Nyheter

Bekymret for sårbare barn og utslitte lærere

Flere barn har opplevd vold hjemme for første gang under pandemien.

20 prosent av de barna som har opplevd vold i hjemmet siden mars har opplevd det for første gang nå under koronapandemien, viser tall fra Bufdir. Samtidig viser tall fra Utdanningsforbundet at 53 prosent av lærere har vurdert å bytte jobb under pandemien fordi de er utslitte og overarbeidet.

Det bekymrer generalsekretær i Voksne for Barn, Signe Horn. I en pressemelding uttrykker hun stor bekymring for de sårbare barna under pandemien, og viser til at med lærere som knapt har kapasitet til å rekke over det faglige er det flere elever som trenger hjelp som vil gå under radaren.

LES OGSÅ: Vil trolig lette på smitteverntiltakene og åpne mer opp

Sårbare barn mest utsatt

Kommunalsjef for barn, unge og familie i Stavanger kommune, Jone Skjelbred, forklarer at læreren har en viktige rolle som en trygg voksen overfor sine elever og har en unik mulighet til å fange opp elever som sliter. Han mener det er uheldig hvis overarbeidede lærere medfører redusert oppmerksomhet på barna eller sykefravær.

– Alle barn og unge påvirkes av koronapandemien, men de sårbare eller utsatte barna påvirkes mer negativt. Det kan være ulike årsaker til det, men de sårbare har som oftest flere risikofaktorer rundt seg, sier Skjelbred.

Han viser til risikofaktorer som svakere foreldreoppfølging, færre venner, svakere sosialt nettverk og dårligere sosioøkonomiske forhold.

– I en normal situasjon vil som oftest barnehagen, skolen eller fritidsklubben ha en delvis kompenserende effekt for disse barna. Hvis ting er vanskelig hjemme er det viktig og godt for barn å komme til en arena hvor de kan møte trygge voksne og andre barn, sier Skjelbred.

– Når man i en pandemi må stenge eller begrense disse tilbudene forsvinner dette trygge og delvis kompenserende alternativet for barna. Flere barn må da tilbringe tid i hjemmet med foreldre som ikke nødvendigvis representerer den tryggheten de trenger, forklarer han, og viser til at mulighetene til å bli sett og kunne betro seg til den trygge læreren reduseres når en ikke daglig er fysisk til stede på skolen.

LES OGSÅ: SUS: - Bemanningssituasjonen er krevende

Mer i sommer

I Stavanger kommune har det vært en økning i antall mottatte bekymringsmeldinger i 2020, men dette var ventet etter kommunesammenslåingen, opplyser barnevernssjef Kari Alværen til RA.

– Sett bort fra det ser det ut til at antall meldinger til barnevernstjenesten er nokså stabil.

Hun understreker at antall bekymringsmeldinger og innholdet i dem varierer mye fra måned til måned.

– Det kan se ut til at det har vært mer bekymring for vold i familiene sommeren 2020 enn i 2019. Samtidig ser man at det også i januar, før korona, var et høyt antall meldinger om vold i familiene, og at det i høst har vært færre meldinger om vold enn høsten 2019, sier Alværen.

I juli 2020 ble det meldt inn 79 bekymringsmeldinger, mot 59 i juli 2019.

Mer fra Dagsavisen