Nyheter

Storhaug-løft

Regjeringen har øremerket 13 millioner kroner til områdesatsing på Storhaug i statsbudsjettet for 2021. Det gleder lokalpolitikerne.

– Det er veldig bra at vi satser på Storhaug, og det er fantastisk at vi har fått 13 millioner kroner av staten, sa gruppeleder i Stavanger Frp, Leif Arne Moi Nilsen, på gårsdagens møte i kommunalutvalget.

I tillegg til de statlige millionene, finnes det ubrukte midler fra tidligere år. Som hovedregel skal midler knyttet til områdesatsinger være overførbare, hvilket betyr at kommunen har over 25 millioner kroner som disponible midler. Handlingsplanen skal konkretisere den overordnede planen «Mangfold og muligheter – Plan for områdesatsing i Storhaug bydel 2018-2024», og skal bidra til å forbedre befolkningens sosiale og miljømessige levekår, samt utvikle løsninger og programmer som skaper god helse.

– Jeg minner om at disse millionene ikke kommer til å vare evig, så å opprette for mange administrative stillinger er ikke bra for prosjektet – kun i nuet, sier Moi Nilsen som på vegne av Frp, H, Ap, FNB, MDG, KrF og Sp fremmet et tilleggsforslag som gikk ut på nettopp dette. Tilleggsforslaget ble enstemmig vedtatt i kommunalutvalget.

LES OGSÅ: – 2020 har vært et godt år

Kvitsøygata 3.

– Kommer godt med

Allerede høsten 2017 inngikk Stavanger kommune og staten en intensjonsavtale om områdesatsing i Storhaug bydel. Avtalen inneholdt tre innsatsområder som inkludering gjennom tidlig innsats i oppveksttjenestene, gode bo- og nærmiljø, og sosialt entreprenørskap – nye veier til arbeid og velferd.

Midler innenfor delprogram Gode bo- og nærmiljø skal blant annet benyttes til en videreføring av bydelsfellesskapet i Kvitsøygata 3. Der er det aktiviteter for barn og unge, frivilligsentral og starthjelp til sosiale entreprenører.

Målet med områdesatsingen på Storhaug er å forbedre befolkningens sosiale og miljømessige levekår, samt utvikle løsninger og programmer som skaper god helse. Satsingen skal bidra til innovasjon og tjenesteutvikling.

– Det ser ut til å være en svært fornuftig prioritering å sette av disse midlene til tiltak som allerede er i gang og som har en viss varighet, sier gruppeleder i Stavanger Ap, Dag Mossige.

– Dette er et prosjekt og en handlingsplan som viser hvor utrolig gode resultater vi kan oppnå når vi jobber systematisk over tid. Jeg synes det er positivt at vi viderefører de prosjektene som allerede er igangsatt, men som av ulike årsaker, og ikke minst på grunn av korona, har møtt noen hindringer, sier gruppeleder i Høyre, Sissel Knutsen Hegdal, før hun fortsetter:

– 13 millioner kroner kommer godt med.

LES OGSÅ: Naboprotester mot blokker i Svankevigå

Vil inkludere de eldre

Varaordfører Dagny Sunnanå Hausken (Sp) synes det er bra at politikerne skal få til et områdeløft, og at det settes av såpass mye penger på ett område.

– Det er jeg sikker på at har en god virkning, sier hun.

Varaordføreren synes handlingsplanen er god, men savner mer informasjon om de eldre i området.

– I et områdeløft er det viktig med barn, unge og familier, men det er også viktig å inkludere de eldre som lever i kommunedelen, sier Sunnanå Hausken.

Varaordføreren fremmet følgende tilleggsforslag på vegne av Sp: «Områdesatsingen bør innebære et tett samarbeid med Frivillighetssentralen. Det må arbeides med hvordan det kan skapes møteplasser på tvers av generasjoner i kommunedelen.»

– Møteplassen mellom generasjonene tror jeg vil skape veldig gode miljøer, for eldre har godt av å møte unge og unge har godt av å møte eldre, sier hun.

Tilleggsforslaget ble enstemmig vedtatt sammen med kommunedirektørens forslag om at kommunalutvalget vedtar handlingsplanen for 2021 for områdesatsingen på Storhaug.

LES OGSÅ: Oppfordrer innbyggerne til å følge råd og tiltak

Vil styrke helsestasjonen

Lokalpolitikerne ønsker blant annet å gjennomføre disse tiltakene på Storhaug i tidsrommet 2018-2024.

Inkludering gjennom tidlig innsats i oppveksttjenestene: 

  • Styrke skolehelsetjenesten
  • Styrke helsestasjonen.
  • Etablere ungdomsråd.
  • Veiledningskoordinator for overganger i barnehager og skoler som skal bidra til å fremme interkulturell kompetanse, og synliggjøre flerspråklige kulturer som ressurs.
  • Videreutvikling og implementering av «Rask hjelp og riktig støtte i foreldrerollen».
  • Tett oppfølgning av gravide/partnere for å identifisere risikofaktorer

Gode bo- og nærmiljø:

  • Systematisk samarbeid mellom byutvikling og områdesatsingen i forbindelse med utarbeidelse av nye planer.
  • Samarbeid med Park og vei for å bygge ut og forbedre grønnstruktur/friområder, tur-, gang- og sykkelstier, skolegårder, uteanlegg i barnehager, i tillegg til idretts- og aktivitetsanlegg.
  • Utarbeide oversikter over «aktive» planer på Storhaug
  • Utbedre uteområdet og belysningen ved de kommunale boligene på Midjord.
  • Utvikle bydelsfellesskapet Kvitsøygata 3 til en arena for tjenesteutvikling, innbyggerinvolvering og samskaping.
  • Områdestasingen skal være samarbeidspartner i forbindelse med utviklingen av det offentlige arealet i Lervig

Nye veier til arbeid og velferd:

  • Bidra til at flere får varig tilknytning til arbeidslivet
  • Videreføring og videreutvikling av Storhaug Unlimited.
  • Bruk av sosiale entreprenører i arbeidet med å utvikle friluftsområdet i Emmaus.
  • Utrede muligheten for å etablere områdebase i områder med høy konsentrasjon av kommunale boliger.

Kilde: Områdesatsingen på Storhaug 2018-2024 / Stavanger kommune

Mer fra Dagsavisen