Nyheter

Vil ha avklaring: – Det er urettferdig å ikke avlyse eksamen

Flere partier krever vårens eksamen avlyst.

– Det bråhaster med en avgjørelse fra kunnskapsminister Guri Melby om vårens eksamen, sier utdanningspolitisk talsperson Torstein Tvedt Solberg i Ap til RA.

Ap mener på lik linje med flere andre parti at vårens eksamen bør avlyses for 10.-klassinger og videregående elever.

– Vi må lytte når rådet fra både elever, lærere og utdanningsdirektoratet er å avlyse eksamen. Det er urettferdig å gjennomføre eksamen med den situasjonen som har vært dette skoleåret, sier Tvedt Solberg.

– Hva er det som gjør det urettferdig å gjennomføre eksamen til våren? 

– Det grunnleggende prinsippet med eksamen er at den skal måle alle elever likt, fordi de har fått samme undervisning. Men nå har vi lagt bak oss et år med unntaksskole og vi vet det er blitt stor forskjell i hvilken undervisning elevene har fått. Enkelte elever, skoler og kommuner har hatt mye nedstengning på grunn av lokale smitteutbrudd, med mye karantene og et nedkortet og annerledes skoleår. Andre, som de skal måles mot, har hatt et tilnærmet normalt skoleår. Det er ikke rettferdig, sier Tvedt Solberg.

LES OGSÅ: Ungdomsrådet i Rogaland vil avlyse årets eksamen

Enig med ungdommen

Solveig Ege Tengesdal (KrF), leder i opplæringsutvalget i Rogaland fylkeskommune, mener også eksamen bør avlyses.

– Hovedargumentet for å avlyse handler om at ulikhetene i landet er for store til at eksamen blir rettferdig. Det handler om at det har vært ulike smitteverntiltak kommunene imellom og dermed ulike muligheter for skolene til å legge til rette for en «normal» skolehverdag, men også i neste omgang for å kunne legge til rette for en gjennomføring av eksamen i henhold til smittevernreglene, sier Tengesdal.

Et enstemmig ungdommens fylkesråd var også enige i at eksamen bør avlyses, da de møttes i helgen, påpeker hun.

LES OGSÅ: «Avlys eksamen!»

Delte meninger blant lærere

– Utdanningsforbundet har hatt en grundig runde på dette internt i vår organisasjon. Meningene er delte blant mange av lærerne i Stavanger, hvor flere kjenner på at eksamen er en del av vårt system for sluttvurdering, og blant annet gir elevene muligheten til å bli vurdert av en ekstern fagperson. Dette er viktig for mange av våre elever, sier Irene L. Salthe, leder for Utdanningsforbundet i Stavanger.

Hun påpeker at det likevel er slik at vi i Stavanger og mange andre steder i landet har stått i en smittesituasjon som har medført at organisering av undervisning, sykefravær og karantener har gjort skolehverdagen utfordrende for både elever og lærere.

– Lærere og ledere har gjort alt de kan for å sikre et best mulig undervisningstilbud til elevene selv om smittevernnivået har variert mellom gult og rødt. Ved å avlyse eksamen kan skolene nå få den ro og forutsigbarhet de trenger for å sikre en best mulig opplæring for elevene den siste delen av skoleåret, og en grundig og god standpunktvurdering.

– I lys av dette landet vårt lokallag på at eksamen bør avlyses i år, og det var også det sentralstyret i vår organisasjon landet på. Unntak for avlysning er privatisteksamen og eventuelle andre eksamener som kandidaten er helt avhengig av å avlegge for å kunne gå videre i utdanning og arbeidsliv, sier Irene L. Salthe.

Fakta om saken:

* Utdanningsforbundet anbefaler kunnskapsminister Guri Melby (V) å avlyse eksamen for grunnskolen og videregående skole våren 2021. Forbundet som organiserer rundt 180.000 lærere, mener imidlertid at eksamen derimot bør gå som normalt for privatister og for de elevene som vil bli forhindret fra å gå videre i utdanning og arbeidsliv dersom de ikke får avlagt eksamen.
* Flere partier krever årets eksamen avlyst, og SV har lansert et hasteforslag om å avlyse årets offentlige eksamen.
* Guri Melby lover et snarlig svar på om eksamen blir avlyst.
Kilde: NTB

Mer fra Dagsavisen