Nyheter

Solgt før visning: 900.000 kroner over prisantydning

Mandag skulle eneboligen på Stokka hatt visning, men den ble solgt usett dagen etter den ble lagt ut for salg. – Jeg fikk et tilbud jeg ikke kunne si nei til, sier selger.

Bilde 1 av 4

Boligmarkedet i Stavanger er så hett om dagen at kjøpere begynner å finne nye måter å sikre boligen sin på. Meglere RA har snakket med forteller om en ny trend, «kupping». Hvor kjøper ringer selger og kommer med bud på boligen – før visning.

Torsdag morgen forrige uke ble en enebolig i Stokkabrautene 19 på Stokka i Stavanger solgt. Første visning skulle vært mandag. Det ble det ikke noe av..

Prisantydning: 8,2 mill.

Prisantydningen på huset med et bruksareal på 270 kvadratmeter fra 1973, som ble renovert i 2015, var 8,2 millioner kroner. Det ble solgt for 9,1 millioner. 900.000 over prisantydningen.

Selger Åge Slettebø forteller til RA at han og kona er svært fornøyd.

– Jeg fikk et tilbud som var så bra at jeg valgte å si ja. Huset ble solgt usett av et par som bor i Oslo. Det var likevel lokale folk som kjente området, forteller Slettebø til RA.

LES OGSÅ: Boligprisene stiger: – Ikke i nærheten av å dekke etterspørselen

Pensjonisten Slettebø bygget huset i 1973, og har bodd der i 48 år.

– Alt gikk veldig fort. Vi fikk bud dagen huset ble lagt ut for salg. Det første budet takket vi nei til. Så fikk vi enda et nytt bud etterpå – med frist til neste dag. Nesten morgen var huset solgt, sier Slettebø, som forteller at interessen har vært enorm. Flere har ringt ham i ettertid. 

– Jeg er fornøyd, men egentlig liker egentlig ikke måten å gjøre det på. Det er mange som skulle på visning som er skuffet, sier Slettebø.

Kunne gått begge veier

Ingen av eiendomsmeglerne RA har snakket med anbefaler å selge før visning.

– Jo da, vi kunne kanskje fått mer. Eller vi kunne fått mindre. Dersom vi takket nei til tilbudet, ville vi vært tilbake på prisantydningen igjen på visningen. Der kunne alt ha skjedd, kommenterer Slettebø.

Nå skal han og kona flytte i leilighet på Tasta.

LES OGSÅ: 50 prosent færre boliger til salgs

– Gambling for begge

Sjur André Svihus, avdelingsleder i Eiendomsmegler 1 Stavanger sentrum, var megler for boligen.

– Selger fikk et direkte bud, og valgte å gå for det. Dersom man får et bud langt over hva en forventer, er det lettere å skjønne at man sier ja. Det var jo et dilemma om en skulle kjøre visning eller ikke, sier Svihus, som ble satt på sidelinjen ved direktesalget.

– Som megler har man ikke lov til å ha dialog, forklarer Svihus. På generelt grunnlag advarer Svihus mot å både selge og kjøpe før visning. Han forteller at «kupping» ikke er vanlig, men at det skjer.

– Dette er ikke noe vi ønsker. Det er gambling for begge parter. Selger kan få mer etter visning, eller selger kan få kjøpe billigere. Vi ønsker fellesvisninger og tradisjonelle budrunder. Teste markedet ordentlig. Ved direktesalg før visning går man glipp av å møte flere, nye kunder som ikke får muligheten til å komme med bud, forklarer Svihus.

Frustrerende boligmangel

Trond Lura, daglig leder i DNB Eiendom Stavanger, foreller også at «kupping» ikke er veldig vanlig.

– Men det forekommer jo. Kjøpere uttrykker frustrasjon når de ikke får tilslag i budrunder. Da ser de etter kreative løsninger for å sikre boligen de ønsker, sier Lura og fortsetter:

– Mange er på jakt etter bolig. Det er bra trøkk på visningene vi har. Og fortsatt er det boligmangel. Akkurat nå er det kun 55 prosent av tilbudet som var for ett år siden. Markedet er velfungerende, men det er fortsatt få boliger til salgs.

LES OGSÅ: Mímir vil krympe Oslo og flytte børsen til Bergen

Anbefaler visning

Heller ikke DNB Eiendom anbefaler salg eller kjøp før visning.

– Uten visning får man ikke en god pekepinn på om man selger eller kjøper for riktig pris. Hovedregelen er at man gjennomfører vanlig visning med påfølgende budrunder. Auksjonsprinsippet skal råde. «Kupping» er rulett. Man kan risikere å selge til en dårlig pris, eller kjøpe til en dårlig pris, sier Lura.

– Skrekkscenarioet er jo om megler blir nedringt av kjøpere som var villige til å gi mer.

Lura sier selgere reagerte ulikt på direkte bud.

– Noen blir selvsagt smigret over interessen. Noen blir provosert at noen «prøver seg», forteller Lura.

LES OGSÅ: To nye brannstasjoner bygges i Stavanger

Boligmarkedet på Nord-Jæren:

  • RA har tidligere skrevet om boligmangel i Stavanger. Det er oppimot 50 prosent færre bruktboliger i markedet nå i forhold til samme tid i 2020. Dette skaper rift boligene.
  • 3. februar kom Eiendom Norge med boligtall for Stavanger-regionen, som omhandler Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg.
  • Tallene viser at boligprisene på Nord-Jæren steg med 3,7 prosent i januar i år.
  • De siste 12 månedene har boligprisene på Nord-Jæren steget med 3,2 prosent. Det er svakere enn Oslo (13 %), Bergen (6,8 %) og Trondheim (6,6 %).
  • I januar ble det solgt 402 boliger på Nord-Jæren, det er 14,2 prosent flere sammenlignet med januar 2020.
  • Medianboligen koster nå 3,3 millioner kroner.

Nyeste fra Dagsavisen.no: