Nyheter

Mímir vil krympe Oslo og flytte børsen til Bergen

Mímir Kristjánsson er glad i Oslo, men vil krympe byen. Det er best for hovedstaden og resten av landet, mener Rødt-politikeren. – Et sterkt Oslo er bra for resten av Norge, mener forfatter Ståle Økland.

«Mange har spurt seg hva som skal til for at by og land skal gå hand i hand. Jeg har et forslag til en sak som kan forene både vaskehjelpen som sliter med å kjøpe seg leilighet i Oslo, og industrimekanikeren som leter etter et passende koneemne i Sauda. Det er å gjøre Oslo mindre», skrev Mímir Kristjánsson i en kronikk i Aftenposten tirsdag denne uken.

Rødt-politikeren fra Stavanger påpeker at Norges hovedstad har vokst med 106.000 innbyggere det siste tiåret, og vil i løpet av 2021 passere 700.000 innbyggere. I fjor tapte Rogaland 4870 innbyggere til Oslo.

– Først må vi bli enige om at Oslo-veksten er et problem. Dette er ikke noe «Oslo mot resten av landet»-debatt, sier Kristjánsson til RA.

– Oslo-folk er veldig hårsåre, men et mindre Oslo vil være bra for både Oslo-folk og folk i resten av landet. Boligmarkedet er sprengt. Nylig skrev E24 om et 16 kvadratmeter stor leilighet som ble solgt for 2,8 millioner kroner. Vanlige folk med vanlige jobber og inntekter har ikke råd til over 90 prosent av boligene. Folk må pendle, stå i kø. Ingen er tjent med det, sier han.

LES OGSÅ: Sentrumsplanen: Her må du ta omveier til p-husene

Spre utdanning

Det beste virkemidler for å krympe Oslo-veksten er å spre utdanningsinstitusjoner rundt i landet, mener Rødt-politikeren, som selv har bodd 15 år i hovedstaden før han flyttet tilbake til Stavanger.

– Oslo er en fin by, men jeg flyttet ikke dit fordi det er den vakreste byen på jord. Mange flytter på grunn av utdanning eller jobb. Før hadde man journalistikk i Volda, Handelshøyskolen i Bergen og Trondheim hadde NTNU. På 1970-tallet gikk folketallet i Oslo ned, og opp i distriktene. En av årsakene var at det ble opprettet flere distriktshøyskoler. Nå har man alle fag i Oslo. Studenter flytter til alle de store byene, men mange drar til Oslo – og de blir gjerne boende der, sier Kristjánsson.

Han mener også at statlige funksjoner kan spres ut i landet.

– Se på Tyskland. Frankfurt er finanshovedstaden, mens Berlin er politikk. Flytt gjerne børsen og bankene til Bergen. Stavanger har allerede «oljå». Hovedkontoret til NRK kan gjerne ligge i Trondheim, foreslår Rødt stortingskandidat.

Han er med på at det kan være en ulempe for dem som jobber disse stedene akkurat nå.

– Men så er det jo i dag slik at folk må flytte fra sine hjemsteder for å jobbe i Oslo.

Det må bli slutt på sentraliseringen, mener Kristjánsson. At «alt» flyttes fra Dalane til Jæren, og fra Jæren til Oslo.

LES OGSÅ: Stavanger har fått Tromsæ-vær, mens Paris har fått det typiske Stavanger-været

Dempe konflikt

Et mindre Oslo vil også dempe by og land-konflikten.

– I Storbritannia og Island er konflikten mellom hovedstaden og resten en av de mest dominerende. 60 prosent av befolkningen bor i Reykjavík eller forstedene. Også i Norge ser vi at det vokser fram en polarisering mellom Oslo og resten. Man risikerer å få en liberal, moderne storby og folk som er sure og som gjør opprør i fraflytta distrikter, sier Kristjánsson.

– Sauda har et fraflyttingsproblem, men ikke fordi man ikke tjener penger der, men fordi statlige funksjoner legges ned. Legger man ned et skattekontor, tar man levebrødet fra kona til han som jobber i industrien, sier Kristjánsson.

– I dag er det slik at nesten alle innvandrere bosetter seg i Oslo. Det er ikke bra for noen at man i Oslo har områder hvor innvandrere er i stort flertall, men det i andre distrikter mangeler folk på fiskemottaket.. Her har også staten virkemidler, som hvor man legger mottakene, og hvor de kan få seg en jobb, sier Kristjánsson.

Korona-drahjelp

Geir Pollestad (Sp), stortingsrepresentant og jærbu, har vært mot sentralisering siden han meldte seg inn i Senterungdommen for 25 år siden.

– Etter koronapandemien tror jeg det blir mer vanlig å jobbe i et statlig direktorat i Oslo, og bo i andre deler av landet.

– Jeg opplever at også Oslo-folk føler på en avmakt, med dyre boliger og fulle baner og busser, sier Geir Pollestad.

LES OGSÅ: Høyre vil lokke Stavanger-ungdom hjem igjen

– Et sterkt Oslo er bra for resten av Norge

– Det går ikke bedre for Stavanger og resten av Norge at Oslo krymper, sier Ståle Økland.

###

Ståle Økland. Foto: Privat

Forfatteren og Høyre-rådgiveren er selv på flyttefot fra Oslo til Jæren.

– At Oslo vokser er bra for Norge. Selvsagt er det utfordrende for Oslo med nok skoler og boliger. Det er viktig med en sterk, solid og bra hovedstad. Det går ikke bedre for Stavanger og resten av Norge dersom Oslo krymper, sier Økland, som blant annet har utgitt en bok om byutvikling. Økland mener ikke staten skal gå inn og regulere Oslo-veksten. Han sier det er opp til de andre byene og distriktene selv å gjøre seg attraktive.

– Staten kan selvsagt legge noen statlige arbeidsplasser rundt i landet. Men det som virkelig er magneten for å få folk til å flytte til et sted eller en by er gode bedrifter som skaper spennende arbeidsplasser, sier Økland, og trekker fram Stavanger.

– Fra å være en søvnig by på 1960-tallet til å bli en av de mest spennende stedene i Europa en periode. Utviklingen og veksten var formidabel. Hadde det vært slik at alle talentene flyttet til Oslo, hadde det vært et problem, men slik er det ikke i dag. Man ser klynger og fagmiljøer rundt i landet. Mekanisk industri på Jæren. Vindusfabrikk på Moi. Man kan jo ikke legge et oppdrettsanlegg til Oslo.

– Dessuten konkurrerer gjerne Oslo med København, Stockholm og Helsinki om internasjonale selskapers tilstedeværelse, sier Ståle Økland.

LES OGSÅ: Gikk opp og ned Preikestolen ti ganger på rad

Mer fra Dagsavisen