Nyheter

Stengte landegrenser rammer store bedrifter

Fra og med fredag trådte regjeringens strenge innreiseregler i kraft. Svært få kommer inn i Norge de neste ukene, og det tærer på bedrifter og arbeidstakere.

– Vi vet at dette er tungt for de arbeidstakerne som rammes av dette tiltaket, og situasjonen er presset for mange parter. Det er ikke ideelt, men det er slik det er nå, sier Erlend Nygård til RA. Han er klubbleder i Rosenberg Verfts Klubb, som har i oppgave å verne om arbeidere og innleide hos Rosenberg Worley, og deres rettigheter. Klubben er for alle operatørene og innleide på gulvet – inkludert de utenlandske.

– Jeg har forståelse for at regjeringen tok avgjørelsen med å stenge grensene – det er for å forhindre spredningen av det muterte viruset. Likevel er det vanskelig for bedriften å planlegge og skaffe nok personell på så kort tid, sier Nygård.

Onsdag varslet statsminister Erna Solberg at grensene skulle stenges natt til fredag.

I løpet av de neste to ukene blir innreise til Norge kun tillatt for personer med nødvendige formål.

– De innleide ser med stor skepsis på dette, og noen frykter for at de skal bli permittert igjen. De fleste ønsker selvfølgelig å jobbe, men det kan bli vanskelig med stengte landegrenser, sier klubblederen.

LES OGSÅ: – Stengt grense betyr store endringer for næringslivet i Rogaland

– Tærer på de innleide

De utenlandske innleide operatørene hos Rosenberg Worley følger vanligvis faste rotasjonsordninger på fire uker, og står nå i fare for at de må jobbe og være borte fra hjemland og familie enda lenger.

– Det skal være frivillig å stå videre utover planlagt rotasjon, men det blir nok ikke ett lett valg når de ikke vet når de kan reise til Norge på jobb igjen, sier Nygård før han fortsetter:

– Det er ingen tvil om at dette tærer på de innleide. Det er både slitsomt og tungt for dem.

Klubblederen har full forståelse dersom de utenlandske arbeidstakerne takker nei, selv om bedriften i verste fall risikerer å stå igjen uten innleid arbeidskraft.

– Jeg er bekymret for Rosenberg Worley. Det går utover kunder og prosjektene fordi vi ikke klarer å opprettholde den samme gode produktiviteten. Vi skal selvfølgelig bruke våre faste ansatte, men det vil gå utover framdriften i prosjektene. Vi er blitt avhengige av utenlandsk bemanning, sier Nygård.

– Jeg håper kundene forstår, for dette er forhold vi ikke har kontroll over.

LES OGSÅ: Oppfordrer innbyggerne til å følge råd og tiltak

Rosenberg-direktør Jan Narvestad.

Bekymret direktør

Administrerende direktør i Rosenberg Worley, Jan Narvestad, sier til RA at de per i dag har mellom 700 og 800 utenlandske arbeidstakere i rotasjon på prosjekter on- og offshore.

– Disse kommer blant annet fra Skandinavia, Polen og Romania, og utgjør omtrent 50 prosent av arbeidsstyrken vår, sier han.

Narvestad kan ikke svare på hvordan stengte landegrenser vil påvirke bedriften og produksjonen, ettersom det vil avhenge av lengden på tiltaket. Det gjør Narvestad bekymret.

– Vi skal klare 14 dager med nedstengte grenser, men for hver dag og uke utover det vil det bli verre, sier Rosenberg-direktøren.

– Jeg har full forståelse for at regjeringen har en vanskelig oppgave. Det skal sørges for hver enkeltes ve og vel, samtidig som hjulene skal holdes i gang. Likevel mener jeg at det blir feil å gre all aktivitet over samme kam. Det er forskjell på type industri og bransjer, og det er ingen tvil om at noen er mer seriøse enn andre. Da slår det skjevt ut. 
Narvestad mener det heller burde vært muligheter til å gjøre vurderinger ut ifra den enkelt bransje.

LES OGSÅ: Flere intensivpasienter med korona overlever

Gode tiltak

Hvorvidt det vil bli aktuelt å forlenge kontrakter avhenger av kundene.

– Det blir en diskusjon med dem. Vi klarer ikke å levere på de forpliktelsene vi har hvis dette blir langvarig, sier Narvestad.

Rosenberg Worley har ifølge direktøren håndtert pandemien på en god måte til nå.

– Vi har satt i gang tiltak for å holde en oversikt og kontrollere smitten. Det er god karantene- og test-oppsett hos oss, så vi har ikke fått smitte inn i organisasjonen som følge av utenlandsk arbeidskraft, sier direktøren.

– Det er ekstremt krevende og vi bruker masse tid og folk på oppfølging av regelverket. Jeg må gi honnør til organisasjonen, for folk tar ansvar og summen av det har gjort at vi har vært i stand til å holde aktiviteten oppe samtidig som vi har kontroll på smitten, legger Jan Narvestad til.

LES OGSÅ: Wirak om skjenking: – Det er Stavanger som er i utakt med Rogaland

Fakta om stenging av landegrenser: 

Fra midnatt natt til 29. januar er det bare nordmenn og utlendinger som er bosatt i Norge som får komme inn i landet i løpet av de to neste ukene. 

De nye reglene gjør at disse ikke lenger får komme til Norge:

  • Utlendinger bosatt i EØS-området og EØS-borgere bosatt i tredjeland.
  • Familiemedlemmer som ikke er nærmeste familie: besteforeldre, voksne barn, foreldre til voksne barn og kjærester.
  • Utlendinger fra land utenfor EØS som har oppholdstillatelse i forbindelse med arbeid eller studier, inkludert sesongarbeid.
  • Utlendinger som skal arbeide med film- eller serieproduksjon eller som forsker som er unntatt krav om oppholdstillatelse.

Disse får fortsatt komme inn i landet:

  • Utlendinger som skal ha samvær med barn.
  • Nære familiemedlemmer til personer som er bosatt i Norge: ektefelle/registrert partner/samboer, mindreårige barn eller stebarn, foreldre eller steforeldre til mindreårige.
  • Journalister og annet personell på oppdrag for utenlandsk medieinstitusjon.
  • Utlendinger som skal mellomlande på flyplass i Norge.
  • Sjømenn og personell innen luftfart.
  • Utlendinger som gjennomfører gods- og persontransport.
  • Utlendinger som jobber innenfor kritiske samfunnsfunksjoner.
  • Helsepersonell fra Sverige og Finland som jobber i den norske helse- og omsorgstjenesten.
  • Dersom særlige grunner tilsier at utlendingen gis rett til innreise, slik som særskilt omsorgsansvar for personer i Norge eller andre sterke velferdshensyn.

Kilde: NTB

Mer fra Dagsavisen