Nyheter

Oppfordrer innbyggerne til å følge råd og tiltak

Etter det store utbruddet av mutert koronavirus på Østlandet ber Stavanger-ordføreren innbyggerne om å følge råd og regler som gjelder i regionen nøye.

– Beredskapsledelsen må være og er naturligvis forberedt på ulike scenario. Mange av tiltakene vi har satt i gang er også for å være føre var ved at importvirus når vår region uten at vi kjenner til smittekilden, opplyser Kari Nessa Nordtun (Ap) til RA.

– Heller enn å bekymre seg, må folk være nøye med å følge råd og regler som gjelder. På den måten kan vi sikre at vi kan fange opp slik smitte på et tidlig stadium, legger hun til.

Torsdag forrige uke ble den britiske varianten av koronaviruset, som antas å være mer smittsom enn det opprinnelige viruset, påvist i Nordre Follo kommune. Allerede dagen etter, fredag, ble det meldt at kommunen stenger ned som følge av et utbrudd. I løpet av helgen har det blitt besluttet at hele 25 kommuner i Oslo-regionen og i randsonen rundt Nordre Follo, har innført strenge koronatiltak. Rundt 1,5 millioner innbyggere rammes av nye tiltak og delvis nedstenging, og de må blant annet forholde seg til stengte treningssentre og kjøpesentre, samt skjenkestopp. Mandag kunne 74 smittetilfeller knyttes til utbruddet av den britiske koronavarianten.

– Smittesituasjonen i Nordre Follo har fått store konsekvenser for mange kommuner. Hvordan forbereder Stavanger kommune seg på et eventuelt smitteutbrudd av et mutant virus?

– Vi har planer for hvordan vi skal møte en situasjon hvor vi opplever villsmitte av importvirus som er ekstra smittsomt. Samtidig vil en slik situasjon kreve at også nasjonale helsemyndigheter blir involvert i langt sterkere grad. Det ser vi i østlandsområdet nå, melder Stavanger-ordføreren.

Ved forrige evaluering var Stavanger kommune på risikonivå tre av fem. Det betyr at kommunen har økende tilfeller utenom avgrensede utbrudd og fare for rask akselerasjon i tilfeller.

– Tilfellene er dels sporadiske og dels klynger i ulike miljøer. Rundt ti til tjue prosent har ukjent smittesituasjon. Kapasitet for smittesporing og testing er under press, opplyser Nessa Nordtun.

– De siste fem dagene har vi knapt hatt annet enn smitte hos nærkontakter og innreisende, slik at vi fort kan være på nivå to om den gode trenden fortsetter, legger hun til.

LES OGSÅ: Smittevernoverlegene fraråder reiser til Oslo-området som ikke er strengt nødvendige

Fraråder reiser

Stavanger kommune har innført strenge restriksjoner tidlig for å være føre var.

Nessa Nordtun opplyser om at de får fortløpende rapporteringer om smittesituasjonen lokalt. I tillegg er det avgjørende hvilke innspill som kommer fra sentrale helsemyndigheter for at kommunen og politikerne skal beslutte å innføre strengere tiltak.

– Smittetrenden i Stavanger er på vei ned etter høye smittetall rundt juletider. Betyr dette at strenge lokale tiltak fungerer? 

– Det er klart at mindre sosial omgang bidrar til å redusere smitte i befolkningen. Det gjelder alle typer sykdommer. Vi ser nå en nedadgående trend i smittetilfeller, men det er fortsatt smitte, så det er ingen grunn til å senke skuldrene nå, skriver Nessa Nordtun.

Hun forteller at alle som kommer fra berørte kommuner på Østlandet har blitt bedt om å teste seg når de kommer hjem. Det er også viktig at de er ekstra påpasselige med å holde avstand og begrense sosial aktivitet til de har fått testresultatene sine.

– Vi fraråder alle reiser til området som ikke er strengt nødvendige, og vi anbefaler å unngå besøk til eldre og sårbare personer de første ti dager etter at man er tilbake fra området, skriver Stavanger-ordføreren.

– Har du i løpet av de siste ti dagene hatt nærkontakt med noen som har hatt opphold i en av disse kommunene, må en vise varsomhet, og ha lav terskel for å teste seg, legger Nessa Nordtun til.

LES OGSÅ: Seks nye smittetilfeller i Stavanger

Smitter lettere

Beredskapssjef ved Stavanger universitetssjukehus (SUS), Elisabeth Haga Jacobsen, forteller at et eventuelt utbrudd av mutert virus potensielt kan være kritisk for sykehuset.

– Det som er kritisk er at det muterte viruset smitter mye lettere enn det opprinnelige koronaviruset. Vi har sett en nedgående smittetrend i kommunene i regionen den siste tiden, og det er vi veldig glade for. Dersom vi får dette muterte viruset er det veldig mulig at flere smittes, og at flere får behov for innleggelse ved sykehuset, sier hun til RA.

I desember ble det oppdaget åtte tilfeller av mutert virus i Rogaland, hvorav fire av disse ble oppdaget i Stavanger. Haga Jacobsen forteller at disse tilfellene kan knyttes til innreise, og at de ble raskt kontrollert og satt i karantene.

– Akkurat disse tilfellene er jeg ikke bekymret for, men det er klart at det er en viss risiko for at det muterte viruset er her i regionen vår uten at vi har klart å plukke det opp, sier hun.

SUS har foreløpig sendt inn flere prøver til sekvensering til Folkehelseinstituttet, men venter fortsatt på prøvesvarene.

– Det er stor pågang og lange ventetider, sier hun.

LES OGSÅ: Er nå vedtatt: Her er lettelsene i smittereglene i Stavanger

Trenden kan snu

– Som beredskapssjef for SUS, hvor bekymret er du nå?

– Jeg er ikke konstant bekymret, men situasjonen er uoversiktlig. Vi kan fort risikere at den fine trenden vi ser snur, ettersom det fortsatt er ganske uavklart, sier Haga Jacobsen til RA før hun fortsetter:

– Jeg håper at ting går den rette veien.

Selv om smittetallene i Stavanger går ned, har SUS merket en god topp på antall innleggelser de siste ukene.

Haga Jacobsen forteller at for å forhindre et smitteutbrudd av mutert virus må innbyggerne fortsette å følge råd og tiltak.

– Vi må fortsatt sprite og vaske hendene våre, holde god avstand og ha få nærkontakter. Den siste tiden har vi hatt svært inngripende tiltak i Stavanger, men vi kan ikke senke garden helt riktig ennå. Vi må fortsette å være oppmerksomme på hvordan vi oppfører oss, sier beredskapssjef Elisabeth Haga Jacobsen til RA.

LES OGSÅ: Tilreisende fra ti kommuner på Østlandet bes teste seg når de kommer hit

Smittevernoverlege i Stavanger kommune, Runar Johannessen.

Utbrudd er problematisk

Smittevernoverlege i Stavanger kommune, Runar Johannessen, regner med at man vil finne tilfeller av det muterte viruset i Stavanger, men det trenger ikke nødvendigvis ha en sammenheng med utbruddet i Nordre Follo.

– Slik jeg har forstått det er dette smittetilfeller fra julen. Jeg tror heller at vi vil oppdage tilfeller her ved en senere anledning, sier han til RA.

– Det har blitt oppdaget mutant virus i Stavanger tidligere. Er det grunn til bekymring? 

– Ja, det er jo det. Hvis det bryter ut her vil det bli utfordrende og strengere tiltak, men det får vi i så fall ta da. Et slikt utbrudd er problematisk, sier Johannessen.

Mer fra Dagsavisen