Nyheter

Skriftlige eksamener avlyses

Regjeringen har besluttet å avlyse skriftlige eksamener for ungdomsskoler og videregående skoler. Muntlig eksamen gjennomføres for avgangselevene i 10. klasse og VG3.

Kunnskapsdepartementet opplyser mandag at skriftlige eksamener og mange muntlige eksamener på ungdomsskolen og videregående skole avlyses denne våren på grunn av smittesituasjonen. Men, muntlig eksamen gjennomføres for avgangselevene i 10. klasse og VG3.

Torstein Tvedt Solberg, Utdanningspolitisk talsperson AP, mener muntlig eksamen også burde vært avlyst.

– Det er overraskende at kunnskapsminister Guri Melby (V) ikke lytter til de faglige rådene om å avlyse eksamen helt, sier han til RA.

Tvedt Solberg viser til at prinsippet bak eksamen er å måle alle likt, og dette skoleåret er et unntaksår med store forskjeller i undervisningen elevene har fått.

– Da blir ikke eksamen rettferdig, sier han.

– Jeg mener en burde lytta til elever, lærere og faginstansene som tydelig sier at også muntlig eksamen må avlyses slik at en kan fokusere på standpunkt og gjennomføring, sier Tvedt Solberg.

LES OGSÅ: Vil ha avklaring: – Det er urettferdig å ikke avlyse eksamen

Frp: – Glade for muntlig eksamen

– Frp er glade for at muntlig eksamen for avgangselever vil gjennomføres, sier Roy Steffensen (Frp), leder av utdanningskomiteen på Stortinget til RA.

Han påpeker at tradisjonelt er Frp sterke tilhengere av skriftlig eksamen, men at de ser at det er argumenter for å avlyse skriftlig eksamen slik situasjonen er nå.

– Vi skulle veldig gjerne ha gjennomført alle eksamener som planlagt. Det har vært til dels svært ulikt tilbud om opplæring for elevene dette skoleåret, noe som gir et ulikt vurderingsgrunnlag. En felles og lik skriftlig eksamen er derfor ikke lenger en egnet prøving av hva elevene har lært, sier kunnskapsminister Guri Melby (V).

LES OGSÅ: Ungdomsrådet i Rogaland vil avlyse årets eksamen

Avgangselevene får ta muntlig eksamen

Muntlig eksamen gjennomføres for avgangselevene i 10. klasse og VG3. Alle privatister får også gjennomføre eksamen, fordi de ikke har annet vurderingsgrunnlag. Andre elever med behov for å gjennomføre eksamen for å få vitnemål eller fag- og svennebrev, samt elevene med rett til ny, utsatt og særskilt eksamen, får også gjennomføre eksamen som normalt.

Alle muntlig-praktiske og praktiske eksamener avlyses. Melby sier avlysningene har vært gjenstand for nøye vurderinger, der man har lyttet til mange innspill både for og imot avlysning.

Eksamen i grunnskolen og videregående skole ble helt og fullstendig avlyst våren 2020, med unntak av privatisteksamener. Den gangen hadde alle elever i hele landet vært på hjemmeskole gjennom mars og april. I år er det store forskjeller i ulike deler av landet. Elever i Oslo har for eksempel stort sett vært på hjemmeskole siden november.

Fakta:

Dette er beslutningen om eksamen på ungdomsskoler og videregående skoler våren 2021:

* Alle skriftlige eksamener avlyses.

* Alle muntlig-praktiske og praktiske eksamener avlyses.

* Muntlig eksamen for 10. trinn gjennomføres.

* Muntlig eksamen for VG3 gjennomføres.

* Privatister og elever med behov for eksamen for å få vitnemål og fag- og svennebrev skal ha eksamen.

* Elever med rett til ny, utsatt og særskilt eksamen våren 2021 gjennomfører eksamen sammen med privatistene.

* Standpunktkarakterer for alle fag det ikke er muntlig eksamen, i settes i uke 23.

* Standpunktkarakterer i fag der det er muntlig eksamen, settes i uke 22.

* Det ses på muligheter for å organisere en annen type ekstern vurdering for elever som ikke får eksamen.

Kilde: Regjeringen og Utdanningsdirektoratet.

Mer fra Dagsavisen