Nyheter

– Vi ser viktigheten av å spille forestillinger selv om det bare er ti stykker som får sett på

De kommende ukene er det flere premierer ved Rogaland Teater, men på grunn av restriksjoner får de kun ta imot ti og 20 publikummere av gangen.

– Lokale regler sier at vi kan ha ti publikummere i de små salene og 20 i Hovedsalen, mens nasjonale regler sier at vi ikke kan ta imot gjester fra andre kommuner enn den kommunen scenen ligger i – altså Stavanger. «Mobilitet» er det nye koronaordet. Vi må unngå mobilitet på kryss og tvers av kommune-, fylkes- og landegrenser. Så det er mye å tenke på, sier informasjonssjef ved Rogaland Teater, Pernille Kaldestad.

På tross av restriksjoner er det likevel flere urpremierer å se fram til den kommende tiden. I går hadde «Lenis plassar», et stykke basert på Øyvind Rimbereids dikt ved samme navn, premiere. I dag er det duket for premiere på «Landet Kaos», basert på Jens Bjørneboes «Stillheten». Begge stykkene spilles på de mindre scenene og kan derfor kun ha ti publikummere i salen.

– Hvordan er det å ha premiere med så få folk i salen? 

– Vi er bare glade for at vi får drifte huset som normalt. Vi ser viktigheten av å spille forestillinger selv om det bare er ti stykker som får sett på, sier Kaldestad.

– Du får sitte i en teatersal og oppleve noe «live» sammen med andre. Jeg tror det er et enormt savn hos mange, og derfor er det desto viktigere at vi holder åpent, legger hun til.

LES OGSÅ: Testet livet som veganer: – Det var som å lære å gå på nytt

Uaktuelt å avlyse

Barne- og ungdomsteaterets «Jeg kan være en annen» skulle egentlig hatt premiere tidligere denne uken, men måtte utsette på grunn av begrensninger rundt antall barn og unge på innendørs fritidsaktiviteter. Sannsynligvis vil premieren bli neste uke, sett at restriksjonene endres og det åpnes opp for et større antall innendørs.

Stykket «Maria Stuart» skulle også hatt premiere denne uken, men her jobbes det med å finne en ny dato i februar.

Kaldestad sier til RA at det aldri har vært aktuelt å avlyse eller flytte hele vårsesongen.

– Der må jeg si et klart og tydelig «nei». Vårt samfunnsoppdrag er å produsere teater og vise det til publikum, enten det er for ti eller 350 stykker. Vi må forholde oss til retningslinjene, men å vise teater, det skal vi, sier hun.

– Men hvordan går det rundt? 

– Vi har budsjettert med koronakapasitet hele dette året. Vi har allerede fått en kompensasjon på rundt fem millioner kroner som gjør at vi kan utføre vårt samfunnsoppdrag, så vi er i en heldig situasjon sånn sett. Vi håper jo kapasiteten vil ta seg opp i løpet av året, men dette endrer seg omtrent fra uke til uke. Vi må bare forholde oss til det som kommer, og det er blitt en øvelse vi etter hvert er blitt gode på. Jeg tror nok «uforutsigbarhet» er det ordet som er mest dekkende for hele situasjonen, sier Kaldestad til RA.

LES OGSÅ: Gjør stor suksess med take away-cocktailpakker

Utfordringer rundt hver sving

Når det gjelder teaterpublikumet sier Kaldestad at de har en god dialog med dem, og at de fleste viser forståelse for situasjonen. For å komme kundene i møte har teateret nå forlenget Dramakortet med seks måneder for alle som har aktivert det før 1. februar, og gavekort kjøpt i 2021 har nå en gyldighet på to år, hvor det tidligere hadde en gyldighet på ett år.

– Hvordan går det med salget?

– Det går bra. Men i og med at det er så mye fram og tilbake, avlysninger og begrensninger må vi ha en kontinuerlig dialog med publikum slik at alle er oppdatert. Det ligger utfordringer rundt hver sving, sier Kaldestad til RA.

Mer fra Dagsavisen