Nyheter

Kan lette på koronatiltakene denne uken

Allerede denne uken kan de lokale koronarestriksjonene i Stavanger oppheves.

– De lokale koronarestriksjonene utløper førstkommende mandag. Det som har vært viktig for oss i Stavanger kommune, er at smittetallene har gått vedvarende ned over tid, sier ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) til RA.

– Stemmer det at de lokale restriksjonene kan oppheves allerede fredag denne uken?

– Jeg vil ikke konkludere med det nå, men noen tiltak vil nok oppheves før helgen. Ifølge Folkehelseinstituttets risikoinndelinger er Stavanger på risikonivå én, og smittetallene de siste dagene har vært veldig gode, sier Nessa Nordtun.

Onsdag skal hun møte ordførerne i Sandnes, Sola og Randaberg for å diskutere beredskapssituasjonen i de respektive kommunene.

– Utgangspunktet mitt for møtet i morgen er å se på nødvendigheten av å ha lokale regler i tillegg til de nasjonale, sier Stavanger-ordføreren før hun fortsetter:

– I forkant av møtet vil vi få en faglig anbefaling, og den kommer jeg til å lytte nøye til. Jeg kommer også til å lytte til innspill fra de andre tre kommunene før det vil bli aktuelt å endelig konkludere. Per nå er det vanskelig å se et behov for lokale restriksjoner i tillegg til de nasjonale.

LES OGSÅ: – Portforbud hører ikke hjemme i et liberalt demokrati

Situasjonen kan snu

Stavanger-ordføreren kan fortelle at det er kontroll på smittesituasjonen i kommunen, og at slik har det vært i en liten periode allerede.

– Situasjonen kan likevel fort snu, og Stavanger gikk fra å være på smittebunn til smittetopp i løpet av få dager i desember. Derfor er det viktig at innbyggerne fortsetter å følge nasjonale anbefalinger nøye, og at vi alle er forsiktige. Det vil være stor risiko for smitte i en god tid fremover, og i kommunen er vi også oppmerksomme på det muterte viruset, sier hun.

I mer enn fire uker har Stavanger kommune hatt strenge lokale restriksjoner, og siden 4. januar har blant annet svømmehaller, idrettshaller og treningssentre holdt stengt. I tillegg har man blitt rådet til å unngå besøk hjemme, og utelivsbransjen har sett seg nødt til å stenge på grunn av krav om skjenkestopp.

– Innbyggerene har vært flinke til å følge opp råd og anbefalinger. Det er viktig at vi har tiltak som har legitimitet blant innbyggerne, og at de nå får en pause fra de strenge koronatiltakene – nå som tallene er så gode, sier Nessa Nordtun.

– Vi vil blant annet åpne treningssentre og svømmehaller, og det vil bli lov å kjøpe alkohol hvis man er ute, legger hun til.

LES OGSÅ: Her skal Sandnes massevaksinere innbyggerne

Kampen er ikke over

Nessa Nordtun minner om at man fortsatt skal holde god avstand, vaske hendene ofte, og bli hjemme dersom man føler seg syk.

– I tillegg må vi følge de nasjonale anbefalingene. Det vil fortsatt være strenge besøksrestriksjoner på sykehjemmene. Vi må være helt sikre på at vi ikke får smitte inn på institusjonene, sier hun.

Regjeringen anbefaler blant annet at man ikke har besøk av flere enn fem personer, og at det er en grense på 200 deltakere på arrangementer med fastmonterte plasser.

– Det er klart at det har vært fire strenge uker med restriksjoner for Stavangers innbyggere, men det har gitt resultater, sier Stavanger-ordføreren.

– Fortsett å følge gode smitteverntiltak – denne kampen er ikke over, legger Nessa Nordtun til.

LES OGSÅ: Stavanger: Kan sette 18.000 doser i uken, men når det skjer er usikkert

Mer fra Dagsavisen