Nyheter

Thala Sofie (10) har egen skøytebane i hagen

Pappa Leidulv har lagt ned mange timer for å glede datteren Thala Sofie (10) med en helt egen skøytebane i hagen.

Bilde 1 av 7

Rett overfor Kampen skole høres gledeshyl og høy musikk mens det blinker i lys i forskjellige farger. Plenen utenfor huset er for anledningen byttet ut med skøyteis, og på isen skøyter åtte glade 10-åringer fram og tilbake og rundt og rundt for å feire bursdagen til Thala Sofie Klovning (10).

Det er første gang hun feirer bursdag på en skøytebane, og i alle fall første gangen hun feirer bursdag på sin egen skøytebane.

– Det er faktisk ganske kult at vi kan gå på skøyter hver dag. Jeg tror vennene mine synes det er ganske kult også, sier Thala Sofie til RA.

På fredag, da Thala Sofie feiret bursdagen sin, hadde skøytebanen utenfor huset vært operativ i én uke. Det er pappa Leidulv Klovning som har laget og vedlikeholder isen jentene skøyter på.

– Vi gikk på skøyter på Litle Stokkavatn for halvannen uke siden, og da hadde ikke Thala Sofie stått så mye på skøyter. Mens jeg dro henne rundt på isen spurte jeg om ikke vi bare skulle laget en egen skøytebane hjemme i hagen. Min bror har gjort det i mange år, så da bare bestemte vi oss for å gjøre det, sier Leidulv.

– Det var fint vær, jeg skulle ikke offshore på en stund og det var meldt ti dager med kaldt vær. Så da måtte vi bare prøve. Jeg ringte broren min for å få noen tips og så satt vi i gang, legger han til.

LES OGSÅ: Gode råd for overnatting utendørs: – Det er kanskje ekstra magisk å sove ute i kulden

Mange nysgjerrige blikk

For å få til dette måtte først Leidulv finne store nok presenninger. Etter mye leting fant han til slutt tre presenninger på 11,5 x 6,5 meter som han fikk teipet sammen. Fordi plenen heller nedover måtte han bygge opp en kant langs sidene, og vanningen måtte skje steg for steg. Han startet på prosjektet torsdag for halvannen uke siden, og på lørdag sto skøytebanen klar.

Banen har blitt veldig populær blant Thala Sofie og venninnene hennes, og pappa Leidulv anslår at datteren bruker mellom to og tre timer på skøyteisen hver dag. Derfor fant familien ut at de skulle arrangere bursdag på den hjemmelagde skøytebanen. Da heiv Leidulv seg rundt og kjøpte lyskastere og hang opp lys og ballonger.

Ved siden av banen er det en bålpanne og en benk, slik at det er mulig å få litt varme i seg i løpet av kvelden. Under bursdagen fikk jentene servert pølser, kakao, marshmellows og muffins, og skal en bedømme ut i fra lydnivået er det tydelig at de koser seg på isen.

Leidulv forteller at de får mange nysgjerrige blikk og kommentarer fra folk som går forbi skøytebanen. Hovedsakelig er det Thala Sofies venner som kommer innom for å gå på skøyter, men Leidulv sier det er åpent for alle som spør og vil.

LES OGSÅ: Gikk opp og ned Preikestolen ti ganger på rad

Vil ha skøytebane hele året

Skøytebanen har til nå vært åpen og i bruk fram til klokken 20.00 hver kveld, men så stenges den for vedlikehold. Da må banen børstes og vannes slik at den er glatt og fin til neste dag. Thala Sofie har hjulpet pappa Leidulv både med presenningene, vanning og børsting.

– Dette ser jo kjempegøy ut, men nå er det jo meldt litt varmere vær. Hva synes du om at banen kanskje forsvinner snart? 

– Det synes jeg er litt teit, sier Thala Sofie.

– Ja, det er litt teit. Det beste hadde jo vært å ha den hele året?

– Ja, det ville vært mitt største ønske, sier hun, og får bekreftende nikk fra venninnene Olivia og Nadia.

De synes det er kjempegøy å gå på skøyter i hagen til Thala Sofie, og begge har vært der nesten hver dag etter skolen den siste uken.

– Det er sååå kult at Thala har egen skøytebane i hagen. Hun er veldig heldig, sier Olivia.

– Ja, jeg ønsker å komme hit hver eneste dag, legger Nadia til.

LES OGSÅ: To nye brannstasjoner bygges i Stavanger

Vil skape gode minner

Det er ikke vanlig kost i Stavanger med en så lang kuldeperiode som den vi har opplevd nå, og pappa Leidulv synes det er helt fantastisk. Det minner ham om barndommen og de gode minnene som ble skapt den gangen.

– Da jeg var liten gikk vi på ski i gatene, og det er minner som sitter veldig godt hos meg. Jeg husker til og med hvilket merke det var på skiene. Så jeg håper dette blir et minne disse jentene kan kose seg med om noen år. At de husker at det var frost i 2021, og at de husker hvor mye de koste seg. Dette er jo helt magisk, sier han til RA.

Det eneste han synes er dumt med skøytebanen er at det snart er meldt mildvær. Og at han ikke startet tidligere.

– Ja, jeg angrer litt på det. Men det var ikke så lett å vite at kulden kom til å vare så lenge. Men hvis ungene har det kjekt og får lekt seg i en ukes tid er jeg fornøyd, sier han.

Hver kveld bruker Leidulv rundt 40 minutter på å koste og vanne banen slik at den skal bli fin til dagen etter. Det er spesielt én grunn til at han bruker så mye tid på dette prosjektet.

– Jeg vil skape gode minner for ungene, sier han.

– Vil du gjøre det igjen, tror du? Det tar jo veldig mye tid? 

– Ja! Er det frost, så skal banen opp hvert år. Det er 100 prosent sikkert. Det er bare å nyte det, og hvis det kommer frost igjen så kjører vi på, sier Leidulv til RA.

Mer fra Dagsavisen