Nyheter

Inspirert av «Helsesista»: Opplyser barn og unge om rettigheter og lovverk på «Advokatsnap»

Hva gjør du hvis noen deler et nakenbilde av deg? Hvilke rettigheter har du i arbeidslivet? Det prøver Snapchat-kontoen «Advokatsnap» å svare på.

– Vi ser at det er behov for å få informasjonen ut i hele landet. Da vi startet opp i 2019 var det stort sett følgere fra Haugalandet, men nå har det spredt seg til resten av fylket og landet. I 2021 håper vi at vi kan nå enda bredere ut, sier Helena Baugstø.

Hun er advokatfullmektig i advokatfirmaet Eurojuris Haugesund, men er opprinnelig fra Gausel. Hos Eurojuris jobber hun blant annet med å drifte Snapchat-kontoen «Advokatsnap», som har som mål å opplyse barn og unge om rettigheter og lovverk.

Kontoen er inspirert av Tale Maria Krohn Engviks Snapchat-konto Helsesista, og ble opprettet i 2019. Via Advokatsnap-kontoen tar de opp ulike tema innenfor jussen, som strafferett, barnefordelingssaker, fri rettshjelp, id-tyveri og bildebruk på nett. I tillegg forsøker de å vise hvordan det er å jobbe som advokat, blant annet ved å ta følgerne med inn i rettssaler og informere om hvordan rettssystemet fungerer.

– Jussen er kompleks, og tanken bak var å lage et lavterskeltilbud for barn og unge hvor de kan få svar på det de lurer på, og samtidig gjøre det mindre skummelt å ta kontakt med en advokat, sier Baugstø til RA.

LES OGSÅ: Testet livet som veganer: – Det var som å lære å gå på nytt

Et økende problem

Målgruppen er hovedsakelig barn og unge, men Baugstø sier de også får spørsmål og henvendelser fra foreldre og besteforeldre. Under koronapandemien har det vært mange spørsmål om permitteringer og arbeidsrett, mens bytteregler var populært rundt juletider. Når det gjelder barn og unge er det spesielt ett tema som ofte går igjen.

– Det er mange spørsmål om deling av nakenbilder. Det er et tema mange ønsker å vite mer om, for det er dessverre et økende problem, sier Baugstø.

Men det er også andre ting ungdom er interessert i og som skaper engasjement.

– I desember kom Norges første høyesterettsdom som gjaldt klima, hvor staten ble saksøkt for å gi konsesjon til oljeboring i Barentshavet. Klima er kjempeaktuelt for ungdom, og da ble det mye engasjement, sier Baugstø.

I løpet av årene har følgerskaren til Advokatsnap vokst, og nå nærmer de seg 4000 abonnenter. De får spørsmål og henvendelser via Snapchat-kontoen hver uke, og de prøver å svare alle så godt de kan.

– Noen dager får vi ingen spørsmål, mens andre dager kan vi få nærmere 20. Vi oppfordrer alltid folk til å ta kontakt dersom det er noe de lurer på, men samtidig er det viktig å understreke at dette ikke er et kommersielt tilbud. Vi går ikke inn i konkrete saker, men gir generelle råd og henviser videre. Vi må holde det objektivt samtidig som vi viser engasjement og empati, og det kan være en vanskelig balanse, sier Baugstø til RA.

LES OGSÅ: Wirak om skjenking: – Det er Stavanger som er i utakt med Rogaland

Har et samfunnsansvar

– Håper dere på å bli den neste Helsesista? 

– Det hadde vært fantastisk, men hun er jo på et litt annet nivå enn oss. Jeg tror hun gjør dette på heltid, mens vi bruker litt tid på det i løpet av arbeidsdagen. Men det hadde vært kjekt å få til et samarbeid en gang – juss og helse går jo ofte hånd i hånd, sier Baugstø.

– Helse er jo noe alle har et forhold til, mens juss kanskje er litt mer diffust. For oss handler dette om å opplyse folk. I Norge har vi mange rettigheter, og det er det viktig at folk er klar over, legger hun til.

– Hva er målet deres med dette, da? 

– Det er å opplyse folk og å ha det kjekt. Vi får mye god respons, og folk takker for at vi tar opp ting de har lurt på lenge. Nå er det videre målet å få enda flere følgere nasjonalt og kanskje skape litt samfunnsdebatt, sier Baugstø.

I og med at tjenesten er gratis og anonym har ikke Baugstø konkrete tall på hvem følgerne deres er, men hun tror hovedtyngden ligger på mellom 13 og 23 år.

Eurojuris tjener ikke penger på Advokatsnap, men Baugstø sier det er andre ting som motiverer dem til å drive kontoen.

– Vi føler jo at vi har et samfunnsansvar. Det vil kanskje gi en indirekte markedseffekt for oss på sikt, men mest av alt er vi er opptatt av å gi noe tilbake. I tillegg til dette jobber vi også pro bono for Gatejuristen, så vi er opptatt av å ta samfunnsansvaret vårt på alvor, sier hun.

Mer fra Dagsavisen