Nyheter

Kårer Norges beste mat og drikke

Det var duket for både glitter og stas da Det Norske Måltid filmet deler av kåringen allerede dagen før den store dagen. Fredag skal det beste innen norsk mat og drikke kåres.

Siden 2008 har Det Norske Måltid (DNM) jobbet for å posisjonere norsk mat, med mål om å bidra til næringsutvikling gjennom å øke etterspørselen, skape stolthet og styrke omdømmet for norsk matproduksjon. Fredag skal de hylle og kåre de aller beste innen norsk mat og drikke – på en litt annerledes måte.

– For seerne og publikum generelt vil det ikke være så stor forskjell. De vil uansett kunne se denne sendingen, og nå blir den utrolig mye kjekkere å se på. I år har vi laget en sending for sendingens skyld, sier leder i DNM, Kristin Austigard, til RA.

I år har sendingen blitt spilt inn i én av salene på Clarion Hotel Energy.

– Den store forskjellen er at vi savner applausen, inderligheten og de følelsene som er tilstedeværende på en vanlig finale. Samtidig har vi funnet en ganske god løsning på finalen, og vi håper at vi likevel klarer å skape den begeistringen, og ikke minst få oppmerksomhet rundt norsk mat og drikke, og de dyktige matprodusentene som jobber hver dag for å levere oss høykvalitetsvarer. Det er det som er målet med dette, sier hun.

LES OGSÅ: Vetle (18) er én av 2500 lærlinger som startet opplæringen midt i koronaåret

Et nåløye

De norske mat- og drikkeprodusentene konkurerrer i 13 forskjellige kategorier, og hele bredden av norsk matproduksjon dekkes. Det startet med 300 påmeldte i år, og nå er det 40 som er i finalen på fredag. 13 vinnere står igjen til slutt.

– Det er klart det er et nåløye, sier Austigard. Hun forteller at finalistene har vært gjennom tre uavhengige juryerunder.

– Det fikk vi gjennomført i høst, med alle de hensynene man måtte ta. Vi har også fått gjort faglige vurderinger, og produsentene har fått masse tilbakemeldinger på produktene. Det er med på å bidra til å måle produktutvikling, fornyelse og det med å få engasjement og anerkjennelse for den jobben man gjør hver dag, legger hun til.

LES OGSÅ: Disse får kulturpenger i Stavanger

– Det skulle bare mangle

– Hvorfor er det så viktig at vi hedrer norske råvarer og produsenter? 

– Vi har verdens tryggeste mat. Vi har et land med sesonger og variasjoner. Det er krevende å drive landbruk i Norge, for vi har mye lovverk som skal følges. Og, så vi har verdens beste dyrehelse, sier Austigard før hun fortsetter:

– Det er kvalitet i hele verdikjeden i norsk matproduksjon, og det er vi altfor beskjedne til å si. Det er verdt å hylle det.

Lederen forteller at mediene ofte løfter fram de negative sakene – slik det er i alle bransjer, og påpeker at det ikke er det som er normalen.

– Normalen i Norge er helt fantastisk om det så være kjøtt, fisk eller grønt. Drikke blomstrer i landet, til tross for korte sesonger for frukt og bær. Det viser en evne til fornyelse og ståpå-vilje blant norske produsenter, sier hun.

– De fortjener en arena å bli hyllet på de óg. De jobber døgnet rund hver dag for at vi skal ha god mat, og med den kvaliteten de leverer så skulle det bare mangle at vi ikke løftet dem fram, legger Austigard til.

LES OGSÅ: Første vinteren på elleve år

Landbruks- og matminister, Olaug Vervik Bollestad (KrF), var til stede for å kåre årets hedersprisvinner av Det Norske Måltid.

Hyller hele kjeden

Landbruks- og matminister, Olaug Vervik Bollestad (KrF), var til stede for å kåre årets hedersprisvinner av Det Norske Måltid. Hun mener denne kåringen er viktig for å hylle hele kjeden.

– Det nytter ikke å ha gode råvarer hvis man har feil kokk, eller foredler. Da ødelegger man råvarene – dette henger sammen, sier hun før hun fortsetter:

– Dette er også viktig fordi man viser fram det unike faget i alle ledd. Det gjør at ungdommene våre óg kan være med og se at det er en levevei og mulighetsvindu i bransjen. Vi vet at vi sliter med rekruttering, og må jobbe videre med det.

Landbruks- og matministeren er overbevist om at kokkekunnskapen kommer til å bli enda viktigere enn vi har trodd.

– Vi ser behovene til ungene våre, vi ser behovet for å dele kunnskapen. Vi ser hva folk har hatt lyst til å lære nå når de har vært hjemme.

– Jeg tror folk er bevisst på at vi har en matproduksjon med lav bruk av antibiotika – vi er faktisk én av de beste i verden. Det betyr at vi får en annen helse, og at antibiotikaen fungerer den dagen vi er syke. Alle disse tingene henger sammen, og derfor er jeg en stolt landbruks- og matminister, legger Bollestad til.

Sendingen kan ses på DNM sine nettsider fredag klokken 19.00. 

Mer fra Dagsavisen