Nyheter

– Å vite at folk kjøper plata, setter den på og holder den i hendene – det gjør meg takknemlig

Fredag slapp Hilma Nikolaisen sitt tredje soloalbum, «Heritage». Hun håper folk vil ta seg tid til å virkelig lytte til det.

HVEM: Hilma Nikolaisen (38).

HVA: Artist. Slapp sitt tredje soloalbum forrige uke.

– Jeg har hørt gjennom platen, og den er kjempefin! Men den er veldig annerledes enn det andre du har gitt ut?

– Det har nok vært et slags poeng. Jeg har prøvd å styre det i en annen retning så det ikke blir en repetisjon av noe. Det kommer jo ny musikk hele tiden, og hvis folk bare skal gjøre ting på rutine kan det jo fort bli litt overbefolka og lite nytt i musikkfeltet. Så det ligger kanskje et visst ansvar der.

– Var det derfor du endret litt retning, eller kom det helt naturlig? 

– Det kom helt naturlig. Da jeg var i et godt driv var det ikke rockelåter som kom til meg, det var låter som var mer nedstrippa og mer enkle i formen. Jeg hadde i utgangspunktet lyst å lage en pønkplate, men det ble ikke naturlig. Og det er jo litt spennende, at selv om man har planer om noe er det ikke nødvendigvis det som skjer. Plutselig dukker det opp noe nytt, og hvis man er åpen kan det føre til nye, spennende veier.

– Hvordan vil du beskrive denne platen? 

– Jeg har alltid hatt som ideal å være tydelig, men denne er kanskje enda mer transparent. Det jeg har laget før har vært mer rockeorientert, og gjennom elektriske instrumenter får man gjerne en litt mer manipulert sound. På denne platen kommer du tettere på råmaterialet, og jeg har prøvd å få det til å låte organisk og direkte. Jeg vil at det skal låte flott, men samtidig vil jeg at du skal komme tett på stemmen, tekstene og instrumentene. Jeg vil også at det skal være sårbart og personlig og at de som hører på skal kjenne at det er en slags fortelling her.

– Du har sagt i tidligere intervjuer at dette er din mest personlige plate? 

– Jeg har nok vært personlig før også, men kanskje i en drakt som gjør at andre ikke hører det så godt. Og med tanke på tiden vi er i, ble det naturlig å gjøre noe nært, for alle de nære tingene blir så tydelige nå. Jeg startet på låtskrivingen før korona, og jeg har selvfølgelig blitt påvirket av hvordan verden er nå, men det er ikke et koronainfisert album. Dette nære er kanskje også noe av grunnen til at jeg ikke legger albumet ut til gratis streaming.

– Ja, det må du si litt mer om?

– De fleste sitter jo på internett hele dagen, og jeg ønsker ikke at albumet bare skal være noe man hopper gjennom, men at det er interessant nok til at du kjøper det enten fysisk eller digitalt. Jeg ønsker at det skal bli en opplevelse og at folk setter pris på det. Jeg har lest et par anmeldelser av platen hvor jeg merker at anmelderen virkelig har lyttet, og da blir jeg veldig takknemlig. Men jeg har lagt ut et par av de nye låtene på Spotify, slik at folk kan se om det er noe for dem før de kjøper. Dette er ikke et forsøk på å være fjong, men på denne måten vet jeg at de som kjøper platen er positive og vil ha noe ut av den. Jeg bruker all min tid på musikken, og da må man kunne ha selvrespekt nok til å tenke at «dette er det verdt at noen bruker en halvtime på». Så det er vel en slags positiv form for selvhøytidelighet. Å vite at folk går ned på butikken, kjøper platen, setter den på og holder den i hendene – det gjør meg takknemlig. At de får en fysisk og faktisk opplevelse og at det blir en del av deres verden. At det når fram på den måten legitimerer en prosess som har kostet mye tid, energi og penger.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Anna Karenina». Jeg har ikke lest den enda, men jeg fikk en fin utgave av en som betyr mye for meg, så derfor betyr den mye.

– Hva gjør deg lykkelig?

– Når mitt barn har det bra og er inspirert. Og å møte mine beste venner og spille sammen. Og å høre at noen har fått noe ut av min musikk; når man kjenner man når fram og det gir en mening.

– Hvem var din barndomshelt?

– Ivar, min bror. Han er fremdeles min helt.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Akkurat nå vil jeg si konverteringsterapi, for jeg syns det rystende at det fremdeles er så akseptert å ha så diskriminerende holdninger til mennesker.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Kanskje Ivar. For nå ses vi så sjelden og det er så mange ting jeg vil snakke med ham om.

Nyeste fra Dagsavisen.no: