten det ble formulert på i mediene; at kommunen sa at det var krav om testing, og at hvis man ikke testet seg ville det få konsekvenser, sier Ali Mohamed Osman, leder for Somali community of Rogaland, til RA.

Uttalelsene fra kommunen førte til at de to organisasjonene sendte en klage til Stavanger kommune, hvor de skrev at dette var et stort tilbakeslag for dem av somalisk opprinnelse, og at det er stigmatiserende for en allerede presset gruppe.

Som svar på dette inviterte ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) og kommunedirektør Per Kristian Vareide til et møte hvor både Osman og Moallim var til stede.

– Det var både riktig og positivt, for dersom det er uenighet mellom to parter er det viktig å snakke sammen for å løse problemene. Vi skulle ikke komme til enighet om noe, men vi hadde en dialog hvor vi fikk sagt hva vi syntes om saken, og de snakket fra sitt ståsted. Så jeg synes det er positivt at vi, som innbyggere av kommunen og som organisasjon, har et godt samarbeid med kommunen, sier Osman til RA.

– Det var misforståelser og ting ble gjort på feil måte. Men til slutt synes jeg både vi og kommunen lærte noe. Jeg håper ikke dette skjer igjen, men at det blir bedre neste gang, legger Osman til.

LES OGSÅ: Gikk opp og ned Preikestolen ti ganger på rad

Håndterte kritikken bra

Moallim fra Unge Minoriteter sier til RA at han synes kommunen håndterte kritikken fra det somaliske miljøet på en god måte.

– De ønsker å ha tettere dialog med det somaliske miljøet, og de forstår samtidig at det ikke bare er snakk om ett miljø, men flere. For meg var det veldig positivt at ordføreren og kommunedirektøren forsto hvor vi kommer fra og at de lovet å ha tettere dialog med oss i slike saker framover. Vi er veldig fornøyde med hvordan de tok oss imot og hvordan de tok kritikken, sier Moallim til RA.

Nå som normale aktiviteter er satt på pause, er hovedoppgaven til Unge Minoriteter å videreformidle informasjon til innvandrermiljøet. Dersom koronaforskriften endres eller nye regler kommer til, sørger organisasjonen for å formidle det til sine følgere på Facebook.

– Jeg tror ikke det er mange som går inn på kommunens hjemmesider for å oppdatere seg, men jeg vet at veldig mange ser våre livesendinger. Vi har vært kreative og hatt flere direktesendinger i det siste, hvor vi har tatt opp tema som psykisk helse og økonomi i forbindelse med korona. Vi har også hatt besøk av en somalisk lege som har fortalt litt om symptomer, og en med somalisk bakgrunn som jobber i FHI, som forklarte litt om smittetallene. De må få denne informasjonen fra sine egne kilder og egne fagfolk, for det er det som bygger broer mellom innvandrere og myndighetene, sier Moallim.

Ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) sier til RA at det somaliske miljøet er viktige støttespillere for kommunen i bekjempelsen av covid-19, og at de nå har en god dialog. Hun synes møtet mellom partene var positivt og at kommunen fikk viktige tilbakemeldinger.

LES OGSÅ: K2 og Camar får bygge-ja ved Gamle Stavanger

Kommunikasjonssvikt

– Jeg inviterte til møtet fordi jeg har registrert at det har vært misforståelser knyttet til informasjonen som gikk ut om hvilke grupper som burde teste seg da vi begynte å få en smittetopp i Stavanger før jul, sier hun.

– Beskjeden var at de som hadde hatt kontakt med det somaliske miljøet ble oppfordret til å teste seg. I NRK-saken reagerte det somaliske miljøet på krav om testing, og der har det kanskje vært en kommunikasjonssvikt, for det var kun en oppfordring eller anmodning, ikke et krav. For oss var det viktig å rette opp i synet som kom fram i NRKs sak, legger Nessa Nordtun til.

– De har uttrykt at de føler seg stigmatisert på grunn av dette?

– Det var ikke intensjonen. Vi har sett på hvordan vi kan jobbe bedre for å unngå at sånt skjer igjen. Er det én ting covid-19 har lært meg, så er det hvor fort ting kan skje. Men også hvor viktig det er, i den grad du har tid til det, å informere berørte personer og grupper så godt en kan før en går ut med tiltak og anbefalinger, sier Nessa Nordtun.

– Dette skjedde midt i romjulen og vi måtte jobbe raskt, men i den grad vi har tid til det, vil vi tilstrebe det framover, legger hun til.

– Hva tenker du om situasjonen som oppsto?

– Vi visste at det kunne være en risiko for at beskjeden kunne komme ut ulikt og bli oppfattet ulikt, men akkurat da var vi nødt til å ta den risikoen. Det var kritisk å få ut anmodning om testing så fort som mulig, sier Nessa Nordtun.

For å sikre god informasjon til minoritetsgrupper ble det før jul satt ned en arbeidsgruppe som har jobbet med å bedre kommunikasjonen rundt smittevern. Et av tiltakene har vært å kartlegge kontaktpersoner i de ulike miljøene, og det har også blitt opprettet en informasjonskampanje på 12 ulike språk.

– Jeg har troen på å møte folk, og de ulike miljøene er viktige støttespillere for oss i bekjempelsen av covid-19. Det er ikke alle som leser aviser eller følger med på kommunens nettsider, så derfor er det viktig med gode møter på ulike arenaer for å ha best mulig utgangspunkt i bekjempelsen av covid-19, sier ordføreren til RA.

Mer fra Dagsavisen