Nyheter

Ordfører vil avvente skjenking: – Vil ikke gi falske forhåpninger

Smitten i Stavanger går ned, men ordføreren vil se ytterligere nedgang over tid før det igjen kan skjenkes lokalt.

Stavanger-ordføreren styrer nå tilpasninger i smittevernarbeidet fra dag til dag, etter fullmakt fra formannskapet i går. Hun vil ikke antyde noe om mulighetene for lettelser i de lokale skjenkerestriksjonene i neste uke, da kommunalutvalget (tirsdag) og formannskapet (torsdag) igjen møtes.

– Jeg ønsker ikke å gi noen falske forhåpninger. Vi tar bort forskrifter og anbefalinger når smittesituasjonen tilsier det, sier Nessa Nordtun til RA.

I går samlet formannskapet seg om å gå bort fra anbefalingene om ikke å ha besøk i hjemmene, til å anbefale at det blir begrenset til inntil fem gjester, og politikerne åpnet opp for barneidrett, inntil ti barn og ungdom inne, og uten øvre tak ute.

– Når kan befolkning og skjenkenæring regne med at skjenking igjen kan godkjennes lokalt?

– Når smittesituasjonen tilsier det. Skjenkeforbudet er hjemlet i en forskrift. Kommunen kan ta bort denne når situasjonen tilsier det, gjennom bruk av ordførerfullmakt. Jeg kan også løfte slike avgjørelser opp til politisk behandling i formannskapet, sier Nessa Nordtun.

SUS: - Bemanningssituasjonen er krevende (+)

Redd mutasjoner

Ordføreren er klar på at de lokale smittetallene fortsatt må ned for at det skal bli store endringer i regelverk og anbefalinger.

– Vi ønsker alle å innføre lettelser, men vi er avhengige av at smittetallene er på et lavt nivå over en periode. I tillegg er vi redde for muterte versjoner av viruset som spres lettere enn de vi har hatt i Stavanger hittil, sier hun, for øvrig omtrent på samme tidspunkt som det i går ble kjent at Follo kommune sør for Oslo har et stort utbrudd av den britiske, muterte varianten.

Kari Nessa Nordtun peker også på at det ikke er noe grunnleggende endret selv om formannskapet ga henne utvidede fullmakter til å foreta endringer på kort varsel.

– Det ansvaret har jeg i realiteten hatt siden begynnelsen av mars måned. Jeg har vært eneste politiske representant i kommunens beredskapsledelse, men har ønsket å skape en bredest mulig politisk forankring for anbefalinger og påbud.

LES OGSÅ: Fem nye tilfeller i Stavanger fredag: – Laveste tallet siden 20. desember

Politikere i takt

I går var det et samlet formannskap som vedtok endringer (se faktaramme nederst for detaljer).

– Det har vært viktig for meg at politikere har fått lov å være ombudspersoner, og løfte opp både bekymringer, spørsmål og forslag til tiltak. Det gjelder like mye flertallspolitikere som opposisjonspolitikere, sier Ap-ordføreren.

Den lokale skjenkestoppen på utesteder fortsetter altså foreløpig. Det er heller ikke gitt at det er skjenkebransjen som står for tur ved nye lettelser i restriksjonene.

– Et enstemmig formannskap vedtok å be kommunedirektør og ordfører å se på endringer i tiltak som retter seg barn og unge, tiltak som retter seg mot privatlivet, private hjem, tiltak som retter seg mot idrett, treningssentre og tiltak som retter seg mot arrangementer, skjenkesteder og serveringssteder, i den rekkefølgen, sier hun.

– Så kommer jeg naturligvis til å ha god dialog med alle partiene underveis om situasjonen endrer seg, legger hun til.

Torsdag registrerte Stavanger kommune bare fem nye koronatilfeller. Det er det laveste tallet siden 20. desember.

LES OGSÅ: Planlegger for massevaksinering

Fakta:

Her er endringene formannskapet vedtok enstemmig i går:
Anbefalingen om å unngå besøk i hjemmet endres til en anbefaling om å ha inntil fem gjester, hvis det kan skje i rimelige og kontrollerte rammer. Dette er i tråd med nasjonale anbefalinger.

Det åpnes også opp for idrett ute for barn og unge opp til 19 år uten øvre antall, og for opptil 10 personer i samme aldersgruppe innendørs.

Det ble også vedtatt å justere besøksbegrensningene for alders- og sykehjem. Begrensningen til 1–2 faste personer skal nå gjelde per uke, ikke i hele forskriftsperioden. Det betyr at pårørende kan rullere uke for uke.

Formannskapet ga ordføreren og kommunedirektøren utvidede fullmakter. Kommunedirektøren er bedt om løpende å vurdere om smittesituasjonen tillater ytterligere lettelser i smitteverntiltakene, der prioriteringsrekkefølgen er denne:
a. tiltak som retter seg barn og unge
b. tiltak som retter seg mot privatlivet, private hjem og så videre
c. tiltak som retter seg mot idrett, treningssentre og så videre
d. tiltak som retter seg mot arrangementer, skjenkesteder og serveringssteder.
Av hensyn til regional koordinering i smitteverntiltak delegerer Stavanger formannskap til ordføreren å fatte framtidige vedtak om endringer i forskriften etter smittevernloven §4-1», heter det også i vedtaket.

Formannskapet vedtok også å sende over to forslag fra opposisjonspartiene til administrasjonen for vurdering og oppfølging:

Leif Arne Moi Nilsen (Frp) – oversendelsesforslag på vegne av H, Frp, V, KrF: 
Definisjonen for toppidrettsutøver i individuell idrett skal være i tråd med særforbund, i midlertidig forskrift om smitteverntiltak § 3

John Peter Hernes (H) – Oversendelsesforslag på vegne av H, Frp, V, KrF:
Det vises til at det i andre europeiske land med høyt smittetrykk og strenge smittetiltak over lang tid, så har treningssentre for individuell trening vært åpne av hensyn til folkehelsen. Administrasjonen bes gjøre en konkret vurdering av smitterisiko kontra folkehelsegevinster ved å tillate individuell trening for voksne, for eksempel treningssentre, å ha åpent.

LES OGSÅ: Bekymret for sårbare barn og utslitte lærere (+)

Mer fra Dagsavisen