Nyheter

– Mímir burde heller spurt: Hva må distriktene ha for at flere kan velge å bosette seg der?

Raymond Johansen kommenterer på Rødt Stavanger-utspillet om å krympe Oslo.

Onsdag skrev RA om Mímir Kristjánsson (Rødt) som ønsker å krympe Oslo.

Et mindre Oslo er bedre for både hovedstaden og resten av landet, mener Rødt-politikeren, som først skrev en kronikk i Aftenposten denne uken. Han trekker fram dyre Oslo-leiligheter som vanlige folk ikke har råd til, pendling og kø på kollektivtrafikk.

Et mindre Oslo med flere funksjoner andre steder i landet vil dempe by-land-konflikten, sa Rødt-politikeren.

LES OGSÅ: Bør Oslo krympes?

Spør distriktene

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), mener Kristjánsson begynner i «feil ende».

– Det kan ikke være en forutsetning for distriktspolitikken at Oslos folketall skal synke. Mimir burde heller begynt med distriktene og stilt seg spørsmålet: Hva må distriktene ha for at flere kan velge å bosette seg der? Svarene på det får man om en snakker med folk som bor der, ikke gjennom en statlig regulering av makstak på innbyggertall i Oslo, sier Johansen til RA i en e-post.

Han understreker at han ikke ønsker noen by-land-konflikt. Samtidig mener han det er blitt altfor lett å misbruke Oslo politisk, hvor en bare «dra Oslo-kortet» og lage en motsetning mellom Oslo og landet.

– Det er ikke Oslo-folk som har skapt konflikten mellom by og land, det er det regjeringen som har gjort gjennom politikken de har ført, sier han.

– Jeg synes ellers at Oslo har en del utfordringer som fortjener oppmerksomhet. Oslo er hardest rammet av arbeidsledighet, av koronapandemien, av forskjellene i Norge og av kriminalitet. Men jeg går ikke rundt og sier at jeg synes det bør satses mindre i distriktene av den grunn. Jeg bruker ikke distriktene som en fiende slik Mímir og andre politikere bruker Oslo som en skyteskive for alt som er vondt og vanskelig, mener Johansen.

LES OGSÅ: Mímir vil krympe Oslo og flytte børsen til Bergen

Glad i distriktene

Problemene i boligmarkedet i Oslo skyldes ikke at det bygges for lite, mener Johansen.

– Vi bygger mye, men bolig er i stor grad et spekulasjonsobjekt. Norge har et av de mest deregulerte boligmarkedene i Europa. Når alle vil investere i små leiligheter i Oslo, rett og slett fordi det har vist seg å være mer lønnsomt enn å investere i aktive selskaper, skyter boligprisene i været.

Johansen sier Oslo-folk er glad i distriktene. At mange i Oslo har vokst opp eller har familie i distriktene.

– Oslo er helt avhengig av sterke distrikter – akkurat som distriktene er avhengige av en hovedstad som fungerer. Da må vi spille på lag, ikke lage motsetninger eller kategorisere Oslo-folk på en måte som gjør at de framstår som mer privilegerte enn andre. Vi må bygge bruer, ikke rive dem.

Johansen viser til at Oslo kommune har over 80 vannkraftverk i distriktene.

– Faktisk har vi flere ansatte tilknyttet vannkraftverkene enn vi har ansatte i vår egen sentraladministrasjon, sier Johansen, og nevner at Oslo også har investert i Herbarium i Stavanger.

– Dette er penger vi kunne brukt i Oslo, men som vi bruker utenfor Oslo fordi man kan gjøre gode investeringer også utenfor hovedstanden, sier han.

LES OGSÅ: Sentrumsplanen: Her må du ta omveier til p-husene

Kristjánsson svarer

– Vi slipper ikke unna at disse spørsmålene henger sammen. Skal vi flytte statlige arbeidsplasser eller studieplasser, må de flyttes fra et sted til et annet. Hvis Oslo vokser med 106.000 innbyggere, kan ikke disse 106.000 bo et annet sted samtidig. Men jeg er enig i at det viktigste vi kan gjøre nå er å få en ny regjering som stopper utarmingen av distriktene og nedleggelsene på små og mellomstore steder, sier Mímir Kristjánsson og fortsetter:

– Det er ingen som ønsker en krig mellom Oslo og resten, men vi må forstå at disse konfliktene ikke oppstår fordi noen «drar Oslo-kortet». De kommer fordi det skjer ting, helt ekte ting, som svekker resten av landets makt og innflytelse. Oslo er den vinneren, mens mange andre steder taper. Da får vi konflikter. Skal vi unngå konflikt mellom by og land må vi gjøre noe for å jevne ut de geografiske forskjellene.

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) kjenner ikke til utspillet til Kristjánsson når RA tar kontakt, men kommenterer følgende:

– Å flytte ut statlige direktorater og departementsfunksjoner er etablert Ap-politikk. Jeg har selv tatt til orde for at flere statlige arbeidsplasser bør legges til Stavanger-regionen, og på generelt grunnla til de områder hvor næringsbeina til de statlige funksonene er lokalisert, sier Kari Nessa Nordtun.

Mer fra Dagsavisen