Nyheter

– Har fått egenkapitalen tilbake

De som kjøpte på topp i 2013 begynner å få egenkapitalen tilbake, sier megler Sjur André Svihus.

Boligmarkedet i Stavanger har fått en solid oppsving i 2021. Boligprisene i Stavanger (Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg) steg med 3,7 prosent i januar. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,7 prosent.

– Markedet fungerer. Vi har en sunn balanse etter flere år med tilbudsoverskudd. Selv om det er færre boliger til salgs, går ikke prisene i været av den grunn. Flere boliger selges raskere. Det er vi ikke vant med siden 2014, sier Sjur André Svihus, avdelingsleder i Eiendomsmegler 1 Stavanger sentrum.

Boligprisene sank under oljekrisen som startet i midten av 2014. Etter noen år med nedgang i boligprisene lokalt, har det begynt å ta seg opp. De som solgte på topp i 2013, kan etter hvert selge med pluss igjen.

LES OGSÅ: Mímir vil krympe Oslo og flytte børsen til Bergen

Kan selge uten tap

– Kravet om 15 prosent egenkapital, som ble innført for å dempe utviklingen i Oslo. Egenkapitalkravet er fornuftig, men det rammet Stavanger med dobbelt effekt. De som kjøpte på topp i 2013 og 2014 hadde tapt egenkapitalen om de skulle selge i årene etterpå. De hadde gjerne kjøpt en bolig for 3,5 millioner. Plutselig var den verdt 2,9 millioner i markedet. Dette har holdt markedet i Stavanger tilbake, men nå har disse begynt å få egenkapitalen sin tilbake sier megler Sjur André Svihus, avdelingsleder i Eiendomsmegler1 Stavanger sentrum.

LES OGSÅ: Boligprisene stiger: – Ikke i nærheten av å dekke etterspørselen

Megler Sjur André Svihus. Foto: Thor Erik Waage

Nøktern økning

Svihus håper på et nøkternt og stabilt marked utover 2021.

– Vi ønsker ikke nødvendigvis en økning på ti prosent. Stabilt og forutsigbart er det beste. Boligene selger raskere enn før, sier han.

Svihus mener kjøperne må være «påskrudd» for å henge med.

– De som er på visning skal kjøpe, ikke kikke. De må være forberedt og må bestemme seg fort. Før så kjøpere gjerne på flere hus og hadde god tid. Nå går det fortere, sier Svihus.

LES OGSÅ: 50 prosent færre boliger til salgs

Mer fra Dagsavisen