Nyheter

Vinterværet fortsetter og temperaturen synker

Denne uken kan det bli ned mot 15 minusgrader enkelte steder i regionen.

– Det blir ikke de helt store endringene framover. Det skal holde seg kaldt, og vi får lange perioder med fint vær og sol. Temperaturen skal gå litt ned i løpet av uken, og det er ventet veldig kaldt og fint vintervær, sier Geir Ottar Fagerlid, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Ifølge Fagerlid skal det være en «vinterlig værtype» hele uken. Fra torsdag vil temperaturene synke, og det vil ligge på mellom fem og ti minusgrader i hele Rogaland. Enkelte steder, såkalte «kuldegroper», kan det komme ned mot 15 minusgrader.

– Det føles nesten litt merkelig å ha en vinter som denne i Stavanger. Det kan vel ikke være vanlig? 

– Nei, det kan fint gå noen år mellom hver gang det er så kaldt her. Det blir nok ingen rekordkulde, men det blir en kald februar i forhold til hva som er normalt. Dette er nok heller unntaket enn regelen, sier Fagerlid til RA.

LES OGSÅ: Hvert år skal Stavanger spare flere millioner på lys

Kan komme mer snø

Han sier videre at det er lite pålandsvind og mye kontinentale luftmasser som har dominert været og ført til en kald værtype med mye snø.

– I forrige snøperiode var det forferdelig glatt her. Er det noen fare for at det vil bli glatt igjen nå? 

– Det skjer som regel når temperaturen ligger på rundt null grader, for da kan snøen smelte og fryse på igjen. Da skjer det gjerne midt på dagen når solen kommer. Men nå er det så kaldt at det skal være minusgrader midt på dagen også, sier meteorologen.

Det er foreløpig usikkert om det vil komme mer snø denne uken.

– Fram til torsdag skal det være tørt, men fra fredag er det litt mer usikkert. Vi har noen prognoser som antyder at det blir overskyet og nedbør, men det er veldig usikkert, sier han.

– Hva med sola, da? 

– Fra i dag blir det lange perioder med sol, og det holder seg i alle fall til helgen. Sør i fylket kan det blåse litt østavind på onsdag, og da kan det føles litt kaldere enn det egentlig er på grunn av den, sier Fagerlid.

LES OGSÅ: Ny januar-rekord på Preikestolen

Mer stabil værtype

Dersom det ikke kommer mer snø kan i det minste meteorologen berolige oss med at snøen vi allerede har kommer til å bli liggende.

– Snøen kan ligge mange uker når været er som nå. Dette er en tid på året hvor det er veldig stabilt vær. Hvis kulden først har satt seg skal det mye til for at den forsvinner med det første. Det er ikke utenkelig at det kan bli en kald og snørik februar, sier Fagerlid.

Også i januar var det kaldt. På målestasjonen på Våland ble snitt-temperaturen målt til -0,1 grader, mens på Sola var den -1,2 – noe som er nesten fire grader under normalen i januar.

– Det er ikke tvil om at det har vært kaldt, sier Fagerlid, og legger til at prognosene er sikrere om vinteren enn om sommeren.

– På sommeren er det mer ustabilt, og det kan komme store endringer på kort tid. Kald vinterluft er seig og treig å flytte på. Det tar lengre tid å bygge opp kulden, og det tar lengre tid å bli kvitt den, sier meteorologen til RA.

Mer fra Dagsavisen