Nyheter

Ønsker å bevare trehusbyen på Våland

Høyre-politiker gikk mot resten av representantene fra partiet sitt og sørget for at flertallspartiene seiret i saken.

Utvalg for by- og samfunnsutvikling (UBS) behandlet Coops forslag til nybygg i Storgata 30 på Våland under torsdagens møte. Dagligvarekjeden ønsker å bygge moderne lokaler til erstatning for dagens Prix-butikk, rive trehus og bygge ni nye boliger og 800 kvadratmeter butikklokaler.

Cille Ihle fra Stavanger Høyre gikk i dag mot resten av Høyres representanter i UBS, og var med på å sikre flertall for å bevare trehusene i Storgata 30 og Rosenkrantz gate 17.

– Det er på plass med en stemmeforklaring fra meg. Sist vi hadde denne saken oppe i utvalget het det kommunalstyret for byutvikling, og da var det andre representanter enn oss som sitter her nå. Vi i Høyre er opptatt av forutsigbarhet for alle parter i utbyggingssaker, så i denne saken har undertegnede valgt å stå på det som ble flertallsvedtaket i Eiganes- og Våland bydelsutvalg høsten 2019. Der stemte alle, bortsett fra én person, for at saken skulle sendes tilbake og bearbeides med de gamle trehusene i et nytt prosjekt, sier hun før hun fortsetter:

– I dag har vi anledning til å komme med noen innspill. Hensynet til trehusene på Våland, og i Stavanger som sådan, historien til kvartalet og historien til framtiden og viktigheten av dette og alle menneskene som bor i området, må veie tungt i denne saken.

Ihle påpeker at hun er for at det skjer noe i området i dette prosjektet, og synes det på mange måter ser kjempebra ut.

– Det er et flott område med en herlig nærbutikk, og det fortjener et løft. Det tror jeg at det får best ved å forene det gamle med det nye – det er noe som står seg i fremtiden, sier hun.

LES OGSÅ: Coop vil bygge i Storgata, flere partier sier fortsatt nei

Fikk flertall

Kjartan Alexander Lunde (V) synes det er kjekt at det i dag er flertall for å bevare trehusbyen på Våland.

– Begge disse to husene er oppført i 1909 og er viktige elementer i Trehusbyen. Storgata 30 består i dag av en dagligvarebutikk som har sitt utspring i et hus i sveitser-stil. Rosenkrantz’ gate 17 er en typisk Vålands-hus som ligger plassert i den vanlige Vålands-strukturen som sterkt preger området.

Miljøpartiet de Grønne-politiker, Thomas Bendiksen, mener at trehusene gir byen et unikt preg, og har på vegne av Ap, Rødt, Venstre og MDG fremmet følgende alternative forslag:

«Planen tilbakesendes. Utvalg for by- og samfunnsutvikling tillater ikke riving av Storgata 30 og Rosenkrantz gate 17 og ber om at trehusene må innarbeides i planen.»

Forslaget fikk stemmene til  AP, R, MDG, Venstre og Cille Ihle (H). Dermed stemte 6 av 11 i utvalget for forslaget.

– Vi ønsker dette prosjektet velkommen, men aksepterer ikke at vi river flere trehus i byen, sier Bendiksen

LES OGSÅ: Masiv får betinget ja til 374 boliger på Revheim

– Det er skuffende

Leder av utvalget, Frode Myrhol (Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger), mener at slik forslaget er nå, men den utarbeidingen som har kommet, så har det blitt mye bedre siden sist det var flertall i kommunalstyret for byutvikling. Derfor er han overrasket over at et parti som tidligere har vært positive til forslaget, har endret mening.

– Det er skuffende. Å ta vare på trehusbyen er en nobel innstilling, men det er helt klart at det går på bekotsning av god byutvikling som legger til rette for korte avstander. Det har kommet et prosjekt der man ønsker år videreføre trehusbebyggelsen ved å bruke tre i materiale, og slik jeg ser det glir det godt inn i den eksisterende situasjonen, og det vil ha et langsiktig og tydelig preg. Nå sier vi nei til et fremtidsrettet prosjekt som vil føre til fortetting, kortere hverdagsliv, og en god lokalbutikk på Våland i nærhet til kollektivaksen, sier han.

Mer fra Dagsavisen