Nyheter

Bygger 4000 kvadratmeter drivhus: – Nesten selvforsynt

Flor & Fjære satser på bærekraft og får en grønnere profil. – Absolutt noe kundene våre er opptatt av, sier daglig leder. Ifølge NHO ser flere bedrifter grønne forretningsmuligheter.

Bilde 1 av 4

I mars, rett før Norge ble stengt, begynte en nederlandsk trailer å kjøre mot øya Sør-Hidle og Flor & Fjære. Lasten inneholdt et 4000 kvadratmeter stort drivhus.

– Cirka halvparten av drivhuset er produksjonsområdet for blomster og planter. Etter hvert også grønnsaker og urter. Vi skal også ha lager for palmene og sommerblomstene om vinteren. I midten skal vi ha et 700 kvadratmeter stort tehus med «jungelrestaurant». Her kan gjestene våre sitte midt i hagen. I andre etasje skal vi ha konferansedel. Jeg er spent på hva arkitektene kommer opp med, forteller Hanne Kvernberg Hidlefjord, daglig leder hos Flor & Fjære.

Hittil har Flor & Fjære, restauranten og landskapshagen på øya Sør-Hidle, hatt drivhuset sitt på Jåttå. Nå får de et større, nytt og høyteknologisk drivhus på øya.

LES OGSÅ: Regjeringen har øremerket 13 millioner kroner til områdesatsing på Storhaug (+)

Mindre transport

– Det har vært en drøm for familien lenge. Drivhuset er en kjempestor investering. Hva det koster til slutt er litt usikkert, men vi bestemte oss for å «gønne på», sier Kvernberg Hidlefjord.

Drivhuset gjør at Flor & Fjære blir selvforsynt på flere ressurser.

– Nå slipper vi alle lastebilturene mellom øya og drivhuset på Jåttå. Det er snakk om flere tusen blomster og planter.

Drivhuset tar i bruk teknologi slik at vi kan samle opp regnvann som lagres i svære vanntanker. Et system kan pumpe vann til og fra alle de ti vanndammene våre med naturlig filtrering, forteller Kvernberg Hidlefjord.

– Før måtte det komme lektere med vann. Nå får vi et system som gjør at vi kan rense vannet selv. Vi håper også å bruke mindre flaskevann i restauranten, og er nå i gang med å borre en egen brønn til drikkevann. Hvor mye vann vi finner er usikkert, men målet er å aldri gå tom for vann, sier Kvernberg Hidlefjord og legger til:

– Drivhuset skal ha solcellepanel på taket. Overskuddet fra solenergien kan også varme opp vanntankene, forklarer hun.

Drivhuset kommer ikke til å ha den samme varmen som i andre drivhus.

– Vi kjører ikke på med 30 grader om vinteren. Temperaturen skal ikke være mer enn fire grader, sier Kvernberg Hidlefjord.

Produksjonen av sommerblomster starter i februar. Hagen og restauranten inni drivhuset vil stå ferdig en gang i 2022 eller 2023.

– Akkurat når alt er ferdig er vanskelig å si på grunn av koronasituasjonen, sier Hanne Kvernberg Hidlefjord.

LES OGSÅ: Slik økte Stavanger-restauranten omsetningen med 4,5 millioner i 2020 (+)

Satsing under pandemien

Familiebedriften på Sør-Hidle hadde egentlig ikke tenkt å satse under koronapandemien, men nå ble det slik.

Lastebilen var på vei og det var bare å fortsette. Drivhuset ble reist i løpet av våren i fjor. Dørene var på plass i høst.

– Prosessen var rett og slett kommet så langt på vei at det ikke var noe poeng i å stoppe. Vi måtte bare kjøre på og være positive, selv om det selvfølgelig har vært mye usikkerhet på grunn av koronasituasjonen, sier Kvernberg Hidlefjord.

Gjestene til Flor & Fjære kan deles inn i fire kategorier: Lokale familier, bussgrupper fra hele landet, cruiseturister og bedrifter.

– Vi lurte på om det skulle komme gjester i 2020-sesongen. Da vi åpnet i mai var det katastrofe. I juni tok det seg opp. Nordmenn på tur i eget land reddet oss. I 2019 hadde vi 35.000 gjester. I 2020 hadde vi 26.000, sier Kvernberg Hidlefjord.

Tirsdag  mottok Flor & Fjære Månedens klimapris fra NHO Rogaland.

– Vi setter stor pris på å bli lagt merke til. Det er positivt at man belyser bærekraft og det grønne skiftet. Det merker jeg også at gjestene våre er opptatt av. Folk spør om løsninger, om vi tenker bærekraftig drift. Det er flott å ha en mer bærekraftig drift. Samtidig er det billigere for oss. Ja, det er en stor investering, men på sikt vil vi spare penger, avslutter Kvernberg Hidlefjord.

Regiondirektør i NHO Rogaland, Tone Grindland, er glad for å starte opp med utdelinger av klimapriser framover.

– 2019 var klimaåret. Alle snakket alle om grønne endringer og bærekraftsmålet. Så kom koronapandemien. Inntrykket mitt er at bedrifter også gjennom 2020 har jobbet svært målrettet med klima- og utslippstiltak. Dette vil NHO være med på å løfte fram, sier Grindland.

LES OGSÅ: Spår konkursbølge etter nyttår og utover våren (+)

Grønne tanker i Rogaland

Ifølge NHO Rogaland tror næringslivet at de kan tjene penger på en grønn omstilling. En undersøkelse viser at 50 prosent av bedriftslederne sier de ser nye forretningsmuligheter i det grønne skiftet. Nasjonalt er tallet 48 prosent. 
37 prosent av bedriftene i fylket har tro på vekst som følge av klimaomstilling de neste ti årene. Nasjonalt er tallet 34 prosent. 49 prosent har gjort investeringer som bidrar til å redusere bedriftenes klimautslipp. Nasjonalt er tallet 50 prosent.

– Halvparten av bedriftene ser forretningsmuligheter i det grønne skiftet. Jeg tror tallet bare vil stige. Mange kunder er opptatt av bærekraft. Jeg tror alle må tilpasse seg. Enten det er å gå inn i helt nye markeder, som havbruk, karbonfangst eller batteriutvikling, eller utvikle grønne løsninger i markedene man er i dag, sier Grindland.

– Rogaland er et fylke med solid porsjon digital, teknisk og mekanisk kompetanse, samt en selvfølgelighet i å tilpasse oss markeder, lokalt så vel som internasjonalt, sier Tone Grindland, som mener Flor & Fjære er et utmerket eksempel på hvordan sirkulærøkonomien også kan være lønnsomt.

LES OGSÅ: Barnelevninger obdusert, men politiet vet ikke hvem det døde barnet var

Nyeste fra Dagsavisen.no: