Nyheter

– Stavanger må gå imot portforbud

Mandag skal Stavanger kommune ta stilling til hva de mener om portforbud.

Mandag skal kommunestyret behandle Stavanger kommune sitt høringssvar på Justisdepartementets foreslåtte forskriftsendringer i smittevernloven hvor de foreslår å åpne for å bruke portforbud.

Administrasjonen i Stavanger kommune har i sitt forslag til høringsuttalelse gjort det tydelig at de i utgangspunktet er kritisk til forslaget om å innføre en forskriftshjemmel for portforbud i smittevernloven. Men i høringsforslaget vil ikke kommunen avvise helt at det kan bli aktuelt med portforbud i ekstreme situasjoner: 

 «Det bør forbeholdes situasjoner hvor det foreligger en dramatisk og ukontrollert smittespredning i samfunnet, det er liten etterlevelse av smitteverntiltak i befolkningen, og helse- og omsorgstjenesten er i ferd med å kollapse. Alle andre aktuelle smitteverntiltak må være forsøkt først, uten nødvendig effekt.» 

LES OGSÅ: Stengte landegrenser rammer store bedrifter

Alternativt forslag

Venstre, Rødt, SV, MDG, FNB, og Frp har samlet seg om et alternativt høringsforslag, som går helt imot forslaget om å innføre lovhjemmel i smittevernloven for å gi Kongens i statsråd adgang til å innføre portforbud i forskrift.

– Vi mener et portforbud ikke hører hjemme i et liberalt demokrati. Det vil kunne være i strid med grunnloven, menneskerettigheter og bevegelsesfrihet. Norge er et tillitsbasert samfunn, sier Jan Erik Søndeland (V) til RA.

Han påpeker at diktaturer benytter krisetid som et påskudd for å innføre lover som er overgrep mot befolkningen.

– Vi må ikke tabbe oss ut å innføre en lov i god hensikt, uten å se de mulige lange historiske konsekvensene. Norge har klart seg godt så langt, og er en av landene som har bekjempet og håndtert covid-19 best, og det har vi klart veldig fint uten portforbud. Folk lytter til myndighetenes anbefalinger, og vi har andre virkemiddel vi kan ta i bruk lokalt, sier Søndeland. Han viser til nedstenging av ulike virksomheter som servering og offentlige tilbud.

LES OGSÅ: Sandnes forventer øl-pendlere fra Stavanger

– Skuffet og overrasket

Rødt-politiker Mímir Kristjánsson synes portforbud er uaktuelt, og mener Stavanger kommune må i likhet med Rogaland fylkeskommune avvise hele lovforslaget.

– Vi er skuffet og overrasket over at administrasjonen ikke vil gjøre det samme. Selv om de ikke er positive til forslaget, åpner de opp for det i ekstreme tilfeller, påpeker han.

Både Kristjánsson og Søndeland mener høringssvaret til Stavanger kommune vil være viktig for beslutningen Justisdepartementet tar.

Dag Mossige (Ap) mener høringssvaret administrasjonen har skrevet er meget tydelig. Ap skal diskutere saken på et formøte før kommunestyret på mandag.

– Jeg må høre hva gruppen mener på mandag, før jeg kan si noe mer. Men jeg har fått flere tilbakemeldinger på at flere er positive til det svært kritiske høringssvaret til kommunen, sier Mossige.

Mer fra Dagsavisen