Nyheter

Nå er det sikker is på flere vann i Stavanger

Isen må være minimum 13 centimeter tykk og av god kvalitet før kommunen åpner for ferdsel på isen.

Her fra Vannassen tidligere i vinter.

Torsdag opplyser Stavanger kommune at isen er sikker på hele 7 av 13 vann i kommunen.

Isen må være minimum 13 centimeter tykk og av god kvalitet før kommunen åpner for ferdsel på isen. Du kan se hvilke vann som til enhver tid har trygg is på Stavanger kommunes nettsider.

Vannene som per torsdag 28. januar har trygg is er Mosvatnet (16 cm), Vannassen (17 cm), Litle Stokkavatn (15 cm), Hindalsdammen (16 cm), Bergåstjern (16 cm), Litle Vannassen (17 cm), Dam ved kulverten mot Tjodolvs gate (15 cm), Dalestemmen på Rennesøy (17 cm) og Lauvsnesvatnet på Finnøy (24 cm).

På kommunens samleside om istykkelser ber de folk følge gjeldene koronaregler både på og rundt isen, og ber folk holde avstand til hverandre dersom det er mange mennesker på og rundt isen.

LES OGSÅ: Mange koste seg på isbelagte vann

Må passe på selv

Kommunen opplyser ellers om at vann med sikker is kan ha usikre eller åpne partier, som for eksempel ved inn- og utløp og langs kanten der det er vegetasjon. Noen av de usikre områdene er merket med sperrebånd, men kommunen ber likevel folk passe på selv også.

I tillegg ber de folk gjøre seg kjent med vannet og hvor de usikre partiene er, og minner om at all ferdsel på isen skjer på eget ansvar.

Kommunen setter opp skilt med «usikker is» når isen ikke er trygg nok til å gå på, og da bes innbyggerne om å holde seg på land selv om isen ser trygg ut. På Rennesøy og Finnøy er ikke vannene skiltet, så her må innbyggerne ta en titt på kommunens tabell for å se om isen er trygg.

Til slutt opplyser de at de ikke måler is på vann som ikke er nevnt i tabellen, og heller ikke på sjøen. Det skiltes heller ikke langs sjøen, og kommunen fraråder ferdsel på sjøis, da den ofte er svakere enn is på ferskvann.

LES OGSÅ: Bruker over 1000 tonn salt og sand på veiene i Stavanger

Isvettreglene: 

1. Ha respekt for isen. Vær oppmerksom på at isen aldri kan bli helt sikker overalt.

2. Ikke gå ut på is uten å kunne svømme.

3. Hold deg på sikker is. Styr unna steder der du bør vite at det er svak is.

4. Vær spesielt oppmerksom på høstis, snødekket is og våris. Nylagt is eller is som nærmer seg å gå opp er upålitelig.

5. Bruk alle sansene når du går på isen.

6. Gå flere i følge.

7. Ta med deg skikkelig og tilstrekkelig sikkerhetsutstyr.

8. Hvis du går igjennom isen, ikke få panikk. Tenk klart, og sjansene øker for at du kommer deg opp igjen. Forsøk å holde hodet og øvre del av kroppen mest mulig over vann.

9. Hvis andre går gjennom isen; hold avstand. Bruk såkalt forlenget arm. Helst en redningsline, livredningsbøye eller annet du kan kaste bort til den i vannet. Har du ikke dette, trekk deg fram på magen og rekk ut en ski, skistav, et belte, eller en gren. Sørg for en form for forankring så ikke du blir dratt uti.

Kilde: Sandnes kommune fra Norges livredningsselskap og Tryg forsikring.